Jääkiekko

Asiantuntija ihmetteli Leijonien kamppailuasennetta: ”Itsestäänselvyyksistä ei pitäisi joutua muistuttamaan”

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Ruotsi paljasti armotta Suomen heikkouden, mutta Leijonien peli parani ottelun edetessä. Ismo Lehkonen analysoi kaikki Suomen ottelut olympiaturnauksessa.

Asetelma

Suomi hakee kiivaasti voittoa. Ottelussa Ruotsia vastaan on panoksena lohkovoitto. Täysi pistepotti siivittäisi Suomen suoraan puolivälierään. Tappio tarkoittaisi yhtä ylimääräistä pudotuspeliä. Samalla Suomi saa viimeisen painetestin kovatempoista Ruotsia vastaan.

Viihdearvo 4/5

Peli-ilme

Nouseva. Käytännössä kyseessä oli maalin peli, koska loppulukemat 3–1:een Ruotsi teki tyhjään maaliin. Nyrkkeilytermein jääkiekossakin joutuu joskus ottamaan iskuja vastaan, ja ratkaisevaa on, miten joukkue käsittelee mankelivaiheet.

Alussa Suomi oli vähän järkyttynyt siitä, miten kova Ruotsin tempo oli. Vaikean avauserän jälkeen Suomi tottui yllättävän hyvin peliin. Ruotsi laski vähän tempoa, mutta Suomi paransi myös selvästi. Veli-Matti Savinainen näytti vahvalla maalinedustakamppailullaan esimerkkiä. Tunnetta ja rohkeutta tuli pelin edetessä lisää. Toinen erä oli Suomen hallintaa ja kolmas kaikista tasaisin.

Kiekollinen peli

Olympiakaukalossa on paljon tilaa, mutta nyt tuli vastaan joukkue, joka pystyi silti paineistamaan koko kentän alueella lähes koko ajan. Suomelle tuli todella kova kiire, ja paineen alla kiekollinen peli suli täysin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi hävisi alkuvaiheessa myös liikaa aloituksia, mutta tätä asiaa skarpattiin ja pelin edetessä Suomikin pääsi pelaamaan kiekolla. Se loi toisessa erässä ja kolmannen erän kirivaiheessa laadukkaita paikkoja erilaisista tilanteista, kuten päätypelistä ja suorahyökkäyksistä.

Avauserän kaltaisessa painepelissä kävi ilmi oikeastaan se, mistä oli nähty viitteitä jo Norjaa ja Saksaakin vastaan. Suomi ei saa hyökkäyspelin rakennetta – lyhyitä syöttöjä ja rintamahyökkäämistä – esiin, kun vastustaja pelaa tilan ja ajan pois. Mutta pelin edetessä kiekollinen peli parani koko ajan. Siihen auttoi tempon madaltuminen.

Suomen kyky pelata kovan paineen alla kiekkokontrollipeliä on rajallinen. Mitä korkeammalle tasolle mennään, sitä enemmän pelin tempo nousee ja sitä isompaan rooliin nousee suunnanmuutospeli.

Kiekoton peli

Suomi tiesi tarkasti, miten Ruotsi pelaa. Ruotsin karvaus- ja päätykiekkopaine ei tullut yllätyksenä. Suomen filosofia oli vähän se, että Leijonat ottaa sen, minkä Ruotsi antaa. Ruotsin prässi kestettiin puolustamalla omaa maalinedustaa ja puolustusaluetta todella sitkeästi.

Ruotsi ei saanut hallinnastaan huolimatta aikaiseksi vaarallisia maalipaikkoja. Puolustusalueen puolustuspeli oli todella hyvää ja uhrautuvaa.

Leijonat tiesi, että tempo väkisin tasaantuu pelin edetessä, joten Suomi keskitti alkuvaiheessa lähes kaikki energiansa tiiviiseen oman alueen puolustuspeliin.

Suomen vanha ase eli keskialueen trap ei auttanut tällä kertaa ollenkaan, koska Ruotsi tuli siitä heittämällä läpi uudestaan ja uudestaan ja voitti suurella prosentilla päätykiekot. Ruotsin vauhtiero oli ylivertainen, jos Suomella oli seisova tai peruutteleva trap.

Maailman kärkijoukkueet ja -maat pakottavat pelin huipputasolla tänä päivänä lähes aina nopeaksi, joten Suomen on löydettävä sekä tässä turnauksessa että maana tulevaisuudessa uusia tapoja pelata tempojääkiekkoa.

Ylivoima 0/4

Maalinteon tehokkuus laski, mutta ylivoimapeli oli tehottomuudesta huolimatta hyvää. Tällä kertaa kiekko ei mennyt sisään loistopaikoistakaan, mutta Leijonien ykkösylivoima (Petri Kontiola, Joonas Kemppainen, Teemu Hartikainen, Eeli Tolvanen, Sami Lepistö) on jatkossakin on iso pelote.

Alivoima 0/5

Ottelussa jaettiin paljon heppoisia jäähyjä, mutta Suomen alivoima piti sataprosenttisesti. Alivoimapeli oli erinomaista. Sitä tosin auttoi Ruotsin heikko ja hidastempoinen ylivoimapelaaminen. Linus Omarkin on pakko yrittää aina jotakin sensaatiomaisen erikoislaatuista ja hänen kiemuroidensa takia Ruotsin ylivoimapeli hidastuu liikaa.

Suomen alivoimaneliö esti poikittaissyötöt ja kaukovedot maalivahti Mikko Koskinen nappasi varmasti.

Maalivahtipeli

Koskinen pelasi taas hyvän ottelun, mutta loppujen lopuksi Viktor Fasth oli tällä kertaa parempi. Fasth nappasi enemmän torjuntoja vaarallisista paikoista, joita Suomi loi toisessa erässä ja päätöshetkillä tukuittain.

Ratkaisu

Erikoistilannepeli. Suomelle tuli vähän liikaa aloitustappioita eikä ylivoimapelissä ollut tarpeeksi päättäväisyyttä maalin tekoon. Viimeistely oli todella tehokasta kahdessa avauspelissä, mutta nyt palattiin aika huonoon onnistumisprosenttiin. Ruotsin voittomaali tuli oman alueen aloitustappiosta (Jani Lajunen). Niitä tulee peleissä aina, mutta tällä kertaa se maksoi maalin.

Loppulausunto – missä Leijonat menee?

Paineen alla pelaamisen lisäksi ongelmaksi nousi kaksinkamppailu- ja irtokiekkopelaaminen. Valmennus joutui huutamaan sitä paremmaksi olympialaisten alkusarjan päätöskamppailussa. Siis asiaa, jonka pitäisi olla itsestään selvästi aina maksimissa.

Ei tällä tasolla pitäisi enää joutua aivan perusasiasta muistuttamaan. Tähän tuli korjaus pelin edetessä, mutta jatkossa, ainakaan puolivälierässä, Suomi ei kerta kaikkiaan voi antaa nähdyn paljon tasoitusta kamppailupelissä, koska se on kuitenkin asennekysymys.

Suomi on edelleen hyvä mitalikandidaatti, kun nämä itsestään selvät jutut saadaan toimimaan koko 60 minuutin ajan.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt