Parinsadan lisenssipelaajan Etelä-Korea kohtaa Leijonat – maan tavoite olympialätkässä: kultamitali!

Etelä-Korea ei lähde kotiolympialaisiinsa nöyristelemään. Perjantaina maa kohtaa kaukalossa ensi kertaa Leijonat.

Etelä-Korea pelaa kevään MM-kisoissa ensi kertaa ylimmällä sarjatasolla.

11.12.2017 11:44

– Hyvää, kiitos. Entä sinulle?

Etelä-Korean jääkiekkomaajoukkueen puolustaja Kim Won-jun, 26, vaihtaa kohteliaisuudet sujuvasti suomeksi. Se ei olekaan ihme, sillä hän pelasi Suomessa viisi kautta.

Haastattelun Kim haluaa kuitenkin antaa englanniksi.

Neljä viime vuotta hän on viettänyt Etelä-Koreassa, jossa suomelle ei ole käyttöä.

Kimin joukkuetoverit viimeistelevät samaan aikaan harjoituksiaan Jincheonin olympiavalmennuskeskuksen kaukalossa. Heistä neljä muutakin on pelannut Suomessa, tosin yksikään heistä ei ollut Euroopassa yhtä pitkään kuin Kim.

Pelaajien lähettäminen Suomeen oppia saamaan oli osa strategiaa, jolla Etelä-Korean jääkiekkoliitto pyrki nostamaan maajoukkueensa tasoa, kun maa sai järjestettäväkseen vuoden 2018 talviolympialaiset.

Kim Won-jun on Korean luottopelaajia.

Perjantaina oppipojat haastavat mestarit, kun Etelä-Korea kohtaa Venäjän EHT-turnauksessa Suomen. Se on maiden kaikkien aikojen ensimmäinen kohtaaminen A-maajoukkuetasolla.

– Suomi on todella vahva joukkue. He tietävät, miten pelata kiekkoa. Me korealaiset olemme kuitenkin tehneet paljon töitä valmistautuessamme olympialaisiin, joten saa nähdä, Kim tuumii.

Kim muutti Suomeen ja Tampereelle ensi kertaa vain 15-vuotiaana.

– Aloitin jääkiekon 13-vuotiaana, varsin myöhään. Yritin saada ikäiseni kiinni ja kehittää itseäni. Kai Sointu, Kiekko-Vantaan pomo, houkutteli minut Suomeen, Kim kertoo.

Alku oli hankala. Suomalaiset pelaajat olivat isompia ja taitavampia. Koti-ikäväkin painoi.

– Ruoka oli erilaista, talvella ei ollut aurinkoa, siellä ei ollut ketään muita korealaisia. Se oli vaikeaa.

Kim kuitenkin sopeutui. Hän oppi suomea niin hyvin, että saattoi opiskella jouk­kuetovereidensa kanssa Sammon urheilulukiossa.

Ensimmäisen kauden jälkeen Kim palasi vuodeksi Koreaan päättämään lukio-opintonsa. Tultuaan takaisin Suomeen hän pelasi A-juniorien SM-liigaa, ensin kaksi kautta Ilveksessä, sitten yhden Jokereissa.

– Jokerit tarjosi minulle kahden suunnan sopimusta, juniorit ja liiga. Silloin päätin kuitenkin mennä Koreaan yliopistoon. Korealaisessa kulttuurissa on tärkeää valmistua yliopistosta.

Jim Paek ohjaa Korean peliä vaihtoaitiossa. Hän pelasi NHL:ssä 217 ottelua ja voitti myös Stanley Cupin kaksi kertaa.

Liikunnanopettajaksi valmistunut Kim pelaa nykyisin Etelä-Korean mahtiseurassa Anyang Hallassa, joka osallistuu Aasiaan liigaan. Yksi sen vastustajista on Petteri Nummelinin japanilaisjoukkue Nikko Ice Bucks.

– Hän on yhä hyvä, Kim kehuu.

Kimin mukaan Etelä-Korean maajoukkueen vahvuudet ovat aktiivinen luistelu ja yhtenäinen rakenne. Suurin osa pelaajista on seuratovereita Anyangista, ja maajoukkue viettää yhdessä enemmän aikaa kuin vaikka Leijonat. Venäjän-turnaukseen Etelä-Korea tulee kahden viikon harjoitusleiriltä.

Kun puheeksi tulevat kotiolympialaiset, Kim innostuu.

– Tavoittelemme kultamitalia, hän täräyttää epäröimättä.

Oletko tosissasi?

– Jokainen joukkue haluaa kultamitalin. Se on koko homman tarkoitus. Siksi urheilemme. Teemme kovasti töitä ja haluamme kultamitalin. Jos todella haluamme kultaa, pelaamme hyvin olympialaisissa.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?