Tulosmanipulaatioepäily jääkiekon MM-kisoissa – epäiltyjä uhkaa vuosien vankeus

Etelä-Korean nousu MM-kisojen A-sarjaan sai ikävän lisämaun.

Maalivahti Eduard Zahartshenko on toinen pelaajista, jonka toimia tutkitaan.

20.8.2017 20:03

Jääkiekon MM-kisojen B-sarjan turnauksessa viime keväänä epäillään tulosmanipulaatiota.

Kaksi Ukrainan jääkiekkomaajoukkueen pelaajaa on myöntänyt, että heille maksettiin 30 000 dollaria (25 600 euroa) siitä, että he olisivat ”auttaneet” Ukrainaa häviämään turnauksen päätösottelussa Etelä-Korealle vähintään kahdella maalilla.

Kesken turnauksen tehty sopimus olisi auttanut Etelä-Koreaa vuorenvarmasti nousemaan historiansa ensimmäisen kerran MM-kisojen A-sarjaan.

Lopulta Etelä-Korea voitti Ukrainan kuitenkin vasta rankkarikisan jälkeen 2–1, mutta sekin riitti varmistamaan nousun A-sarjaan.

Ukrainalainen Obozrevatel-nettiportaali on saanut haltuunsa maalivahti Eduard Zahartshenkon ja puolustaja Vladimir Varivodan allekirjoittamat kirjeet, jossa pelaajat lupasivat palauttaa 30 000 dollarin summan, koska he epäonnistuivat tehtävässään.

Kirjeet oli päivätty 29. päivälle huhtikuuta 2017 eli vuorokausi MM-kisojen B-sarjan päättymisen jälkeen.

Kurinpitotoimet aloitetaan

Ukrainalaissivusto ei kerro, mikä taho maksoi 30 000 dollaria pelaajille. Sivuston mukaan yksi manipulaation järjestelijöistä oli jääkiekkovalmentaja Aleksei Lazarenko, joka ei kuitenkaan kuulunut Ukrainan jääkiekkomaajoukkueeseen MM-kisoissa.

Lazarenko on seuratasolla valmentanut maan pääsarjassa pelaavaa Vitjaz Harkovaa.

Ukrainan jääkiekkoliitto pitää maanantaina kokouksen, jossa sen on tarkoitus aloittaa kurinpitotoimet tulosmanipulaatioon ryhtyneitä pelaajia kohtaan.

Liitto totesi myöhemmin, että sen tietoon oli jo viime maaliskuussa tullut tulosmanipulaatioyrityksiä Ukrainan jääkiekkoliigasta sekä myös muista liigoista, joissa oli pelannut ukrainalaispelaajia.

Myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel sanoi, että IIHF aikoo tutkia ottelun kulun. IIHF perustaa oman tutkintakomission, jossa syytökset Zahartshenkoa ja Varivodaa kohtaan tutkitaan perusteellisesti.

Ankarat rikostuomiot uhkaavat

Zahartshenko ja Varivoda ovat myös rikosoikeudellisesti vastuullisia, jos heidän syyllisyytensä pystytään näyttämään toteen.

Ukrainan korruptionvastaisten lakien mukaan tulosmanipulaation yrityksestä voi seurata 560 000 Ukrainan hryvnian (18 700 euron) sakot tai jopa 2–5 vuoden vankeustuomio.

Ukrainan urheiluministeri Igor Zhdanov piti tekoa häpeällisenä ja vaati aktiivista taistelua tulosmanipulaatiota vastaan, lajissa kuin lajissa.

– Odotan yksityiskohtaista selvitystä Ukrainan jääkiekkoliitolta. Jos tämä osoittautuu todeksi, vaadin tekijöille ankaria rangaistuksia kaikkien mahdollisten lakipykälien mukaan, Zhdanov jyrähti omassa Facebook-kirjoituksessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?