Jussi Salonojalta raju ratkaisu: Espoo United hylkää naisjoukkueet

Jussi Salonojan omistama kohuseura keskittyy jatkossa miesten joukkueisiin.

15.8.2017 6:23

Vuosi sitten suurella kohulla perustetussa Espoo Unitedissa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Monitoimiseuran taloudellinen ahdinko on ensimmäisen vuoden jälkeen niin syvä, että se joutuu karsimaan oleellisesti toimintaansa.

Keväällä 2016 Espoo Unitedin perustaja ja omistaja Jussi Salonoja sanoi seuran tavoittelevan pääsarjatoimintaa alkuun jääkiekossa ja koripallossa sekä myöhemmin jalkapallossa ja salibandyssä – siis kaikissa Suomen suosituimmissa palloilulajeissa.

Nyt kuitenkin Espoo Unitedin talousongelmat heijastuvat tulevalla kaudella koruttomasti naisten edustusjoukkuetoimintaan. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kaudella 2017–18 United toimii enää vain miesten jääkiekossa ja koripallossa. Salonoja vahvistaa tiedon.

– Unitedin ensimmäinen toimintavuosi oli urheilullisesti suuri menestys, mutta vastaavasti taloudellisesti niin raskas, että joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta, Salonoja perustelee.

Salonojan mukaan seura jäi avauskaudellaan selvästi yhteistyösopimuksille asetetusta eurotavoitteesta, ja siksi kuluja on karsittava. Neljälle joukkueelle ei löydy tarpeeksi kumppaneja.

Miksi luovuitte juuri naisten toiminnasta, Jussi Salonoja?

– Syy kaksijakoinen: miesten joukkueiden budjetit ovat selvästi suuremmat kuin naisten joukkueissa, eli niiden toiminnan pyörittäminen on vaativampaa, mutta toisaalta juuri ne kiinnostavat sponsoreita ja yleisöä enemmän, Salonoja sanoo.

Koripallossa naisten joukkue siirtyy Tapiolan Hongalle. Samalla naisten joukkueen nimi vaihtuu jälleen Hongaksi. Honka kantaa taloudellisen ja pelillisen vastuun joukkueesta.

Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund, eikö tämä naisten joukkueiden hylkääminen ole vastoin Unitedin vuoden takaisia lupauksia?

– Ehkä jollain tavalla, mutta pitää olla realisti. Urheilun maailma ei ole helppo. Emme tunne katkeruutta. Yhteistyö Unitedin kanssa on paljon muutakin kuin rahaa. Valmentajamme tekevät yhteistyötä Unitedin miesten joukkueen kanssa. Tämän lisäksi hyödymme yhä mm. Unitedin harjoitusfasiliteeteista.

Jääkiekon puolella tilanne on yhä auki. Salonojan mukaan naiskiekko saattaa jatkossa joutua taas vastaamaan itse toiminnastaan. IS:n tietojen mukaan United pyysi Blues Juniorsia naiskiekon pyörittäjäksi.

– Meillä ei ole taloudellisia edellytyksiä pyörittää naisten edustusjoukkuetoimintaa. Olemme junioriorganisaatio. Tämä voisi tulla kyseeseen vain, jos naiset keräisivät itse oman rahoituksensa, puheenjohtaja Jarmo Muukkonen kertoi.

United joutui jo keväällä kuoppaamaan suunnitelmansa ottaa poikien junioritoiminta kontolleen Blues Juniorsilta.

Unitedin Mestis-lisenssin kohtalo oli heinäkuussa vaakalaudalla, kun seuran palkkarästit paljastuivat. Sittemmin Unitedille myönnettiin Mestis-lisenssi ensi kaudeksi, tosin ehdollisena.

– Espoo Unitedin vaikein vaihe on nyt takanapäin, mutta seuran taloustilanne on toki yhä haastava. Taistelu uusien yhteistyökumppanien saamiseksi kuitenkin jatkuu, ja itse uskon hyvään lopputulokseen, Salonoja ruotii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?