SM-liigavalmentaja löysi uuden työn eksoottisesta kiekkomaasta – ”Ei taida pojat oikein osata suomea”

Ari-Pekka Siekkinen valmentaa ensi kaudella Japanissa.

Ari-Pekka Siekkinen ohjeistaa seuraavaksi pelaajia Japanissa.

2.6.2017 17:54

Entinen maajoukkuevahti ja viime vuodet JYPissä apuvalmentajana ollut Ari-Pekka Siekkinen on löytänyt uuden työpaikan ja uransa ensimmäisen päävalmentajapestin.

Työpaikka tosin ei ole ihan perinteisessä kiekkomaassa.

Siekkinen on nimittäin tehnyt vuoden mittaisen sopimuksen japanilaisen Nikko Ice Bucks -joukkueen kanssa.

– Tätä on tässä nyt kuukauden verran hiottu. Tarjous tuli ensin Harri Laurilalle, mutta hän ei perhesyistä pystynyt lähtemään, niin hän vinkkasi minulle, Siekkinen kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse.

– Viedään sinne vähän suomalaista jääkiekko-osaamista.

Siekkinen, 52, ei ole vielä käynyt Japanissa. Ensimmäisen kerran hän matkustaa uudelle työpaikalleen heinäkuussa, jolloin hän vetää joukkueelle kaksi viikkoa harjoituksia. Sen jälkeen hän palaa vielä pariksi viikoksi takaisin Suomeen ennen kuin istuu lopullisesti valmentajan työpöydän taakse.

アイスバックスは、2017-2018シーズンの新体制として、アリペッカ・シッキネン ヘッドコーチ、藤澤悌史アシスタントコーチの就任が決定いたしましたのでお知らせします!詳細はHP(https://t.co/Xs5AAH9Y2I)をご覧下さい! #icebucks pic.twitter.com/ZTeiaV6qpU— H.C.栃木日光アイスバックス (@NIKKOICEBUCKS) June 2, 2017

Nikko Ice Bucks pelaa Aasian liigaa, jossa on mukana yhdeksän joukkuetta, joista neljä on japanilaisia, kolme eteläkorealaisia, yksi Kiinasta ja yksi Venäjältä, Sahalinin saarelta. Pelimatkat ovat pitkiä ja monesti joukkueet pelaavat kolme peliä neljän päivän aikana.

– Olen katsellut vähän pelejä. Peli on hyvää Mestis-tasoa. Pelaajilla on taitoa ja he ovat työteliäitä. Hyökkäyspeli heillä on hallussa, mutta viisikkopuolustamista he eivät oikein osaa ja sitä minut on palkattu opettamaan, Siekkinen kertoo.

Apuvalmentajakseen Siekkinen saa japanilaisen, uransa päättäneen kiekkoilijan.

– Olemme lähetelleet sähköposteja. Valmennuskieli on englanti. Ei taida pojat oikein osata suomea ja minä en osaa japania. Mutta he ovat yliopiston käyneitä ja englanninkielentaitoisia. Siellä on kuitenkin ollut kanadalaisia valmentajia.

Taustatietoja hän aikoo hakea muun muassa viime kaudella Koreassa pelanneelta Mikko Kukkoselta sekä takavuosina Japanissa pelanneelta jyväskyläläistaustaiselta Vesa Pontolta.

– Jääkiekko on jääkiekkoa joka paikassa, mutta kulttuurintuntemusta tarvitsen lisää, Siekkinen suunnittelee.

Peliurallaan Siekkinen pelasi Suomen lisäksi Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa, mutta nyt löytynyt pesti on ensimmäinen valmentajapaikka ulkomailta.

– En kutsuisi tätä seikkailuksi, vaikka en vielä tarkkaan tiedä mihin olen joutumassa. Olen todella innoissani ja olen sen luontoinen, että jos johonkin lähdetään, niin sitten mennään tosissaan.

Tykkäätkö sushista?

– En nimenomaan tykkää. Toivottavasti siellä on jotain syömiskelpoista, etten kuole nälkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?