Entisen NHL-tähden Pavel Buren isän sydän pysähtyi 16 minuutiksi – karut seuraukset: ”Olen kuin pikkulapsi”

Entisen huippukiekkoilijan Pavel Buren isä Vladimir Bure joutui taistelemaan elämästään, kun sydänleikkaus ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Entisen tähtikiekkoilijan Pavel Buren perhettä kohtasi kesällä suuri suru.

22.11.2017 14:51

Entisen tähtikiekkoilijan Pavel Buren, 46, perhe koki kesällä kovia, kertoo venäläinen urheilulehti Sovetski Sport.

Buren isä, itsekin menestynyt huippu-urheilija Vladimir Bure, 66, meni kesäkuun lopussa Miamissa etukäteen sovittuun sydämen läppäleikkaukseen. Leikkaus vaikutti sujuneen onnistuneesti, kunnes jokin meni pahasti pieleen. Burella alkoi sisäinen verenvuoto.

Lääkärit joutuivat avaamaan ommellun leikkaushaavan, ja kuusituntiseksi arvioitu leikkaus venyi 12 tuntiin. Sitten Bure sai sairauskohtauksen, jonka vuoksi hänen sydämensä pysähtyi 16 minuutiksi.

Buren jääminen henkiin on ihme, joka oli hänen omien sanojensa mukaan sekunnista kiinni.

– Lääkärit halusivat jo lopettaa elvytyksen, koska se vaikutti järjettömältä. Lääkäri sanoi, että se oli kirjaimellisesti sekunnista kiinni. Yhtäkkiä he huomasivat, että sydämeni alkoi taas lyödä. Palasin elävien kirjoihin sillä viimeisellä sekunnilla, Bure kertoi Sovetski Sportille.

Paha sairauskohtaus jätti jälkensä. Burea pidettiin koomassa yli kuukauden.

Vladimir Bure vuonna 1972.

Paluu arkeen on ollut raskas. Entinen kilpauimari on joutunut opettelemaan kaiken alusta, myös puhumisen. Haastattelu Sovetski Sportin kanssa tehtiin osin Buren vaimon Julian avustuksella.

Toipuminen on ollut kuitenkin hämmästyttävän nopeaa. Buren mukaan hän pystyy jo paitsi kävelemään, myös käymään päivittäin uimassa.

– Käyn usein kuntosalilla. Kuntouttaminen on erittäin vaikeaa ja kivuliasta. Mutta se täytyy tehdä. Opettelen myös puhumaan ja muodostamaan sanoja. Olen kuin pikkulapsi.

Buren mukaan hän on saanut paljon tukea lapsiltaan Pavelilta, Valerilta ja Katjalta sekä näiden perheiltä.

Bure tunnetaan Suomessa ennen kaikkea esikoisensa, menestyneen NHL-kiekkoilijan Pavel Buren kautta. Pavel Bure pelasi urallaan yli 700 NHL:n runkosarjan ottelua. Hänet palkittiin kahdesti NHL:n runkosarjan parhaalle maalintekijälle annettavalla Maurice ”Rocket” Richard Trophylla.

Maajoukkueurallaan Pavel Bure saavutti muun muassa MM-kultaa (vuonna 1990 Neuvostoliiton joukkueessa), olympiahopeaa (1998) ja olympiapronssia (2002). Nykyisin Pavel Bure työskentelee Venäjän jääkiekkoliiton palveluksessa.

Vladimir Bure oli aikoinaan menestyksekäs kilpauimari. Hän saavutti urallaan muun muassa neljä olympiamitalia. Urheilu-uransa jälkeen Vladimir Bure vaikutti vahvasti jääkiekossa. Hän toimi pitkään Vancouver Canucksin ja New Jersey Devilsin fysiikkavalmentajana. Buren viimeisin työnantaja oli Valko-Venäjän jääkiekkomaajoukkue.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?