Suru-uutinen Tampereelta: maineikas kiekkotoimittaja Ilkka Ala-Kivimäki on kuollut - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Suru-uutinen Tampereelta: maineikas kiekkotoimittaja Ilkka Ala-Kivimäki on kuollut

Ilta-Sanomien maineikas jääkiekkotoimittaja Ilkka Ala-Kivimäki on kuollut.

Ilkka Ala-Kivimäki muistetaan aina hyväntuulisena ja nauravaisena.­

26.7.2017 12:27

Ilkka Ala-Kivimäki kuoli kotonaan Tampereella sunnuntaina 23.7. lyhyeen mutta ankaraan sairauteen. Ala-Kivimäki syntyi Mäntässä 23.6.1942, eläkkeelle hän jäi 2005.

Ilkka oli aikanaan arvostettu ja pidetty urheilutoimittaja, jolle jääkiekko ja jääkiekkoilijat olivat elämän suuri sisältö. Urheilun lisäksi Ala-Kivimäki oli laaja-alainen yleistoimittaja pitkään.

Oma urheileminen päättyi, kun Mäntän Valon lahjakas jalkapallojuniori siirtyi Tampereelle opiskelemaan Yhteiskunnalliseen Korkeakouluun.

Vähitellen Ala-Kivimäki ryhtyi Hymy-lehden avustajaksi, mutta varsinainen työpaikka oli Kelan toimistossa. Nopeasti hyväkynäinen kirjoittaja houkuteltiin Ilta-Sanomien Tampereen avustajakaartiin.

Jutut junalla Helsinkiin

Täysipäiväinen toimittaja Ilkasta tuli 1972, kun Ilta-Sanomat perusti Tampereelle aluetoimituksen. Työnkuvaan kuului kaikki mahdollinen murhista urheiluun.

Aika Tampereen aluetoimituksessa oli omalla tavallaan jopa lehdistöhistoriallista ja kuvaavaa 70-luvun journalistiselle toimintatavalle. Tuolloin iltapäivälehti kirjoitettiin ja koottiin pääosin aamulla, näin taattiin juttujen tuoreus.

Varsinkin urheilu työllisti Ala-Kivimäkeä päivittäin. Juttu piti tietysti saada Helsinkiin aamuksi. Kirjoitettuaan raportin illan pelistä Ilkka marssi Tampereen rautatieasemalle neljän aikoihin aamulla, ojensi veturinkuljettajalle kuoren, missä oli jutun lisäksi myös valokuvaajan otokset.

Helsingissä IS:n vahtimestari oli junaa vastassa ja kiikutti kuoren toimitukseen Erottajalle. Systeemi toimi.

Tampereen vaihe päättyi 1984, kun Ala-Kivimäki kutsuttiin Helsingin toimitukseen. Jääkiekon ja muun urheilun lisäksi aina valmista Ilkkaa käytettiin muihinkin tehtäviin. Hän raportoi IS:n lukijoille mm. missikisoista.

Jääkiekko oli kuitenkin Ilkan pääasiallisin työllistäjä. MM-kisoja hän kiersi vuodesta 1967 Prahaan 2004 asti.

MM-kisat olivat hänelle todella tärkeä tapahtuma. Kerran sen sijaan, että ankaran iskiaksen estäessä liikkumisen lähes kokonaan hän olisi jäänyt sairauslomalle, Ilkka lähti mieluummin töihin kisoihin.

Leijonien johto antoi kohutun piirroksen

Uralle mahtui myös Kanada-cupeja ja erityisesti Moskovan Izvestija-turnaukset. Ne olivat mieleenpainuvia retkiä Neuvostoliiton aikana.

Moskovan ongelmat eivät Ala-Kivimäkeä juuri häirinneet, sillä hän oli ihminen, joka ei osannut hermostua oikein mistään.

Ei hän menettänyt malttiaan vuonna 1989 Tukholman MM-kisoissakaan. Siellä turhautunut Leijonien johto ojensi hänelle kohutun ”Kritiikin perseet” -piirroksen.

Taustalla oli Ala-Kivimäen juttu joukkueesta, joka oli ”mennyt eteenpäin vain purukumin jauhamisessa”.

Ilkka Ala-Kivimäki ja legendaarinen Kritiikin perseet -palkinto 1989.­

Ilkka muisteli tapausta toteamalla, että hänhän sai siitä vain kunniaa ja mainetta.

Virallista arvostusta Ilkka sai 2014, kun hänet palkittiin yhdessä Timo Nyholmin kanssa elämäntyöstään. Kaksikko palkittiin yhtaikaa siksi, että he kulkevat kiekkopiireissä nimellä Hockey Twins.

Ala-Kivimäellä oli toinenkin intohimoinen harrastus: bridge. Tampereen Bridgekerhon riveissä hän oli mukana paitsi Hangon perinteisissä turnauksissa myös kansainvälisillä areenoilla Omar Sharif -kisoja myöten.

Aivan oma siivunsa Ilkan olemuksessa oli tamperelaisuus. Vaikka työ oli Helsingissä, auton nokka kääntyi aina kohti Mansea, kun pienikin tilaisuus tuli. Ilveksen matsiin piti ehtiä.

Tositamperelaisuus kuvastui myös eräästä pikkuseikasta. Ilkka kuului luonteeseensa sopivaan epäviralliseen pieneen yhdistykseen ”Keine Eile Verain”, ei mitään kiirettä -yhdistys. Sääntöihin kuului vain yksi poikkeus: kiirettä sai olla vain viimeiseen Tampereelle lähtevään junaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?