Suomalaiskiekkoilija ällistyi – työttömyyskorvaus evättiin urheilemisen takia: ”Millä tässä pitäisi koittaa elää”

Maajoukkuepelaaja Susanna Tapani ei saa urheilemisesta palkkaa, mutta hänellä ei ole uusimman päätöksen mukaan oikeutta myöskään työttömyyskorvaukseen.

Susanna Tapani valmistautuu parhaillaan Suomen maajoukkueen kanssa helmikuun olympiakisoihin. Kuvassa Tapani Sotshin olympialaisissa 2014.

12.12.2017 12:46

Jääkiekkoilija ja ringettepelaaja Susanna Tapani sai marraskuussa odottamattomia huonoja uutisia. Tapani, 24, oli jääkiekkomaajoukkueen leirillä Yhdysvalloissa, kun hän kuuli kotiinsa saapuneesta kirjeestä.

Tapani oli ilmoittautunut aiemmin syksyllä työnhakijaksi Varsinais-Suomen TE-toimistoon. Tapaaminen oli mennyt hänen oman käsityksensä mukaan hyvin.

– Siellä päässä oltiin ihan vastaanottavaisia. Hoidin kaikki asiat, jotka pitikin. Lähetin sinne pelaajasopimukset ja kaiken maailman todistuksia, Tapani kertoo Ilta-Sanomille.

Kun TE-toimiston päätös tuli, Tapanin oli vaikea uskoa sitä todeksi.

TE-toimiston työvoimapoliittisen lausunnon mukaan Tapani ei voi saada työttömyyskorvausta, koska hän pelaa kahdessa seurassa Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Susanna Tapani on jääkiekon kolminkertainen MM-pronssimitalisti ja ringeten kaksinkertainen maailmanmestari. Sotshin olympialaisissa hyökkääjä pelasi viidenneksi sijoittuneessa Suomen joukkueessa.

Tapanin tilanteesta ensimmäisenä uutisoinut Yle julkaisi katkelman urheilijan saamasta viranomaispäätöksestä:

“Hakijan katsotaan työllistyvän päätoimisesti omassa työssään urheilijana. Hakija pelaa kahdessa seurassa jääkiekkoa ja ringetteä korkeimmalla sarjatasolla Suomessa. Hakijan toiminnan katsotaan olevan niin sitovaa, että se on esteenä kokoaikatyön tekemiselle. Mediassa olleen tiedon mukaan hakijalla on manageri apunaan.”

Tapani pelaa jääkiekon naisten pääsarjaa Rauman Lukossa ja ringeten SM-sarjaa raisiolaisessa RNK Flyersissa.

– Lähettämissäni pelaajasopimuksissa luki, että meillä on kausimaksut enkä saa pelaamisesta palkkaa. Olin myös kertonut olevani valmis vastaanottamaan kokoaikaista työtä. Silti katsottiin, etten voisi ottaa vastaan kokoaikatyötä pelaamiseni takia, Tapani ihmettelee.

TE-toimisto perusteli päätöstään myös sillä, että Tapanilla on apunaan manageri.

– Manageri auttaa minua kausimaksuissa hankkimalla minulle sponsoreita. Mutta ei hän tosiaankaan saa minulta mitään palkkaa, Tapani sanoo.

”Alussa päätös nauratti”

Tapani valmistui tradenomiksi puoli vuotta sitten. Hän on tehnyt syksyllä osa-aikatyötä ringettevalmentajana Laitilan Jyskeessä, mutta siitä on kertynyt toimeentulon kannalta liian vähän työtunteja.

Susanna Tapani valmistui ylioppilaaksi vuonna 2012.

Tapanin tilanne on suomalaiselle joukkuelajin naisurheilijalle valitettavan tuttu. Monet naisjääkiekkoilijat ovat joutuneet miettimään kuumeisesti toimeentuloaan, sillä maajoukkueessa tai seurajoukkueessa pelaamisesta ei saa yleensä palkkaa.

Ylen haastattelema maajoukkuevahti Meeri Räisänen joutui taistelemaan yhtä lailla työttömyyskorvauksen kanssa.

– Alussa päätös oikeastaan nauratti. Oli niin hauskan kuuloista, että työttömyyskorvaus evättiin minulta jääkiekon ja ringeten perusteella. Ne ovat kuitenkin harrastuksia, kun en saa niistä rahaa, Tapani sanoo.

Myös Suomen maajoukkueen maalivahti Meeri Räisänen on joutunut taistelemaan byrokratian kiemuroiden kanssa.

TE-toimisto antaa työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon työnhakijan oikeudesta työttömyysetuuteen. Tapani ei voi valittaa TE-toimiston lausunnosta, mutta hän voi hakea muutosta maksajan päätökseen valittamalla työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan.

– Ajattelin kokeilla valitusta ja yrittää selittää asiaa sinne uudestaan, hän sanoo.

Viime aikoina Tapani on yrittänyt unohtaa tunteita herättäneen päätöksen. Ajatukset ovat Etelä-Korean olympiakisojen jääkiekkoturnauksessa, jossa kolminkertainen MM-mitalisti tavoittelee muun joukkueen tavoin mitalia.

– Kyllähän tämä aika hullua on. Koitamme kovasti valmistautua olympialaisiin, mutta emme saa pelaamisesta mitään tai mitään muutakaan taloudellista apua. En tiedä, millä tässä pitäisi koittaa elää.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?