Jääkiekko

Parinsadan lisenssipelaajan Etelä-Korea kohtaa Leijonat – maan tavoite olympialätkässä: kultamitali!

Julkaistu:

pyeongchang 2018
Etelä-Korea ei lähde kotiolympialaisiinsa nöyristelemään. Perjantaina maa kohtaa kaukalossa ensi kertaa Leijonat.
– Hyvää, kiitos. Entä sinulle?

Etelä-Korean jääkiekkomaajoukkueen puolustaja Kim Won-jun, 26, vaihtaa kohteliaisuudet sujuvasti suomeksi. Se ei olekaan ihme, sillä hän pelasi Suomessa viisi kautta.

Haastattelun Kim haluaa kuitenkin antaa englanniksi.

Neljä viime vuotta hän on viettänyt Etelä-Koreassa, jossa suomelle ei ole käyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kimin joukkuetoverit viimeistelevät samaan aikaan harjoituksiaan Jincheonin olympiavalmennuskeskuksen kaukalossa. Heistä neljä muutakin on pelannut Suomessa, tosin yksikään heistä ei ollut Euroopassa yhtä pitkään kuin Kim.

Pelaajien lähettäminen Suomeen oppia saamaan oli osa strategiaa, jolla Etelä-Korean jääkiekkoliitto pyrki nostamaan maajoukkueensa tasoa, kun maa sai järjestettäväkseen vuoden 2018 talviolympialaiset.

Perjantaina oppipojat haastavat mestarit, kun Etelä-Korea kohtaa Venäjän EHT-turnauksessa Suomen. Se on maiden kaikkien aikojen ensimmäinen kohtaaminen A-maajoukkuetasolla.

– Suomi on todella vahva joukkue. He tietävät, miten pelata kiekkoa. Me korealaiset olemme kuitenkin tehneet paljon töitä valmistautuessamme olympialaisiin, joten saa nähdä, Kim tuumii.

Kim muutti Suomeen ja Tampereelle ensi kertaa vain 15-vuotiaana.

– Aloitin jääkiekon 13-vuotiaana, varsin myöhään. Yritin saada ikäiseni kiinni ja kehittää itseäni. Kai Sointu, Kiekko-Vantaan pomo, houkutteli minut Suomeen, Kim kertoo.

Alku oli hankala. Suomalaiset pelaajat olivat isompia ja taitavampia. Koti-ikäväkin painoi.

– Ruoka oli erilaista, talvella ei ollut aurinkoa, siellä ei ollut ketään muita korealaisia. Se oli vaikeaa.

Kim kuitenkin sopeutui. Hän oppi suomea niin hyvin, että saattoi opiskella jouk­kuetovereidensa kanssa Sammon urheilulukiossa.

Ensimmäisen kauden jälkeen Kim palasi vuodeksi Koreaan päättämään lukio-opintonsa. Tultuaan takaisin Suomeen hän pelasi A-juniorien SM-liigaa, ensin kaksi kautta Ilveksessä, sitten yhden Jokereissa.

– Jokerit tarjosi minulle kahden suunnan sopimusta, juniorit ja liiga. Silloin päätin kuitenkin mennä Koreaan yliopistoon. Korealaisessa kulttuurissa on tärkeää valmistua yliopistosta.

Liikunnanopettajaksi valmistunut Kim pelaa nykyisin Etelä-Korean mahtiseurassa Anyang Hallassa, joka osallistuu Aasiaan liigaan. Yksi sen vastustajista on Petteri Nummelinin japanilaisjoukkue Nikko Ice Bucks.

– Hän on yhä hyvä, Kim kehuu.

Kimin mukaan Etelä-Korean maajoukkueen vahvuudet ovat aktiivinen luistelu ja yhtenäinen rakenne. Suurin osa pelaajista on seuratovereita Anyangista, ja maajoukkue viettää yhdessä enemmän aikaa kuin vaikka Leijonat. Venäjän-turnaukseen Etelä-Korea tulee kahden viikon harjoitusleiriltä.

Kun puheeksi tulevat kotiolympialaiset, Kim innostuu.

– Tavoittelemme kultamitalia, hän täräyttää epäröimättä.

Oletko tosissasi?

– Jokainen joukkue haluaa kultamitalin. Se on koko homman tarkoitus. Siksi urheilemme. Teemme kovasti töitä ja haluamme kultamitalin. Jos todella haluamme kultaa, pelaamme hyvin olympialaisissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt