Jääkiekko

SM-liigasta tuttu pelaaja kertoo pimeästä syksystään – tyttären musertava kysymys vavahdutti: ”Isä, etkö pidä minusta enää”

Julkaistu:

Jääkiekko
KalPassa pelannut Sebastian Lauritzen kirjoitti avoimesti rankasta ajanjaksostaan.
34-vuotias ruotsalaiskiekkoilija Sebastian Lauritzen ei ole kuluvalla kaudella pelannut otteluakaan joukkueessaan Timrå IK:ssa. Lauritzen kärsi elokuun lopulla pidetyissä harjoituksissa vakavan aivotärähdyksen, joka on pitänyt hänet poissa peleistä siitä lähtien.

Nyt SM-liigassakin KalPassa kaudella 2015–16 pelannut ruotsalaishyökkääjä on avautunut raskaasta syksystään henkilökohtaisessa kirjoituksessa. Se on julkaistu Ruotsin toiseksi korkeimman kiekkotason Hockey Allsvenskanin verkkosivuilla.

– Elokuun 28:ntena päivänä elämäni muuttui ikuisesti. Tai ainakin se, kuinka suhtaudun asioihin ja mitkä ovat prioriteettini elämässä, muuttui, Lauritzen aloittaa kirjoituksensa.

Tuona päivänä Lauritzen löi päänsä harjoituksissa. Ensin hän luuli, että kyseessä oli ihan ”tavallinen” päähän kohdistunut kolahdus, mutta pukuhuoneessa treenien jälkeen hän tunsi olonsa oudoksi. Kummallisesta tunteesta huolimatta Lauritzen oli mukana, kun Timrå IK pelasi seuraavana päivänä harjoitusottelun Modoa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen ottelun aikana tunsin, että aika ajatusteni ja tekojeni välillä oli huomattavan pitkä. Mutta ajattelin vain, että en ollut vielä löytänyt parasta ajoitustani, hän kirjoittaa.


Lauritzen taisteli läpi pelin ja vielä yhdet harjoituksetkin, kunnes hänen oli pakko myöntää, ettei kaikki ollut kunnossa. Huimaus ja päänsärky pahenivat koko ajan. Hän ilmoitti seurajohdolle kaipaavansa lepoa. Siitä alkoi pelaajan helvetillinen syksy.

– Oli kuin joku olisi laskenut verhot alas, täyttänyt minut pahimmilla mahdollisilla huumeilla ja lukinnut oven. En noussut ylös sängystä. En kestänyt ääniä enkä halunnut kuulla yhtäkään ihmistä. Pystyin olemaan jalkeilla maksimissaan tunnin, sitten minun oli nukuttava taas, Lauritzen kertoi kirjoituksessaan.

Lauritzenin oloa pahensi huoli perheestä. Hänellä on kihlattunsa Julian kanssa kaksi lasta, nelivuotias Emmie-Lou ja yksivuotias Alexander.

– Pystyin näkemään koko tilanteen ulkopuolelta, kuinka inhottava se oli, mutta minulla ei ollut voimia tehdä mitään asian eteen. Tunsin itseni toivottomaksi ja tylyksi. Kuulin, kuinka perheeni tarvitsi minua, mutta en saanut itseäni ylös sängystä.


Lauritzen kirjoittaa, kuinka hän vietti ensin ainakin kuukauden sängyn pohjalla. Ja kun hänen onnistui päästä liikkeelle, äänet ja liikkeet ärsyttivät ja pahensivat hänen jatkuvaa päänsärkyään. Fyysisten oireiden ohella hän kärsi psyykkisistä oireista.

– Tunsin itseni masentuneeksi, surulliseksi ja turhautuneeksi. Pelkäsin, että ne tunteet kestäisivät ikuisesti, että se olisi uusi Sebastian.

Kaikkein pahin isku oli kuitenkin vielä tulossa. Lauritzen kertoo kirjoituksessa, kuinka hän oli hän vietti eräänä iltana aikaa pienen tyttärensä Emmie-Loun kanssa.

– Hän kysyi minulta: ”isä, etkö pidä minusta enää?” Vastasin, että rakastan häntä enemmän kuin mitään maailmassa, ”Mutta et koskaan leiki kanssani enää”, hän sanoi, Lauritzen muistelee häntä järkyttänyttä keskustelua.

Lauritzen päättää tekstinsä kertomalla, että vaikka hän kärsii yhä aivotärähdyksen aiheuttamista oireista, hänen olonsa on kohentunut. Jääkiekkouransa kohtalosta hän ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä. Varmaa on ainoastaan se, että kuluva kausi jää kokonaan väliin.

Lauritzen on KalPan ja Timrån ohella pelannut muun muassa SHL:ää Djurgårdenissa, Linköping HC:ssa ja Brynäs IF:ssä. Vasen laitahyökkääjä on pelannut kuusi ottelua Ruotsin A-maajoukkueessa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt