Itä-Uralilla Tsheljabinskissa järjestetty vuonna 2005 syntyneiden ja nuorempien junioreiden kiekkoturnaus päätyi otsikoihin ikävästä syystä.
Harjoitusturnauksessa kohtasivat Tsheljabinskin Traktor-joukkue ja Sokolin juniorijoukkue Krasnojarskista. Tilanne oli ottelun loppupuolella kotijoukkueelle 10–1, mikä ilmeisesti kävi vierasjoukkueen hermoille.
Pelaajien huutelu yltyi lopulta joukkotappeluksi. Erotuomarit ja toimitsijat kiskoivat pelaajia irti toisistaan, ja tappelu saatiin lopulta laantumaan. Venäläismedioiden mukaan kukaan ei loukkaantunut.
YouTubeen ladattu video tapahtumista löytyy tästä linkistä.
Tilanne on kaikkea muuta kuin uusi venäläisessä juniorijääkiekossa, jossa nuorten pelaajien joukkotappelut ovat otsikoissa aika ajoin. Sovetski Sportin kokenut jääkiekkotoimittaja Dmitri Ponomarenko kirjoittaa, että venäläinen kiekkokulttuuri on mennyt surulliseen suuntaan.
– Olen huomannut jo kauan sitten, että juniorikiekostamme on puuttunut käsitys moraalikoodista. Lasten jääkiekossa joukkotappelut ovat selvästi suositumpia kuin kahden pelaajan keskinäinen nahina.
Tappeluista kehuja vanhemmilta?
Venäläistä jääkiekkoilua leimaa voimakkaasti ajattelu ”aitojen miesten pelistä”. Suositun sanonnan mukaan nössöt eivät pelaa jääkiekkoa.
Ponomarenkon mukaan arvomaailma olisi korkea aika laittaa uusiksi. Hän korostaa, että tappiot pitäisi osata käsitellä muutenkin kuin hyökkäämällä nyrkit pystyssä vastustajan kimppuun.
– Onko vastustaja syypää 10–1-lukemiin? Sellaisen fiaskon jälkeen ei ehkä pidä miettiä miehisen luonteen kasvattamista, vaan ennemmin joukkueen teknisiä ja taktisia ominaisuuksia.
Syvälle urheilukulttuuriin juurtuneet asenteet eivät muutu helpolla. Ponomarenko maalaa synkän kuvan aikuisten suhtautumisesta nuoriin tappelupukareihin.
– Olen lähes varma, että vanhemmat kehuvat poikaansa tappelun jälkeen ja kehuskelevat tapahtumilla tutuille. Eikä valmentajakaan toru omiaan.