Jääkiekko

80 vuotta täyttävä Juuso Wahlsten hommasi ”Vellu” Ketolan Winnipegiin 1974 ja järjesteli suomalaisfutaajalle unelmadiilin

Julkaistu: , Päivitetty:

MERKKIPÄIVÄ
Kuopiolaislähtöinen Juuso Wahlsten on ehtinyt uransa aika toimia monenlaisissa tehtävissä eri puolilla maailmaa. Wahlsten täyttää lauantaina 80 vuotta.
Porilaiskiekkoilija Veli-Pekka Ketola oli kesällä 1974 kyllästynyt suomalaisen jääkiekkoilun tilanteeseen. Suomen jääkiekkoliiton maajoukkuepelaajille lupaamat korvaukset olivat jälleen myöhässä, eikä Ketola halunnut jäädä kerjäläiseksi kotimaahan.

Suomen paras keskushyökkääjä otti yhteyttä tuolloin Turussa liikunnanopettajana toimineeseen Juhani ”Juuso” Wahlsteniin, jolla oli kansainvälisiä kontakteja. Wahlsten kertoo elämäkerrassaan Juuso – aikaansa edellä (Suomen Urheilumuseosäätiö 2011), kuinka Ketola pyysi häntä etsimään seuran Saksan liittotasavallasta.

Agentti otti kymmenen prosenttia

Wahlsten tiesi Ketolan kyvyt ja vastasi, että Saksan sijasta kannattaa suunnata Pohjois-Amerikkaan. Wahlsten oli kuullut, että hiljattain perustettu NHL:n kilpailija WHA etsi laadukkaita pelaajia Euroopasta. Kun Ketola innostui ajatuksesta, Wahlsten otti yhteyttä ainoaan agenttiin, jonka hän tunsi.

Tämä oli yhdysvaltalainen Herbert Rudoy, johon Wahlsten oli tutustunut vuosina 1972–74 valmentaessaan FC Barcelonan jääkiekkojoukkuetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rudoy kävi neuvotteluja WHA:n suuntaan ja ilmoitti pian, että Winnipeg Jets tarjoaa Ketolalle kolmen vuoden sopimusta. Agentti otti palveluksistaan kymmenen prosentin provision, mutta Ketola sai huomattavan korotuksen Suomessa saamiinsa korvauksiin verrattuna. Ketolan kanssa Manitoban preerialle matkasi Heikki Riihiranta.

Kubala Ratinassa

Vuotta myöhemmin Wahlsten oli jälleen välikätenä, kun suomalaisurheilijalle tarjoutui hohdokas mahdollisuus urakehitykseen maailmalla. Tällä kertaa kyse oli jalkapallosta, jota Wahlsten oli pelannut nuorena ja seurannut tarkasti koko ikänsä.

Barcelonassa valmentaessaan hän tutustui seuran jalkapallojoukkueen päävalmentajaan Ladislao Kubalaan. Unkarilainen oli loikannut kotimaastaan Espanjaan ja ihastutti pelaajavuosinaan Camp Noun yleisöä.

Vuonna 1975 Wahlsten järjesti Tampereen Ilveksen jalkapallojoukkueen managerina toimineen lääkäri Raimo Vasaman vierailulle Kataloniaan. Vasama ja Kubala löysivät nopeasti yhteisen sävelen. Kolmikko kutsuttiin myös Barcelonan kaupungintalolle, jossa heitä isännöi maakuntajohtaja Juan Antonio Samaranch – myöhempi Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taivaspaikka Santanderissa

Samana kesänä Kubala saapui vastavierailulle Tampereelle kouluttamaan Ilveksen valmentajia. Malliharjoituksissa oli mukana muun muassa Ilvestä tuolloin edustanut Martti Kuusela.

Pian Suomen-matkan jälkeen Kubala otti yhteyttä Wahlsteniin ja ilmoitti pääsarjaseura Racing Santanderin etsivän puolustavaa keskikenttäpelaajaa. Wahlsten kääntyi ystävänsä Tommy Lindholmin puoleen. Tämä oli pelannut ammattilaisena Besiktasissa ja tiesi, millaisia ominaisuuksia ulkomailla pärjääminen edellyttää.

Lindholm kävi läpi suomalaispelaajat ja löysi sopivan kandidaatin. Sopimus neuvoteltiin Santanderin kanssa valmiiksi, ja pelaajalle luvattiin erittäin hyvä palkka. Sopimus allekirjoitettiin, ja pelaaja oli tarkoitus esitellä seuran kotistadionilla kannattajille, jotka odottivat vesi kielellä kauden 1975–76 avausottelua Real Madridin vieraana.

Kaikki oli valmista, mutta silloin suomalaispelaajan mieli muuttui. Hän päättikin palata Suomeen raskaana olevan vaimonsa luokse. Wahlsten sai pari päivää myöhemmin sähkeen, jossa luki: ”Sorry vaan Juuso, muutto ei toteudu.” Wahlsten ei halunnut kertoa kirjassaan kyseisen pelaajan nimeä.


TPS järjesti Wahlstenille juhlallisuudet lauantain kotiottelussaan. Artikkeliin klo 17.47 lisätty video nähtävissä yllä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt