Kiekkovalmentaja Tihonovin tytär palasi Suomeen – muistelee rankkoja kouluvuosiaan Porissa: ”Päätäni lyötiin seinään”

Legendaariseen kiekkosukuun kuuluva Tatjana Tikhonov haluaa menestyä ammattilaisjoukkueen valmentajana. Unelma toi hänet opiskelemaan Suomeen.

Tatjana Tikhonov asui nuoruudessaan Suomessa. Nyt hän opiskelee jääkiekkovalmennusta Vierumäellä.

20.11.2017 6:20

Tatjana Tikhonov, 33, muistaa hyvin lapsuusvuotensa Suomessa. Tikhonovin isä, jääkiekkovalmentaja Vasili Tihonov muistetaan Suomessa valmennuskausistaan Porin Ässissä (1990–1993) ja Rauman Lukossa (1999–2001).

Tikhonovin isoisä Viktor Tihonov saavutti puolestaan legendaarisen Punakoneen päävalmentajana kolme olympiakultaa ja kahdeksan maailmanmestaruutta.

Tatjana Tikhonov tottui jo lapsena siihen, että asuinpaikat vaihtuivat tiuhaan.

Ensimmäiset kouluvuotensa hän kävi Porissa, kun Vasili Tihonov valmensi Ässiä vuosina 1990-luvun alussa. Sen jälkeen perhe muutti Kaliforniaan, jossa Vasili Tihonov oli NHL-joukkue San Jose Sharksin apuvalmentaja.

Sopeutuminen uusiin kaupunkeihin ei ollut aina helppoa. Venäläinen sukunimi toi hankaluutensa.

– Minua kiusattiin paljon. Porissa päätäni lyötiin koulussa seinää vasten. Opin jo nuorena selviytymään, Tatjana – tai ”Tiki”, kuten hänet tunnetaan – kertoo.

Arvostettu kiekkovalmentaja Vasili Tihonov tyttärensä Tatjanan ja poikansa Viktorin kanssa Raumalla 2000-luvun alussa. Vasili Tihonov menehtyi vuonna 2013 Moskovassa sattuneessa onnettomuudessa.

Hän ei kuitenkaan kanna kaunaa. Suomalaisessa kiekkoperheessä Tihonoveja arvostettiin.

– Jäähallissa kaikki murheet katosivat. Laji oli monta kertaa pelastukseni, Tikhonov korostaa.

Pori ja nuoruusvuosilta tuttu Rauma ovat Tikhonoville rakkaita kaupunkeja. Käydessään Raumalla yläkoulua Tatjana pelasi myös Porin Ässien naisjoukkueessa.

Kun Tihonovit muuttivat parin Raumalla vietetyn vuoden jälkeen Sveitsiin vuonna 2001, Tatjana kirjoitti luokkakavereilleen tunteikkaat jäähyväiskirjeet.

– Silloin en osannut kuvitella, että olisin nyt täällä Suomessa.

”Katsoin ihmetellen, kun bussi paahtoi ohitseni”

Suomen vuosilta saaduista opeista ja kielitaidosta on ollut hyötyä nyt, kun Tikhonov on muuttanut Vierumäelle opiskelemaan. Hän palasi Kalifornian lämmöstä Suomeen toteuttaakseen unelmansa: Tikhonov haluaa olla tulevaisuudessa ensimmäinen miesten ammattilaisjoukkuetta johtava naisvalmentaja.

Haaveena on voittaa joku päivä olympiakultaa isoisä Viktorin tavoin. Tikhonov tosin sanoo, että perheen kotimaassa Venäjällä tavoite ei toteudu.

– Venäjällä ei olla valmiita siihen, että nainen on jääkiekossa johtavassa roolissa. Siellä olen joutunut todistelemaan osaamistani ja oikeuttamaan urahaaveitani kaikin mahdollisin tavoin.

Tikhonov kuuluu Vierumäki Unitedin valmennusryhmään.

Pääsy huipulle ei ole helppoa muuallakaan. Tikhonov on valmentanut 16 vuotta yhdysvaltalaisia juniorijoukkueita ja suorittanut maassa kaikki mahdolliset valmentajatutkinnot, mutta ovet isoihin ympyröihin ovat pysyneet kiinni.

Tilanne toi ”Tikin” alkusyksystä valmennusopintoihin Haaga-Helian ammattikorkeakouluun Vierumäelle.

Alku on ollut hektinen. Päivät täyttyvät opiskelusta ja A-nuorten Mestistä pelaavan Vierumäki Unitedin harjoituksista. Tikhonov kuuluu joukkueen valmennusryhmään.

Tikhonov haluaa saavuttaa valmentajana olympiakultaa isoisänsä tavoin.

Suomen kieli palautuu pikkuhiljaa mieleen, mutta jotkut asiat on täytynyt oppia kantapään kautta.

– Minulla ei ollut esimerkiksi hajuakaan, että bussi täytyy pysäyttää kättä heilauttamalla. Ensimmäisellä kerralla katsoin ihmetellen, kun bussi paahtoi ohitseni, Tikhonov kertoo nauraen.

Tikhonovin tavoitteena on suorittaa valmentajatutkinto ja hankkia Suomessa kontakteja, jotka auttaisivat häntä uralla eteenpäin.

– Jokin päivä olisi mahtavaa valmentaa isäni tavoin Ässiä tai Lukkoa SM-liigassa. Koen olevani valmis jo nyt. Tarvitsen vain tilaisuuden.

Tatjana Tikhonov on asunut merkittävän osan elämästään Yhdysvalloissa, minkä vuoksi hän haluaa käyttää suomalaisille tutusta Tihonov-nimestä kansainvälisempää muotoa Tikhonov.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?