HIFK on HIFK, mutta Botnia on uusi Jokerit – häikäilemättömyys kohtasi häikäisevyyden - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

HIFK on HIFK, mutta Botnia on uusi Jokerit – häikäilemättömyys kohtasi häikäisevyyden

Jääkiekon ja jääpallon hegemoniaotteluissa on paljon samankaltaisuuksia, kirjoittaa Tuomas Manninen.

­

3.12.2017 7:57

Niin kauan kun olen jääpalloa ja jääkiekkoa seurannut, minusta on tuntunut, että HIFK on HIFK, mikä on aika luonnollista. Sama brändi.

Botnia on Jokerit.

Ja HIFK:n ja Botnian paikallisottelut eli derbyt eli kuten jotkut sanovat paikallisderbyt ovat kuin HIFK–Jokerit-matseja, joita joskus pelattiin.

Ja ehkä taas joskus.

Aika paljon näkee pelättävän, että Venäjä valloittaa Suomen. Itse en siihen usko, mutta minulla ei olekaan Ilkka Remeksen tuloja, Alpo Rusin mielikuvitusta eikä Johan Bäckmanin sinnikkyyttä.

Aina voi silti leikkiä ajatuksella, että Jokerit ja HIFK pelaavat tulikuumia Gelsinskij’n derbyjä Venäjän pääsarjan läntisessä divisioonassa.

***

Se olisi oikeastaan aika hienoa. No, vitsi vitsinä ja shutka shutkana, mutta mitä tulee Botnian ja Jokerien samankaltaisuuteen, perustelen vähän.

Jokerit perustettiin 1967, Botnia 1969.

Botnian taustalla olivat Pohjois-Pohjalaisen osakunnan opiskelijat, Jokerit haki kasvua Helsingin lähiöistä, joihin muutettiin maalta. Ja HIFK keekoilee bulimmin kuin snadisti stadilaisuudella.

Historiallisesti kiekko-HIFK edustaa voimaa ja häikäilemättömyyttä, Jokerit taitoa ja häikäisevyyttä. Sama asetelma syntyi pari talvea sitten jääpalloon, kun HIFK:n ikääntyvä joukkue joutui kompensoimaan luuvaloa kovaotteisuudella. Poikkeuksen vahvistava sääntö oli Aku Ojanen. Samaan aikaan Botnian huippuvuosikertojen juniorit, Määtät & muut, kasvoivat miesten mittoihin ja veivät raikkaasti hyökkäämällä kevään 2015 bandykullan.

***

Asetelma HIFK vs. Botnia/Jokerit otti äsken uusi kierroksia. Ensin bandy-HIFK lainasi käyrää mailaa entiselle HIFK:n kiekkoilijalle Teemu Ramstedtille. Tämä tapahtui viikko sitten perjantaina Bragulla.

ISTV näytti pelin suorana, mikä oli sekä kulttuuriteko että toteutuksena puhdasta kulttikamaa. Seurasin peliä puhelimeni kuvaruudulta, joka ei ole optimaalinen alusta bandylle. Bubi Walleniuksen selostuksen perusteella pelin tiimellyksessä oli mukana myös pallo, vaikka tv-ohjaaja ei tainnut olla asiasta kaiken aikaa ihan varma. Olosuhteet olivat poikkeuksellisen haastavat, niin jää kuin sää.

Seuraavana päivänä Ogelin derbyssä Ramstedt teki 22. minuutilla maalin saatuaan Tuukka Järviseltä nappisyötön avopaikkaan. Tuuletus oli pitkä liuku. Pitempi kuin kertaakaan pelissä.

Botnian manageri Teukka Ulander oli vastannut kilpavarusteluun. Otteluvieraaksi oli pyydetty Jokerien KHL-joukkueen tähti Eeli Tolvanen, entinen Botnian bandyjuniori. Vaiherikas peli päättyi 6–6. Samoihin numeroihin päättyi 46 vuotta ja 30 päivää aikaisemmin ehkä kaikkien aikojen hienoin HIFK:n ja Jokerien derby, jossa Jokerit nousi 3. erässä kolmen maalin takaa ja Timo Turunen oli mukana kaikissa kuudessa maalissa.

Kannattaa katsoa Yle Areenasta Urheilu-Suomen jakso 2/10: Lätkähullujen maa. Siellä on herkistävää arkistonauhaa Carl Brewerin HIFK:sta ja Jokerien kevään 1973 mestarijoukkueesta...

Ja vielä...

Bandykauden alku on ollut vesisateineen kuin mustaa huumoria. Botnian ja Akilleksen pelissä eräs katsomovalmentaja päätteli lätäköiden sijaintien perusteella kentän olevan kallellaan. Kohta hän huusi SYÖTÄ TOISEEN AALTOON! Neuvo edusti ns. tahatonta huumoria.

Lisää Tuomas Mannisen kolumneja voit lukea täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?