Dopingvuotajan todistus paljastaa – koko Venäjän naisten jääkiekkojoukkue sai kiellettyjä aineita ennen olympialaisia

Julkaistu:

Jääkiekko
Myös miesten maajoukkueen tilanteesta keskusteltiin.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti tiistaina päätöksestä, jonka mukaan venäläiset urheilijat saavat kilpailla Pyeongchangin talviolympialaisissa ainoastaan neutraalin lipun alla.

Päätös on seurausta Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastumisesta. Lumipallo alkoi vyöryä, kun saksalaiskanava ARD esitti väitteitä dokumentissaan vuonna 2014. Tiedot oli vuotanut Venäjän antidopingtoimistossa työskennellyt Vitali Stepanov ja hänen vaimonsa, 800 metrin juoksia Julia Stepanova.

Toinen korkean tason vuotaja oli entinen Moskovan antidopinglaboratorion johtaja Grigori Rodtshenkov, jonka tiedot olivat apuna nk. McLarenin raportissa. Maailman antidopingtoimiston Wadan tilaama raportti valmistui 2016 ja paljasti yksityiskohtaisesti muun muassa sen, miten venäläisurheilijoiden virtsanäytteitä vaihdettiin systemaattisesti Sotshin olympialaisissa 2014.

Rodtshenkov pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 2016 ja elää nyt salaisessa paikassa.

Hänen marraskuun alussa KOK:lle antamansa 52-sivuinen valaehtoinen todistus on nyt julkaistu yhdysvaltalaisen lakifirman sivuilla. Todistuksessaan Rodtshenkov kertoo yksityiskohtaisesti Venäjän dopingohjelmasta ja miten ”Sotshi-suunnitelma” toteutettiin.

Rodtshenkovin mukaan valmistautuminen Sotshin talviolympialaisiin alkoi syksyllä 2012, ja projektin johtajana toimi silloinen urheiluministeri, nykyinen varapääministeri Vitali Mutko.

Ennen kisoja puhtaita virtsanäytteitä kerättiin noin 100 urheilijalta, koska ei vielä tiedetty, ketkä pääsisivät Venäjän kisajoukkueeseen.

Rodtshenkov kehitteli nk. ”duchess cocktailin” (Suomeksi kreivittären cocktail), joka sisälsi anabolisia steroideja oxandralonea, metenolonia ja trenbolonea. Hän testasi sitä ensin itseensä.

Ne urheilijat, joita suojeltiin dopingtesteiltä, pääsivät nk. duchess-listalle. Lista kasvoi, mitä lähemmäs Sotshin kisoja tultiin.


20. tammikuuta 2014 Rodtshenkov kokoontui varaurheiluministeri Juri Nagornyhin, urheilun valmistautumiskeskuksen varajohtajan Irina Rodionovan, miesten jääkiekon päävalmentajan Zinetula Biljaletdinovin ja miesten jääkiekon lääkärin Valeri Konovin kanssa. Kokouksessa keskusteltiin cocktailin antamisesta miesten maajoukkueelle.

Rodtshenkov ja Konov olivat vahvasti sitä vastaan, koska pelaajia oli vaikea valvoa ja kaksikko pelkäsi, että he eivät lopettaisi käyttöä oikeaan aikaan. Lisäksi joku saattaisi loukkaantua ja olympialaisten sijaan mennä takaisin Yhdysvaltoihin, missä kiinni jääminen olisi helpompaa.


Rodsthenkov kertoi todistuksessa saaneensa tietää seuraavana päivänä, että Venäjän naisten jääkiekkomaajoukkue oli lisätty listalle.

– Naisten maajoukkue ei ollut alkuperäisellä listalla, mutta Rodionova antoi heille cocktailin myöhemmin ja lisäsi heidät suojelluiksi urheilijoiksi.

Rodtshenkov vahvistaa asian myös myöhemmin todistuksessaan.

– Sotshin kisat alkoivat 7. helmikuuta 2014. Sinä yönä vaihdoimme naisten jääkiekkojoukkueen näytteet.

Venäjän tie päättyi puolivälieriin, jossa se hävisi Sveitsille 0–2.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt