Jussi Salonoja haluaa laajentaa imperiumiaan – verkot vesillä salibandyyn ja jalkapalloon - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Jussi Salonoja haluaa laajentaa imperiumiaan – verkot vesillä salibandyyn ja jalkapalloon

Espoo Unitedin omistaja Jussi Salonoja valmis rakentamaan jalkapallostadionin Espooseen – ja paljon muutakin.

Jussi Salonoja havittelee salibandyä ja jalkapalloa Espoo Unitedin sateenvarjon alle.­

1.5.2017 18:08

Vuosi sitten liikemies Jussi Salonojalla ei ollut mitään, minkä puolesta jännittää. Tai oli sentään jotain – kasa pöydällä lojuvia suunnitelmia. Unelmat omista urheilujoukkueista olivat kuitenkin vaarassa jäädä pölyttymään.

Kunnes toukokuussa 2016 alkoi tapahtua – ja vauhdilla.

Lyhyessä ajassa Salonoja sai haalittua itselleen neljä kärkitason kilpajoukkuetta, jotka hän organisoi saman tien perustamansa seuran, Espoo Unitedin, sateenvarjon alle: joukkueet jääkiekon miesten Mestikseen ja naisten SM-sarjaan sekä joukkueet koripallon miesten 1A-divisioonaan ja naisten Korisliigaan.

Nyt, vuotta myöhemmin, miljonääriä hymyilyttää leveästi. Hän on suorastaan pikkupoikamaisen innokas päästessään kertomaan Espoo Unitedin ensimmäisen kauden tuloksesta.

– Neljä joukkuetta ja neljä mitalia, kuka olisi uskonut? Ei ihan huonosti mennyt, ei varsinkaan kireään aikatauluumme nähden, Salonoja, 40, haluaa painottaa.

Vaikeuksiakin riitti. Ensin kohua aiheutti Unitedin koripallopuolta vetäneen Aleksi Valavuoren homovastaiset twiitit, myöhemmin jääkiekkovalmentaja Raimo Summasen pedofiilihuudot.

Aleksi Valavuori työskenteli vielä syksyllä Espoo Unitedissa.­

– Kasvukipuja oli, mutta emme jääneet niihin kiinni. Vastoinkäymisistä otimme ainoastaan opiksemme, Salonoja linjaa.

– Kokonaisuutena tämä oli mahtava startti kunnianhimoiselle projektillemme, joka varmasti muistetaan Suomessa tulevaisuudessa.

Länsimetro suunnitelman tukipilarina

Makkaraperijä Salonojalla on hurjat suunnitelmat. Hän aikoo tehdä mahdottomana pidetystä mahdollisen – yhdistää hajanaisen Espoon, yhdistämällä ensin espoolaiset urheilun voimalla.

– Puhutaan, ettei espoolaisilla ole mitään yhteistä identiteettiä ja ylpeyden aihetta. Ei olekaan. Mutta mikään ei estä rakentamasta sellaista, Salonoja sanoo.

– Olen aivan varma, että urheilun avulla Espoosta pystyy rakentamaan yhtenäisen kaupungin.

Salonoja omistaa Tapiolan urheilupuistossa sijaitsevan Metro Areenan. Länsimetro kurvaa sen halki, sitten kun joskus valmistuu, ja juuri tämä on Salonojan mukaan yksi kehitysprojektin keskeisimmistä tukipilareista.

– Espoolaiset pakenevat usein urheilun ja muun perässä Helsinkiin, mutta metron myötä helsinkiläisiä on mahdollista saada liikutettua vastavuoroisesti Espooseen. Urheilu ei tietenkään ole ainoa houkuttimemme, vaan myös muut massatapahtumat kuuluvat suunnitelmiimme, hän selvittää.

– Parhaillaan Espoon kaupunki etsii potentiaalisia rahoittajia uuden jalkapallostadionin rakentamiseksi Tapiolaan. Olen halukas rakentamaan stadionin, ja pian lähetän oman ehdotukseni suunnittelemastani stadionista.

Jääkiekon ja koripallon lisäksi Salonoja halajaa Espoo Unitediin sekä salibandyn että jalkapallon edustusjoukkueita, niiden junioritoimintaa unohtamatta. IS:n tietojen mukaan hän neuvottelee parhaillaan Salibandyliigassa pelaavan Westend Indiansin siirtymisestä Espoo Unitedin väreihin.

Salibandyseura Westend Indians on yhdistetty Espoo Unitediin.­

– Sanotaan niin, että neuvottelut kärkitason salibandyseuran kanssa ovat käynnissä. Lisäksi neuvottelen laadukasta työtä tehneen jalkapalloseuran kanssa. En halua vielä mainita tämänkään seuran nimeä, mutta kyse on isosta junioritoimijasta, Salonoja alleviivaa.

– Haluan, että meillä on tulevaisuudessa menestyvä joukkue jokaisen lajin pääsarjassa.

”Ei omasta pussista”

Monialayrittäjä Salonojan hengentuote on jääkiekko. Viime keväänä hän sai konkurssiin menneen Bluesin sarjalisenssioikeudet itselleen – siis saman seuran, jonka hän oli omistanut vuosina 1999–2012.

Tuona aikana Salonojan bisnestaitoja kritisoitiin laajasti, koska Blues oli kaikkea muuta kuin omavarainen. Se pysyi pystyssä vain omistajansa miljoonaluokan pääomalainoilla. Perustuuko myös Espoo Unitedin toiminta miljonäärin avokätisyyteen?

Salonoja ymmärtää yskän. Hän on ilmiselvästi odottanut kysymystä.

– En missään nimessä aio rahoittaa Unitedin toimintaa omasta pussistani, vaan toiminta pitää saada niin kiinnostavaksi, että se elättää itse itsensä. Vain alussa joudun olemaan mukana rahoituksessa, Salonoja vakuuttaa.

– Jatkossa panostamme lisää seuran markkinointiin, jotta ensi kaudella olisi espoolaisten vuoro vasta huutoomme. Espoo United on tullut jäädäkseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?