Suuren kunnianosoituksen saaneelta suomalaiskiekkoilijalta poikkeuksellinen puhe – ”Siihen on nyt oiva hetki”

Fredrik Norrena otti kantaa Pohjois-Amerikassa vellovaan protestiaaltoon ja siitä nousseeseen keskusteluun.

Fredrik Norrena aateloitiin perjantaina jääkiekkoleijonaksi.

14.10.2017 14:16

Yksi suurimmista puheenaiheista pohjoisamerikkalaisessa urheilussa viime viikkoina on ollut urheilijoiden ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välinen sanasota pelaajien pitämistä julkisista protesteista.

Suuri joukko – ensisijaisesti tummaihoisia – urheilijoita on protestoinut rotujen välistä epätasa-arvoa vastaan polvistumalla kansallislaulun aikana etenkin ennen NFL-otteluita. Protestoijat ovat saaneet sympatiaa mm. koripallotähdiltä Stephen Curryltä ja LeBron Jamesilta.

Presidentti Trump on kritisoinut protestoijia voimakkaasti ja on mm. vaatinut NFL-seuroja antamaan potkut protesteihin osallistuville pelaajille.

Nyt ensimmäinen suomalainen urheilupersoona otti kantaa tapaukseen.

Urallaan tasan sadassa NHL-pelissä maalin suulla seissyt entinen maalivahti Fredrik Norrena aateloitiin perjantaina Tampereella jääkiekkoleijonaksi.

– Legendaarinen jääkiekkotoimittaja Erkki Liesmäki sanoi jo 20 vuotta sitten minulle, että goalies are different (maalivahdit ovat erilaisia”), joten pidän teille vähän erilaisen kiitospuheen, Norrena aloitti, eikä pettänyt lupaustaan.

Hän kertoi saaneensa uransa päättymisen jälkeen kasvattajaseuransa IFK Lepplaxin tilaisuudessa mahdollisuuden kiittää kaikkia uransa merkkihenkilöitä, joten nyt hän halusi käyttää puheenvuoronsa toisenlaisella tavalla.

– Koen tärkeäksi nostaa esille niitä asioita, jota urheiluyhteisö laajemmin edustaa ja niitä asioita, jota meidän kannattaa vaalia tässä epävarmassa ja levottomassa maailmassa, jossa elämme, Norrena lausui.

– Urheilijan kannattaa pysyä pois poliittisesta keskustelusta, mutta arvovaltaisen yleisön edessä ja entisenä urheilijana siihen on nyt oiva hetki.

Fredrik Norrena (kesk.) vastaanotti aatelointiplakaatin Veli-Pekka Ketolalta (vas) ja Jari Kurrilta (oik.).

Aatelointiseremonia pidettiin uudistetussa jääkiekkomuseossa ja paikalla oli suomalaisen jääkiekon kerman lisäksi mm. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

– Urheiluliike on rauhanomaisesti reagoinut, monet huippuammattilaiset ovat nostaneet ongelmakohdat esille protestoimalla rauhanomaisesti eri yhteyksissä. Tavasta voimme aina keskustella, mutta arvostan suuresti heidän rohkeutta edustaa heille tärkeitä arvoja ja vähemmistön oikeuksia, Norrena asetteli painavat sanansa.

– Urheiluyhteisönä meidän pitää puolustaa arvojamme entistäkin vahvemmin. Meidän pitää olla jatkossakin avarakatseisia, suvaitsevaisia ja meidän pitää muistaa sekä muistuttaa muita, että olemme kaikki samanlaisia ihonväristä, ulkonäöstä tai erilaisuudestamme huolimatta.

43-vuotias Norrena on itse kotoisin Pietarsaaresta ja muistutti puheessaan olleensa aina itse osa vähemmistöä.

– Olen nuoresta asti edustanut eri ympäristöissä vähemmistöä. Suomessa edustan suomenruotsalaisuutta, Ruotsissa ja KHL:ssä edustin suomalaisuutta ja NHL:ssä eurooppalaisuutta, mutta sillä ei ollut koskaan mitään merkitystä jääkiekkoyhteisössä, Norrena kiittelee.

– Minut on aina hyväksytty sellaisena kuin olen, kiitos tästä etenkin TPS:lle, joka 1990-luvun alussa auttoi huonosti suomea puhuvaa nuorta ihmistä matkalla ammattilaiseksi.

Norrena voitti pelaajaurallaan olympiahopeaa, yhden MM-hopean ja yhden MM-pronssin. Seurajoukkueissa hän voitti neljä SM-kultaa, yhden Ruotsin mestaruuden ja kertaalleen KHL:n mestaruuden Gagarin Cupin.

Nykyisin hän työskentelee TPS:n maalivahtivalmentajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?