Totuus kiekkoilijoiden päihdeongelmista on asiantuntijan mukaan karu – ”Pillerit ja kokaiini syrjäyttäneet alkoholin” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Totuus kiekkoilijoiden päihdeongelmista on asiantuntijan mukaan karu – ”Pillerit ja kokaiini syrjäyttäneet alkoholin”

Jääkiekkoilijoiden päihdeongelmiin on jatkossa tarjolla uudenlaista apua.

Päihdeongelmat ja unipillerit ovat kuviteltua suurempi ongelma suomalaisessa jääkiekkoilussa.

11.5.2017 15:29

Suomalaiseen jääkiekkoiluun on tulossa merkittävä uudistus.

Ensi syksynä osaksi SM-liigan yhteisöä perustetaan erillinen hoitoonohjausjärjestelmä, jolla pyritään auttamaan päihdeongelmista kärsiviä entisiä pelaajia.

Järjestelmän vetovastuu on SM-liigan Alumnilla, joka taannoin perustettiin edistämään ex-kiekkoilijoiden asemaa.

Alumni ja Avoiminne-päihdeklinikka ovat aloittamassa yhteistyön. Sen eräänlainen lähtölaukaus on elokuussa Oulussa pelattava hyväntekeväisyystapahtuma, jossa saatetaan nähdä Patrik Laine ja Teemu Selänne ensimmäisen kerran samassa joukkueessa.

IS kertoi hyväntekeväisyystapahtumasta torstaina.

Alumnin puheenjohtaja Matti Porvari on erittäin tyytyväinen uudistukseen.

– Suomalaisten ammattipelaajien turvaksi saadaan konkreettinen hoitoonohjausjärjestelmä. Sellaiselle on ilman muuta tarvetta, hän kiitteli.

– SM-liigayhteisön on kannettava vastuuta myös ex-pelaajista.

SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kiittelee niin ikään uudistusta.

– Liigaseurat kantavat jo vastuuta aktiivipelaajien mahdollisista päihdeongelmista, normaalin osakeyhtiölain mukaisesti. On hienoa, että pian myös ex-pelaajat saavat tarvittaessa apua ongelmatilanteissa, Kallioniemi ruoti.

– Koko liigayhteisö seisoo uudistuksen takana.

Ongelmia uskottua enemmän

Jääkiekkoilijoiden päihdeongelmat ovat olleet näkyvästi esillä viime vuosina.

Avominnen toiminnanjohtajan Mika Arramiehen mukaan tämä ei ole sattumaa.

– On tärkeää nostaa kissa pöydälle, sillä Suomessa myös aktiivipelaajilla on enemmän päihdeongelmia kuin yleisesti uskotaan. Aineiden ja lääkkeiden kanssa kikkailu on kuin venäläistä rulettia, jossa ainakin joka kymmenes sairastuu pysyvästi päihderiippuvuuteen, Arramies sanoi.

– Kulttuuri on muuttunut entisaikojen olutkittaamisesta entistä enemmän sekakäyttöön ja aineriippuvuuteen. Unipillerit ja kokaiini ovat syrjäyttäneet alkoholin valta-asemaa.

Pelaajille tarjotaan jatkossa myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä.

Tiedon lisääminen on kaiken keskiössä.

– Entisiä pelaajia on alkanut raitistua sen ansiosta, että he ovat saaneet ammattimaista hoitoa sairauteensa. Kun ongelmista kärsivät pelaajat saadaan tietoiseksi taudin kuvasta, heidät on mahdollista pelastaa, Arramies korosti.

– Vertaistuen merkitys on suuri, mutta ideanamme on myös kouluttaa Alumnin jäseniä päihdeyhdyshenkilöiksi eri alueille. Luottomiehiksi, jotka pystyvät havaitsemaan ongelmat riittävän ajoissa.

Jantunen koordinoi

Päihdeyhdyshenkilöiden koordinoinnista vastaa ex-liigatähti Marko Jantunen, joka on puhunut julkisuudessa avoimesti huumehelvetistään ja päihderiippuvuudestaan.

Aktiivisesti päihdetyötä tekevä Jantunen raitistui syksyllä 2015.

– Kokemuksesta tiedän, että unilääkkeiden liikakäyttö johtaa helposti kemiallisten aineiden koukkuun. Kokaiini puolestaan laittaa aivoissa bileet pystyyn, ja koska toipuminen sen käytöstä on helpompaa kuin viinahuuruisen illan jälkeen, aineen suosio urheilupiireissä on kasvanut, Jantunen kertoi.

– Unipillerit ovat yllättävän iso ongelma suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Päihdeongelmistaan avoimesti puhunut Marko Jantunen raitistui syksyllä 2015. Nyt hän auttaa muita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?