Meksikolaiskiekkoilijan pesti naisten SM-sarjaan päättyi tylysti – käännytettiin maasta, vaikka oli jo saanut työpaikan - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Meksikolaiskiekkoilijan pesti naisten SM-sarjaan päättyi tylysti – käännytettiin maasta, vaikka oli jo saanut työpaikan

Keravalaisseura järjesti pelaajilleen työpaikat, joissa he eivät päässeet koskaan aloittamaan.

18.1.2018 13:25

SM-liigassa pelaavan KJT:n naisten edustusjoukkueen rivit harvenevat harvinaisesta syystä.

Joukkueen meksikolaispelaajista Maria Chavez, 22, joutuu poistumaan Suomesta varhain lauantaiaamuna. Bertha Gonzalez, 27, lähtee samalla lennolla.

He esiintyvät KJT:n riveissä 17 ottelussa.

– He tulivat yhdessä ja myös lähtevät yhdessä. Molemmat ovat valloittavia persoonia, jotka osasivat pelata. He olivat sataprosenttisesti harjoituksissa paikalla ja arvokkaita koko joukkueelle, KJT:n naisten manageri Juha Suhonen kertoi.

Chavez sai taannoin poliisilta tekstiviestin, jossa häntä kehotettiin saapumaan kamarille.

Pian hänelle sekä keravalaisseuralle valkeni, että Maahanmuuttovirasto on antanut kielteisen päätöksen Chavezin hakemukseen työperäiselle oleskeluluvalle Suomessa. Chavez käännytettiin. Gonzalez ei ole saanut lopullista päätöstä hakemuksestaan.

KJT:n naisten edustusjoukkue toivotti Instagramissa meksikolaispelaajia heidän ajastaan Keravalla. Käännytetty Chavez on kuvassa vasemmalla.

Meksikolaiset asuivat Keravalla seuran järjestämässä perhemajoituksessa täydellä ylläpidolla.

Maahanmuuttovirasto katsoo, että aikuisen pitää ansaita 1 060 euroa kuukaudessa, jotta hänen toimeentulonsa Suomessa on turvattu. Silloin oleskeluluvan myöntäminen on mahdollista. Luvan käsittely kestää 1–4 kuukautta.

Suhosen mukaan käännytyspäätös tuli heille tavallaan yllätyksenä. Kumpikaan ei saanut pelaamisesta palkkaa amatöörisarjassa. Kumpikaan eivät osaa Suomea, mutta puhuvat hyvää englantia.

– Olimme järjestäneet heille työpaikat ravintola-alalla. TE-keskus arvioi tapaukset. Ensin otetaan huomioon oman kylän työttömät, sitten alueen työttömät, seuraavaksi koko maan tilanne ja vielä sen jälkeen EU- ja ETA-alue.

Käytännössä työnantajan pitää palkata työntekijä toiselta puolelta maapalloa, vaikka ei olisi häntä ikinä nähnytkään. Keravalais-meksikolaisessa vyyhdissä tämä ei muodostunut esteeksi.

– Opimme tästä, että ensi kerralla työpaikkojen pitää olla täysin varmat jo etukäteen ennen kuin EU:n ulkopuolelta tulee meille pelaajia. Osa ehdokkaista käy jäällä näytillä keväällä ennen seuraavaa kautta. Ehkä heitä pitää käydä esittelemässä siinä sivussa myös työpaikoilla, Suhonen naurahti.

Kanadalaismaalivahti Amanda Schubert sai joulukuussa myöntävän päätöksen oleskelulupahakemukseensa ja jatkaa KJT:ssä. Hän on saanut töitä osa-aikaisena päiväkotiohjaajana. Lisäksi hän on mukana kerhotoiminnassa sekä KJT:n leiriprojekteissa.

KJT:llä on aiempina kokemuksia ulkomaalaispelaajista. Japanilainen Eri Kiribuchi edusti seuraa kausina 2014–16. Nykyään Bluesissa pelaava kanadalainen Danielle Rozon viiletti keravalaisten edustusasussa 2014–17.

”Asioita hampaankolossa”

KJT:n puheenjohtaja Janne Mellin kuvailee tunnelmia Keravalla haikeiksi.

– Ei tämä mennyt niin kuin sen piti. Asioista on jäänyt paljon hampaankoloon. Se motivoi meitä aloitteen tekemiseen, jotta laki muuttuisi, hän vakuutti.

– Tavoitteet ovat selkeät. Riittävän varallisuutensa osoittavilla urheilijoilla, jotka yhteisö tai yhdistys ottaa hoiteisiinsa, pitää voida olla mahdollisuus urheilemiseen. Kun vielä taataan, että henkilöt ovat maassa oikein perustein eivätkä rasita yhteiskunnan tukiverkostoa.

Suhonen valmistelee parhaillaan kansalaisaloitetta. KJT:ssa toivotaan, että se muuttaisi Suomen maahanmuuttolakia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?