Leijonien pelit eivät näy ilmaiseksi kaikille – näyttelijä Kari Väänänen pahoitti mielensä: ”Kiristystä ja kusetusta”

Lain mukaan olympialaisten pitää näkyä vapailla tv-kanavilla. Tämä ei kuitenkaan takaa, että kaikki halukkaat voivat katsoa Leijonien olympiapelejä ilmaiseksi kotisohviltaan.

Näyttelijä ja ohjaaja Kari Väänänen ei aio katsoa Leijonien olympiapelejä tänä vuonna.

9.1.2018 7:57

Etelä-Korean talviolympialaisiin on aikaa kuukausi. Suomalaisia kiinnostavat kisoissa etenkin 14. helmikuuta alkava miesten jääkiekkoturnaus ja Leijonien otteet.

Tänä vuonna pelit eivät kuitenkaan näy kaikille suomalaisille television ilmaiskanavalta.

Olympialaisia voi seurata tänä vuonna Yleltä ja Discoverylta, mutta miesten olympiajääkiekon lähetysoikeudet ovat pelkästään Discoverylla. Televisioyhtiö näyttää Leijonien pelit ja ratkaisuottelut ilmaisella TV5-kanavallaan.

TV5 näkyy Suomessa kaapelitalouksille, muttei kaikissa antennitalouksissa. Suomessa kaapelitalouksia on paljon kaupungeissa ja tiheämmin asutuilla alueilla, pienemmillä paikkakunnilla ollaan sen sijaan yleensä antenniverkon varassa.

Discoverylta kerrotaan Ilta-Sanomille, että TV5 näkyy 96 prosentille Suomen väestöstä. Kanavan näkyvyysalueen ulkopuolelle jää yli 200 000 suomalaista.

”En aio ostaa maksupakettia”

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Kari Väänänen kuuluu niihin, joiden kotona TV5 ei näy. Väänänen, 64, on asunut vuodesta 2008 kotiseudullaan Kemijärvellä, jossa on paljon antennitalouksia.

– Ihan perseestähän se on, ei siihen muuta voi sanoa. Ahneudella on monet kasvot, Väänänen sanoo Ilta-Sanomille ja kertoo muidenkin paikkakuntalaisten olevan tilanteesta harmissaan.

Väänänen sanoo seuranneensa vuodesta toiseen Leijonien otteita arvokisoissa. Jääkiekon olympiaturnausta voi katsoa myös maksulliselta Eurosport-kanavalta, mutta Väänänen sanoo, että Leijonien pelit jäävät häneltä väliin.

– En aio ostaa sen takia maksupakettia. Se on perkeleen kiristystä ja kusetusta koko homma.

TV5 näkyy antennitalouksille Digitan ja DNA:n antenniverkkojen kautta. Iso osa Pohjois-Suomesta on näiden antenniverkkojen näkyvyysalueen ulkopuolella.

Discoveryn olisi mahdollista laajentaa näkyvyysaluettaan antennitalouksissa, mutta se vaatisi yhtiön mukaan suurta taloudellista satsausta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että tv-yhtiö olisi sellaiseen ryhtymässä.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelit olympialaisissa ja kaikki ratkaisupelit näkyvät TV5-kanavalla. Koko kiekkoturnaus näkyy EurosportPlayerissa, joka maksaa 6,99 euroa kuukaudessa. Pelkkä olympialaisten kisapaketti maksaa EurosportPlayerilla 9,99 euroa.

Edit klo 9.45: Uutisessa oli alun perin tieto, että TV5 näkyisi Digitan antenniverkon kautta Oulu–Vuokatti-tason pohjoispuolella Rukalla. 17. toukokuuta alkaneen uuden tv-toimilupakauden jälkeen kanava ei ole kuitenkaan enää näkynyt Rukalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?