Murskavoitto Ruotsista paljasti totuuden – Naisleijonilla on täysi mahdollisuus historialliseen tekoon - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Murskavoitto Ruotsista paljasti totuuden – Naisleijonilla on täysi mahdollisuus historialliseen tekoon

Suomi pelaa olympiamitalista naisten jääkiekossa.

Julkaistu: 17.2.2018 13:39

Naisleijonilla on täysi mahdollisuus voittaa USA, kirjoittaa uutispäällikkö Juha Hiitelä.

Karuahan se on sanoa, mutta käytännössä kaikki Naisleijonien tähänastiset pelit ovat olleet merkityksettömiä. Ne ovat olleet pelejä, jotka on ollut pakko pelata, jotta pääsee pelaamaan siitä mitä tavoittelee. Mitalista.

Naisten edellinen olympiamitali on kahdeksan vuoden takaa Vancouverista. Sotshissa Suomi jäi puolivälierään.

Samaa tilastotappiota ei päässyt tapahtumaan tänä vuonna. Naisleijonat kylvettivät Ruotsia huiman esityksen jälkeen.

Suomi kaatoi Ruotsin puolivälierässä komeasti 7–2.

Kaukalossa oli lähes koko ottelun ajan tasan yksi joukkue. Suomi noudatti vanhaa pallopelien lainalaisuutta siitä, että nopeus on aina vastustajalle myrkkyä. Naisleijonat luisteli Tre Kronorilta jalat alta ja oli kaksinkamppailuissa paljon jämäkämpi.

Ensi minuuttien jälkeen voittajasta ei ollut missään kohtaa epäselvää.

Mitalipelit on siis saavutettu.

Entä seuraavaksi?

Hyvä peli tukena

Vastustajana maanantaina ani varhain Suomen aikaa on Yhdysvallat, joka on voittanut neljä maailmanmestaruutta putkeen, mutta ei ainuttakaan olympiakultaa Naganon 1998 jälkeen.

Suomi ei ole arvokisoissa koskaan kukistanut Yhdysvaltoja ja harjoituspeleissäkin vain kerran.

Suomi hakee revanssia USA:sta olympialaisten jääkiekon välierässä.

Kun vuosien varrella on istunut tiedotustilaisuuksissa ja kuunnellut naisten maajoukkueen eri päävalmentajia, jokainen on ollut realisti aina kun on puhuttu Kanadan ja USA:n kukistamisesta, mutta samaan aikaan muistuttanut, että joskus se voitto sieltä vielä tulee.

Nyt se voitto on lähempänä kuin koskaan.

Suomi pelasi jo alkusarjassa erittäin hyvän pelin jenkkejä vastaan. Noora Räty joutui maalillaan antautumaan vain kahdesti – viimeinen meni tyhjiin – ja Suomi oli pelin päällä pitkiä aikoja ottelussa.

Kanada-peli oli heikompi, Venäjää vastaan pelattu alkusarjan päätöspeli palautti itseluottamuksen kahden tappion jälkeen ja esitys Ruotsia vastaan oli niin vakuuttava, että nyt selkäranka on niin pystyssä kuin se vain voi olla.

Rehellisyys ja sitoutuneisuus maan perii

Miksi Suomella sitten on paremmat mahdollisuudet kuin aiemmin? Tasoerot ovat pienentyneet, Suomessa on tehty määrätietoista työtä naisten maajoukkueen eteen ja Suomi onkin tällä hetkellä Euroopan ehdoton kärkimaa.

Naisleijonien ympärillä on vuosien ajan ollut ihmeellistä sekasortoa, pelaajat ovat riidelleet keskenään ja valmentajan kanssa.

Myös nykyisen päävalmentajan Pasi Mustosen aikana on ollut ongelmia, kun päävalmentaja on nuorentanut ryhmäänsä ja uskaltanut jättää voimakkaita persoonia ajoittain pois joukkueesta.

Mustosen kommentit mm. naiskiekon tasosta ja hänen omien pelaajiensa osaamisesta ovat herättäneet ihmettelyä kisojen aikana, mutta toisaalta se on ollut brutaalin rehellistä puhetta.

Ja ulkopuolelta katsottuna takavuosina on välillä näyttänyt siltä, että naisten maajoukkueessa ei ole aina osattu puhua ongelmista niiden omilla nimillä.

Päävalmentajan toiminta on kantanut hedelmää samalla tavalla kuin se, että Mustonen on saanut luotsata naisjoukkuetta useamman vuoden putkeen.

Petra Nieminen viimeisteli tyylikkäästi Ruotsin verkkoon.

Naiskiekon resurssit ovat yhä riittämättömät, on yhä väärin, että maajoukkuepelaajatkin joutuvat maksamaan pelaamisestaan, mutta täksi kaudeksi Jääkiekkoliitto ensi kertaa palkkasi Mustosen täysipäiväisesti maajoukkueen käyttöön. Pieni, mutta hyvin tärkeä ja merkityksellinen edistysaskel.

Ulkopuolisen on vaikea edes ymmärtää täysin millaisia uhrauksia valtaosa Naisleijonien pelaajista on tehnyt töiden, opiskelujen ja perhe-elämän suhteen. Mutta ne uhraukset ovat kannattaneet.

Nyt on enää aika korjata hedelmiä. Samanlainen asenne, samanlainen ilme, samanlainen pelinopeus ja samanlainen jämäkkyys, huippuluokan maalivahtipeli ja USA on lyötävissä.

Se olisi jo historiallinen temppu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?