Jääkiekko

Suomalaiskiekkoilija ällistyi – työttömyyskorvaus evättiin urheilemisen takia: ”Millä tässä pitäisi koittaa elää”

Julkaistu:

Jääkiekko
Maajoukkuepelaaja Susanna Tapani ei saa urheilemisesta palkkaa, mutta hänellä ei ole uusimman päätöksen mukaan oikeutta myöskään työttömyyskorvaukseen.
Jääkiekkoilija ja ringettepelaaja Susanna Tapani sai marraskuussa odottamattomia huonoja uutisia. Tapani, 24, oli jääkiekkomaajoukkueen leirillä Yhdysvalloissa, kun hän kuuli kotiinsa saapuneesta kirjeestä.

Tapani oli ilmoittautunut aiemmin syksyllä työnhakijaksi Varsinais-Suomen TE-toimistoon. Tapaaminen oli mennyt hänen oman käsityksensä mukaan hyvin.

– Siellä päässä oltiin ihan vastaanottavaisia. Hoidin kaikki asiat, jotka pitikin. Lähetin sinne pelaajasopimukset ja kaiken maailman todistuksia, Tapani kertoo Ilta-Sanomille.

Kun TE-toimiston päätös tuli, Tapanin oli vaikea uskoa sitä todeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

TE-toimiston työvoimapoliittisen lausunnon mukaan Tapani ei voi saada työttömyyskorvausta, koska hän pelaa kahdessa seurassa Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Tapanin tilanteesta ensimmäisenä uutisoinut Yle julkaisi katkelman urheilijan saamasta viranomaispäätöksestä:

“Hakijan katsotaan työllistyvän päätoimisesti omassa työssään urheilijana. Hakija pelaa kahdessa seurassa jääkiekkoa ja ringetteä korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Hakijan toiminnan katsotaan olevan niin sitovaa, että se on esteenä kokoaikatyön tekemiselle. Mediassa olleen tiedon mukaan hakijalla on manageri apunaan.”

Tapani pelaa jääkiekon naisten pääsarjaa Rauman Lukossa ja ringeten SM-sarjaa raisiolaisessa RNK Flyersissa.

– Lähettämissäni pelaajasopimuksissa luki, että meillä on kausimaksut enkä saa pelaamisesta palkkaa. Olin myös kertonut olevani valmis vastaanottamaan kokoaikaista työtä. Silti katsottiin, etten voisi ottaa vastaan kokoaikatyötä pelaamiseni takia, Tapani ihmettelee.

TE-toimisto perusteli päätöstään myös sillä, että Tapanilla on apunaan manageri.

– Manageri auttaa minua kausimaksuissa hankkimalla minulle sponsoreita. Mutta ei hän tosiaankaan saa minulta mitään palkkaa, Tapani sanoo.

”Alussa päätös nauratti”

Tapani valmistui tradenomiksi puoli vuotta sitten. Hän on tehnyt syksyllä osa-aikatyötä ringettevalmentajana Laitilan Jyskeessä, mutta siitä on kertynyt toimeentulon kannalta liian vähän työtunteja.

Tapanin tilanne on suomalaiselle joukkuelajin naisurheilijalle valitettavan tuttu. Monet naisjääkiekkoilijat ovat joutuneet miettimään kuumeisesti toimeentuloaan, sillä maajoukkueessa tai seurajoukkueessa pelaamisesta ei saa yleensä palkkaa.

Ylen haastattelema maajoukkuevahti Meeri Räisänen joutui taistelemaan yhtä lailla työttömyyskorvauksen kanssa.

– Alussa päätös oikeastaan nauratti. Oli niin hauskan kuuloista, että työttömyyskorvaus evättiin minulta jääkiekon ja ringeten perusteella. Ne ovat kuitenkin harrastuksia, kun en saa niistä rahaa, Tapani sanoo.

TE-toimisto antaa työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon työnhakijan oikeudesta työttömyysetuuteen. Tapani ei voi valittaa TE-toimiston lausunnosta, mutta hän voi hakea muutosta maksajan päätökseen valittamalla työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan.

– Ajattelin kokeilla valitusta ja yrittää selittää asiaa sinne uudestaan, hän sanoo.

Viime aikoina Tapani on yrittänyt unohtaa tunteita herättäneen päätöksen. Ajatukset ovat Etelä-Korean olympiakisojen jääkiekkoturnauksessa, jossa kolminkertainen MM-mitalisti tavoittelee muun joukkueen tavoin mitalia.

– Kyllähän tämä aika hullua on. Koitamme kovasti valmistautua olympialaisiin, mutta emme saa pelaamisesta mitään tai mitään muutakaan taloudellista apua. En tiedä, millä tässä pitäisi koittaa elää.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä

  2. 2

   13-vuotias poika löysi pahoin palaneen ruumiin – poliisi tutkii murhaa Lappeenrannassa

  3. 3

   Ostitko Ikean Sladda-polkupyörän? Poista käytöstä välittömästi

  4. 4

   Italian turmajunan matkustaja: ”Tunsin junan jarruttavan yhtäkkiä ja sen jälkeen olin helvetissä”

  5. 5

   Muistatko tämän Michael Jacksonin legendaarisen tanssiliikkeen? Painovoimaa uhmaava salaisuus paljastui viimein – taustalla ovela kikka

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää