Kiekkovalmentaja Vasili Tihonovin traaginen kuolema pysäytti Suomessakin – tyttärellä on unelma, jota harva uskaltaisi sanoa ääneen

Legendaariseen Tihonovien jääkiekkosukuun kuuluva Tatjana Tikhonov haluaa rikkoa lajiin juurtuneita stereotypioita. Tie suuren haaveen toteuttamiseen on kivinen ja pitkä.

Tatjana Tihonov seuraa isänsä Vasilin (pikkukuva) ja isoisänsä Viktorin jalanjäljissä valmentajana.

19.11.2017 12:18

Kyyneleet nousevat silmiin. Isän kuolemasta puhuminen on edelleen Tatjana Tikhonoville kova paikka.

Hän ei kuitenkaan käännä katsettaan. Tikhonov uskoo, että tunteiden – myös niiden kipeimpien – näyttäminen on hyväksi.

Tikhonov, 33, on Suomessakin vaikuttaneen jääkiekkovalmentajan Vasili Tihonovin tytär. Tikhonovin isoisä on legendaarisen Punakoneen kolmeen olympiavoittoon ja kahdeksaan MM-kultaan luotsannut Viktor Tihonov.

Vasili Tihonov lastensa Tatjanan ja Viktorin kanssa joulukuussa 2000.

Isä ja poika. Menestyneet kiekkovalmentajat Viktor ja Vasili Tihonov vaihtoivat ajatuksia Rauman Äijänsuon jäähallissa joulukuussa 2000.

Kiekkoperheen elämä pysähtyi elokuussa 2013, kun Vasili putosi tapaturmaisesti parvekkeelta neljännestä kerroksesta. Hän oli kuollessaan 55-vuotias.

– Se tuntuu yhä hirveältä. Ihmiset sanovat, että olo muuttuu paremmaksi, mutta ei se muutu. Sen asian kanssa oppii selviämään, Tatjana sanoo.

Vasili muistetaan Suomessa valmennuskausistaan Ässissä ja Lukossa. Tihonov valmensi pitkällä urallaan ammattilaisjoukkueita myös Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Venäjällä.

Ensiopit valmennukseen

Perheen elämä meni jääkiekon ehdoilla. Asuinmaat ja -kaupungit vaihtuivat työn perässä.

– Rakastin jääkiekkoa jo ennen kuin synnyin. Jo ihan pienenä seurasin isoisäni ja isäni työskentelyä, Tikhonov kertoo.

 Se oli ensimmäinen kerta, kun pelaajat näkivät minun itkevän. He totesivat, että vau, koutsi onkin aika siisti.

Tatjana – tai Tiki kuten monet hänet tuntevat – sai ensioppinsa valmennukseen varhaisessa vaiheessa. Hän luotsasi isänsä pyynnöstä pikkuveljeään Viktor Tihonov junioria, joka pelaa nykyään KHL-joukkue Pietarin SKA:ssa.

Pietarin SKA:n hyökkääjä Viktor Tihonov junior on Tatjana Tikhonovin pikkuveli. Kuvassa Tihonov juhlimassa KHL:n mestaruutta keväällä 2017.

– Perheemme keskittyi siihen, että veljeni menestyisi. Se on venäläiselle perheelle luonnollista. Tiedämme, että kun yksi meistä menestyy, hän auttaa koko perhettä.

– Pikkuveljeni on suurin saavutukseni valmentajana, Tikhonov sanoo hymyillen.

”Viihdyn poikien keskellä”

Tikhonov alkoi itsekin pelata noin 10-vuotiaana. Rakkaus lajia kohtaan kasvoi. Tikhonov halusi kehittää peliä, opettaa ja ennen kaikkea johtaa.

Se, että jääkiekko oli vahvasti miesten pelikenttää, ei Tikhonovia häirinnyt.

– Viihdyn poikien keskellä. Osaan ottaa jään haltuun ja panna heidät ruotuun.

Tatjana Tikhonov saapui Vierumäelle tehdäkseen suuresta unelmastaan totta.

Tikhonov viihtyi myös Yhdysvalloissa, jossa hänen isänsä valmensi ison osan urastaan. 18-vuotiaana Tikhonov muutti Kaliforniaan opiskelemaan, kun muu perhe jäi Moskovaan.

Elokuussa 2013 tullut puhelinsoitto pani elämänsuunnitelmat uusiksi.

