Alpo Suhonen uskoo SM-liigan kehityskulun johtavan traagiseen lopputulokseen: ”Seuraava askel on ruumis jäällä” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Alpo Suhonen uskoo SM-liigan kehityskulun johtavan traagiseen lopputulokseen: ”Seuraava askel on ruumis jäällä”

Alpo Suhonen on erittäin huolissaan päähän kohdistuneista taklauksista.

Alpo Suhonen on huolissaan päähän kohdistuneista taklauksista SM-liigassa.

1.10.2017 8:03

Alpo Suhonen asettui viime kesänä viiden vuoden tauon jälkeen pysyvästi valtavaan, Itävallan-vuosiensa aikana remontoituun taloonsa Forssaan.

Viime kuukausina hän on selvittänyt henkilökohtaista arkistoaan, jonka uumenista löytynee myös tulevan elämäkerran runko.

Sattumalta Suhonen löysi pahvilaatikoista myös ”ei aiheuta toimenpiteitä” -leiman saaneen muistion, jonka toimitti Jääkiekkoliiton ylimmälle johdolle 1986.

– Muistion sisältö todistaa, että yllättävän, jopa huvittavan moni asia on huonossa mielessä samassa jamassa kuin silloin.

Muistiossa ei kuitenkaan mainita päähän kohdistuvia taklauksia traagisine seurauksineen, tämän SM-liigakauden alkukierrosten suurinta puheenaihetta.

Niistä Suhonen on erittäin huolissaan. Ilta-Sanomien haastattelussa NHL-historian ensimmäinen eurooppalaispäävalmentaja antaa kylmän ennusteen.

– Seuraava askel on ruumis jäällä. Vähintään neliraajahalvaantunut ihminen. Se, ettei näin ole vielä käynyt, on ollut yhdistelmä tuuria, pelaajien fysiikkaa ja hyviä varusteita.

– Mutta se pahin päivä lähestyy tätä menoa vääjäämättä, Suhonen ennustaa.

Suhosen mukaan SM-liiga ei ole joukkopsykoosissa, vaan tähän asti nähty on noudatellut loogista kehityskulkua.

– Kurinpito, luottamusjohto, seurajohto, valmennus ja pelaajat on yllätetty housut kintuissa. Jääkiekon sisällä on hyväksytty väkivallan ja vahingoittamisen koodi ja luultu, ettei homma lähde lapasesta. Nyt se lähti.

 – Kalervo Kummola (entinen liiton puheenjohtaja) ja Jyrki Aho (Ässien päävalmentaja) käyttivät hyvät puheenvuorot, mutta niin sanottu lajimafia ei sitäkään hyväksynyt.

Suhonen vieraili äskettäin Tommi Kovasen Kuoleman laakso -kirjan (Bazar) julkistustilaisuudessa. Lukon puolustaja sai vuonna 2013 aivovamman Bluesin Tommi Huhtalan taklauksesta. Anteeksi ei ole pyydetty eikä annettu.

– Huhtalan puolelta ei yllätä. Olen valmentanut häntä. Tuskin hän kokee tehneensä mitään väärää. Kovasen asenne yllättää vielä vähemmän. Miten ihminen ei katkeroituisi, kun aivokapasiteetista lähtee iso osa?

Suomi-kiekon kiistelty legenda huomauttaa, että jääkiekon julkisuuskuvaa kannattaa tutkailla tällä hetkellä kirjallisuusmarkkinoilta.

Kalervo Kummola oli Jääkiekkoliiton pitkäaikainen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen.

– On vertauskuvallista, että maan tietokirjamarkkinoilla menestyvät päihde- (Marko Jantunen) ja aivovammaisesta pelaajasta kertovat kirjat.

Suhonen on itsekin aikanaan valmentanut kovan linjan joukkueita ja myöntää, että jääkiekon kaltaisessa lajissa voi vahingossakin sattua jopa aivovammoja aiheuttavia tilanteita.

Hänen valmentamistaan pelaajista NHL-kovanyrkki Bob Probert kuoli päihdeongelmiin, joita Suhonen epäilee peliuran aiheuttamien aivovammojen seurauksiksi.

– Vaikka takavuosikymmeninä ei Suomessa ajeltu päähän niin kuin nyt, uskon tietäväni monia aivovammoista kärsineitä entisiä pelaajia, osa jo menehtyneitä.

– Vammojen diagnosointi oli kuitenkin lapsenkengissä, toisin kuin nyt.

Suhonen näkee ainoaksi vaihtoehdoksi, että kaikki jääkiekkoinstanssit yhdessä päättävät puhaltaa pelin poikki.

– 2–3 kuukauden valvotusti palkattomat pelikiellot plus surkeimpien pohjoisamerikkalaisten goonien porttikielto liigaan. Siitä se lähtisi, kunhan joku ottaisi nyt määrätietoisen aloitteen. Katseeni kääntyy ensiksi liiton ja liigan johdon kautta seurajohtajiin.

Kun pelaajia on talutettu valot sammuksissa kaukaloista, on puhuttu myös taklattavan vastuusta, tyhmästä pelaamisesta uhan alla.

– Roskaa 99 prosentissa tapauksista! Lähes jokainen tilanne olisi ollut helppo välttää.

– Uskomattomimmissa kommenteissa on väitetty, että lajista kuolisi osa vetovoimaa ja intensiteettiä, jos päätaklausten riski minimoitaisiin.

Marko Jantunen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?