Pariisissa talvella 1914 kiekkoilleen suomalaisen ihmeellinen tarina – Toimi ranskalaisministerin ja USA:n presidentin hierojana - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Pariisissa talvella 1914 kiekkoilleen suomalaisen ihmeellinen tarina – Toimi ranskalaisministerin ja USA:n presidentin hierojana

Kokkolalaisen Jussi Björkin urheilu- ja valmennusura on jäänyt suurelta yleisöltä piiloon, vaikka hän oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä suomalaisia urheilupersoonia.

Pariisilaisen CPP-seuran jääkiekkoilijoita talvella 1914. Suomalainen Jussi Björk kuvassa kolmas vasemmalta.

7.5.2017 8:35

Vitsarin kaupunginosassa Kokkolassa 19.3.1884 syntynyt Jussi (virallisesti Johan Verner Mathias) Björk oli monilahjakkuus, joka asui uransa aikana eri maissa ja maanosissa. Björk oli nuorena lahjakas hiihtäjä ja pikaluistelija. Kokkolasta Björk muutti Helsinkiin, jossa hän opiskeli voimistelunopettajaksi.

Valmistuttuaan vuonna 1911 Björk työskenteli pari vuotta Suomessa, mutta seikkailunhaluinen kaveri muutti syksyllä 1913 Pariisiin harjoittamaan jatko-opintoja fysiologiassa. Björk halusi jatkaa myös urheilemista, ja ystävänsä Walter Jakobssonin (Suomen paras taitoluistelija) suhteiden avulla hän pääsi sikäläisen luisteluseuran Club des Patineurs de Paris jäseneksi.

Chamonix’n hurja hiihtoreitti

CPP ei ollut mikä tahansa seura tuohon aikaan, sillä ranskalaisilla oli yksi maanosan parhaista jääkiekkojoukkueista. Seuran puheenjohtajana toimi Louis Magnus, joka oli myös vuonna 1908 perustetun Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja. Ranskan ylin sarjataso on nimetty kyseisen herran mukaan (Ligue Magnus).

Suomalaisvahvistus ehti edustaa seuraa useassa lajissa. Pikaluistelussa hän voitti maan mestaruuden kolmella matkalla tehden samalla Ranskan ennätykset. Chamonix’ssa talvella 1914 järjestetyissä kansainvälisissä kilpailuissa hän menestyi ensin pikaluistelussa ja osallistui sen jälkeen 15 kilometrin murtomaahiihtoon. Björk kuvaili kokemuksiaan keväällä 1951 Harri Eljangon haastattelussa Suomen Urheilulehdessä.

– Latu lähti luistelupaviljongilta suoraan ylös jyrkkää alppirinnettä. Jo puolentoista kilometrin kuluttua olimme ylittäneet metsärajan. Pian olimme taas laaksossa. En olisi koskaan uskonut selviäväni hengissä: se oli puhdasta syöksyä.

Björk oli varma voitostaan, mutta järjestäjien tuloslistalla hänen edelleen saatiin paikallinen hiihtäjä.

Hiihtokilpailut Riemukaaren vieressä

Talvella 1914 lunta tuprutti myös Pariisissa, jonka keskustassa järjestettiin hiihtokilpailu.

– Se alkoi Riemukaarelta ja eteni pitkin katuja Place de la Concorden kautta. Sää oli niin lämmin, että lumi suli loppumatkalla lähes kokonaan pois.

Taitoluistelukin sujui ennakkoluulottomalta tervakaupungin kasvatilta. Hän kilpaili pariluistelussa daaminaan Ranskan mestari Simone Poujade.

Jääkiekko oli tuohon aikaan Pariisissa chic. CPP:llä oli neljä joukkuetta, jotka pelasivat myös keskenään. Yhdessä joukkueessa oli tosin alle kymmenen pelaajaa. CPP oli jo tuolloin naiskiekon asialla, sillä seura järjesti vuonna 1908 naisten jääkiekko-ottelun.

Björk edusti CPP II:ta, joka sijoittui helmikuussa 1914 Luchon-Superbagneresissa järjestetyssä kansainvälisessä turnauksessa toiseksi. Pikaluistelutaustansa takia suomalaisen valttina oli nopeus, kerrotaan Olav Björkstrandin ja Roy Frilundin kirjoittamassa GBK:n historiateoksessa Föregångare – GBK 85 år.

Hieroi merkkihenkilöitä

Opiskelun ja urheilemisen ohella Björk toimi Pariisissa hierojana. Siinä toimessa hän tutustui paikallisiin merkkihenkilöihin. Yksi heistä oli kenraali Ferdinand Foch, joka toimi myöhemmin länsirintaman komentajana I maailmansodan aikana ja ylennettiin marsalkaksi.

– Opetin hänen rouvalleen pari- ja gymkhana-luistelua, joissa hän sitten menestyikin jonkin verran. Yhdessä madame Fochin kanssa voitimme kerran kelkkailun parikilpailun ja palkinto oli hyvin ranskalainen: madame suuteli minua. Kenties olin kautta aikojen ensimmäinen suomalainen kilpakelkkailija, Björk arvuutteli vuonna 1951.

Yksi Björkin hierontapöydällä maanneista asiakkaista oli siirtomaaministeri Albert Lebrun, josta tuli maan presidentti vuonna 1932. Lebrun ilmoitti heinäkuun viimeisenä päivänä 1914 hierojalleen, että mikäli tämä aikoo lähteä Amerikkaan, se kannattaa tehdä nopeasti, koska suursota on ovella.

Ison veden taakse

Björk pakkasi laukkunsa ja ehti pois sodan alta. Yhdysvalloissa hän opiskeli englannin kieltä, opetti telinevoimistelua ja jatkoi hierojantyötään. Long Islandilla hänen asiakkaisiinsa kuului maan presidenttinä (1901–1909) toiminut Theodore Roosevelt.

Suomeen hän palasi vuonna 1920. Saatuaan voimistelunopettajan pestin Kokkolasta vuonna 1923 hän asettui kotikaupunkiinsa. Hänestä tuli Gamlakarley IF:n puheenjohtaja ja innokas valmentaja eri lajeihin.

Yleisurheilun puolella hänen tunnetuimmat valmennettavansa olivat Keski-Pohjanmaalta tulleet Börje Strandvall ja Bertel Storskrubb. Edellinen karsiutui niukasti 400 metrin loppukilpailusta Los Angelesin olympiakisoissa 1932 ja jälkimmäinen voitti 400 metrin aitojen EM-tittelin Oslossa 1946.

Maailmanmestarin valmentaja

Pariisissa asuessaan Björk oli hieronut myös tanskalaista pyöräilijää Thorvald Ellegaardia, joka oli kuusinkertainen maailmanmestari ratapyöräilyssä. Björk imi juutilta kaiken mahdollisen tiedon pyöräilyvalmennuksesta ja hyödynsi sitä myöhemmin Suomessa. Hänen valmennettaviinsa kuuluivat ensimmäinen ratapyöräilyn olympiaedustajamme (Berliini 1936) Thor Porko sekä maantieajon kaksinkertainen Pohjoismaiden mestari Raul Hellberg.

Pikaluistelussa Björkin tunnetuin valmennettava oli Eevi Huttunen (myöh. Pirinen), joka voitti yleisluistelun maailmanmestaruuden 1951 ja olympiapronssia 3000 metrillä Squaw Valleyssä 1960.

Björkin elämänlanka katkesi 3. toukokuuta 1967 Kokkolassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?