Kommentti: Kiekkolegenda Igor Larionov uskalsi sanoa asian, joka on Venäjän vallanpitäjille täysi mahdottomuus - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kiekkolegenda Igor Larionov uskalsi sanoa asian, joka on Venäjän vallanpitäjille täysi mahdottomuus

Urheilumaailma tarvitsee Larionovin kaltaisia legendoja, jotka eivät pelkää sanoa asioita suoraan, kirjoittaa Jelena Leppänen.

21.12.2017 19:29

Venäjän urheilumaailmassa on eletty viime aikoina tiukkaa kieltämisen aikaa. Poliitikot ovat korostaneet, kuinka maan urheilua koetteleva dopingskandaali on tosiasiassa länsimaiden juoni Venäjän mahtia vastaan.

Poliittiset johtajat ja näiden kontrolloima media ovat tarjonneet dopinghuijauksen hämmentämälle kansalle lukuisia selityksiä, joissa on toistunut sama teema: Venäjä on muiden maiden kieroilun uhri.

Suurten otsikoiden julistaessa vääryyttä monilta jäivät huomaamatta maailman menestyneimpiin kuuluvan jääkiekkoilijan sanat.

Legendaarisen Punakoneen hyökkääjä ja kaksinkertainen olympiavoittaja Igor Larionov kommentoi dopingskandaalia ja sen seurauksia Sovetski Sportille – ja sanoi asian, joka olisi useimmille täysi mahdottomuus.

– Sen sijaan, että loisimme dialogia, tekisimme oikeita ratkaisuja ja pelaisimme sääntöjen mukaan, etsimme valitettavasti koko ajan jostain vihollista. Jos tekee virheen, se on myönnettävä. Ja aloitettava elämä puhtaalta pöydältä, 57-vuotias kiekkolegenda totesi.

Syvälle juurtunut strategia

Larionovin ehdotus on looginen, mutta Venäjällä harvinaisuus. Virheiden myöntämistä pidetään itänaapurissa yhä heikkouden merkkinä. Maan poliittiset johtajat ovat erityisen taitavia selittämään tiensä ulos milloin mistäkin itse aiheutetusta sotkusta.

Venäjän vaikutusvaltaisimpiin urheilupäättäjiin kuuluva varapääministeri Vitali Mutko pitää Venäjän dopingskandaalia länsimaiden juonitteluna. Lukuisat todistajat ja tutkijat ovat eri mieltä.

Vihollinen löytyy aina ulkopuolelta, valheita korvataan valheilla. Kyseinen strategia toimi Neuvostoliitossa ja on yhä voimissaan nykypäivän Venäjällä.

Se on auttanut poliitikkoja saamaan tahtonsa läpi ja tukahduttamaan heille kiusallista keskustelua.

Uppiniskaisuudella on ollut kuitenkin hintansa. Se on lietsonut jännitteitä ja huonontanut venäläisten mainetta kansainvälisesti. ”Olen aina oikeassa” -asenteella kun saa harvemmin ystäviä.

Viime kädessä itsepäisyys on jarruttanut maan omaa kehitystä. Venäjän kansainväliseltä yhteisöltä saama dopingpanna olisi pehmeämpi ja maan antidopingtyön kehittäminen paremmassa vaiheessa, jos maan urheilupäättäjät (entisen urheiluministerin Vitali Mutkon johdolla) olisivat voineet myöntää tehneensä asioita väärin.

Sanat, joilla on painoarvoa

Venäjä ja koko urheilumaailma tarvitseekin kipeästi Larionovin kaltaisia persoonia, jotka eivät pelkää sanoa asioita suoraan.

Venäjän dopingkriisi on vain yksi esimerkki, miten huippu-urheilusta on tullut alisteista poliitikkojen yrityksille kasvattaa valtaansa. Tilanteesta ovat kärsineet eniten urheilijat. Heidän elämäntyönsä ja unelmansa ovat murskautuneet yksi toisensa jälkeen vallanpitäjien pelissä.

Pidemmässä juoksussa nämä urheilijat ja heidän tarinansa unohtuvat isolta yleisöltä. Larionov toivoi, ettei tuhoutuneita urheilu-uria ja tragedioita syntyisi enää lisää.

Igor Larionov (vas.), Vjatsheslav Kozlov ja Vjatsheslav Fetisov voittivat Stanley Cupin Detroit Red Wingsin väreissä vuonna 1997. Kolmikko juhlisti saavutusta elokuussa 1997 Moskovassa.

– Toivon, että tämä (dopingskandaali) on iso oppitunti urheilullemme ja koko maailmalle. Kasvatamme urheilijoiden sukupolvea, jonka täytyy olla puhdas ja jolla pitää olla uran jälkeen täysipainoinen elämä.

Entinen maajoukkue- ja NHL-tähti Larionov on virkistävä poikkeus venäläisten urheilulegendojen joukossa, joka on osoittanut uskollisena tukeaan maan valtaeliitille.

Legenda. Igor Larionov on voittanut urallaan muun muassa kaksi olympiakultaa, neljä maailmanmestaruutta ja kolme Stanley Cupia.

Professorina tunnetun kiekkokaukaloiden älykön sanat eivät tietenkään riitä muuttamaan syvälle juurtunutta systeemiä. Mutta parhaimmillaan ne voivat rohkaista ihmisiä kyseenalaistamaan heille syötettyä totuutta – ja toimia alkusysäyksenä edes pienelle muutokselle.

Monen muun kritisoijan kohdalla venäläisten urheilupäättäjien olisi helppo kohauttaa naurahtaen olkiaan. Larionov on tässäkin poikkeus.

Yli 1000 NHL-peliä ja satoja maaotteluja pelannut konkari on kotimaassaan ja kansainvälisesti erittäin arvostettu. Hänen sanoillaan on painoarvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?