Tikhonov kuuli äidiltään isänsä onnettomuudesta ja lensi heti Moskovaan. Päivät menivät sumussa. Piti järjestää hautajaiset ja huolehtia perheenjäsenten jaksamisesta.

Leiri isän muistolle

Todellisuus iski vasten kasvoja, kun Tikhonov palasi Kaliforniaan ja valmentamansa San Jose Junior Sharksin tyttöjoukkueen harjoituksiin.

– Treenit olivat sillä kertaa Sharks Arenassa. Kun astuin jäälle, tajusin, että olin ollut siellä edellisen kerran isäni kanssa.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun pelaajat näkivät minun itkevän. He totesivat, että vau, koutsi onkin aika siisti.

Tikhonov toimii opintojensa ohella yhtenä A-nuorten Mestistä pelaavan Vierumäki Unitedin apuvalmentajista.

Jääkiekko antoi lohtua ja muuta ajateltavaa. Ennen kaikkea se oli paikka, jossa Tikhonov tunsi isänsä läsnäolon.

Tikhonov perusti isänsä muistolle kiekkoleirin, Tikhonov Training Campin. Leiri järjestetään kesällä viidennen kerran, tällä kertaa Havaijilla.

Tatjana Tikhonov vaatii pelaajiltaan paljon, mutta hänellä on myös pehmeämpi puoli.

– Leiri oli jo ensimmäisenä vuonna menestys. Lähdin sen jälkeen Venäjälle ja näytin isoisälle leiriltä kuvia ja videoita. Hän oli innoissaan ja antoi minulle valmennusvinkkejä. Olen iloinen, että ehdimme käydä sen keskustelun.

Viktor Tihonov kuoli 84-vuotiaana alkutalvella 2014. Isoisän menetys selvensi entisestään Tikin tavoitetta. Hän aikoo tulla ensimmäiseksi miesten ammattilaisjoukkuetta johtavaksi naisvalmentajaksi.

– Haluan voittaa olympiakultaa kuten isoisäni.

Vaikea tie

Unelma on äärimmäisen kunnianhimoinen, minkä Tikhonov hyvin tietää. Hän on valmentanut 16 vuotta yhdysvaltalaisia juniorijoukkueita ja suorittanut maassa kaikki mahdolliset valmentajatutkinnot, mutta ovet isoihin ympyröihin ovat pysyneet kiinni.

Tilanne toi Tikhonovin alkusyksystä valmennusopintoihin Haaga-Helian ammattikorkeakouluun Vierumäelle.

Tatjana Tikhonov kohtasi Vierumäen jäähallissa miellyttävän yllätyksen. Hallin seinällä on kuva Viktor Tihonovista ja hänen luotsaamastaan Neuvostoliiton maajoukkueesta. – Tuntuu, että isoisä on täällä kanssani.

Tikhonov toivoo, että Suomesta saatu tutkinto ja uudet kontaktit auttavat häntä uralla eteenpäin.

– Jokin päivä olisi mahtavaa valmentaa isäni tavoin Ässiä tai Lukkoa SM-liigassa. Koen olevani valmis jo nyt. Tarvitsen vain tilaisuuden.

”Paras versio Tihonoveista”

Millainen Tikhonov on valmentajana? Iso osa vastauksesta löytyy hänen perhetaustastaan.

Viktor Tihonov muistetaan paitsi menestyksestään myös kovasta johtamistyylistään.

– Neuvostoliitossa valmentaminen perustui diktatuuriin, Tiki myöntää.

– Mutta aika oli erilainen. Sota nosti esiin ihmisten selviytymisvaiston. Isoisä halusi pelaajien olevan koko ajan yhdessä, jotta he pitäisivät yhtä myös jäällä.

Viktor Tihonov tunnettiin valmentajana, jolle ei ryppyilty...

... Pojantyttäressä Tatjana Tikhonovissa on paljon samaa.

Pojantyttäressä on samaa auktoriteettia ja armottomuutta. Hän ei siedä laiskottelua tai valitusta.

Mutta vuodet Yhdysvalloissa ja elämässä koetut menetykset ovat pehmentäneet kovaa luonnetta.

– Isäni kuolema teki minusta kiltimmän ja opetti näkemään pelaajat ennen kaikkea ihmisinä. Sen ansiosta olen paras versio Tihonoveista.

Tatjana Tikhonov on asunut merkittävän osan elämästään Yhdysvalloissa, minkä vuoksi hän haluaa käyttää suomalaisille tutusta Tihonov-nimestä kansainvälisempää muotoa Tikhonov.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?