Jääkiekko

Leijonat ensimmäiseen suurvoittoon valmentanut Gustav Bubnik on kuollut

Julkaistu:

Suru-uutinen
Tshekkiläinen jääkiekkolegenda Augustin ”Gustav” Bubnik kuoli tiistaina 88 vuoden iässä.
Augustin ”Gustav” Bubnikin nimi liittyy olennaisesti niin tshekkiläiseen kuin suomalaiseenkin jääkiekkohistoriaan.

Kotimaansa riveissä hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 1949, ja Suomen maajoukkueen hän johti ensimmäisiin suuriin voittoihin MM-kisoissa ja olympiajäällä.

Bubnik syntyi Prahassa 21. marraskuuta 1928 ja kuoli 18. huhtikuuta 2017 kotikaupungissaan.

Hänen pelaajauransa päättyi jo vuonna 1950 poliittisista syistä, koska koko Tshekkoslovakian maajoukkue pidätettiin prahalaisessa olutkapakassa epäiltynä loikkaamisesta länteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viiden vuoden vankeus kaivoksessa

Yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki saivat vankilatuomion. Bubnik pakotettiin kiduttamalla tunnustamaan valtiopetos, ja hänet passitettiin kaivokseen suorittamaan 14 vuoden tuomiotaan.

Hänet armahdettiin viiden vuoden päästä, mutta ankara työ ja vähäkalorinen ravinto olivat heikentäneet miehen terveyttä siinä määrin, että kaukaloon ei ollut paluuta pelitamineissa.


Bubnik aloitti opiskelun ja ryhtyi valmentajaksi. Kun poliittinen tilanne vapautui 1960-luvun puolivälissä, hänelle avautui mahdollisuus valmentaa Suomessa.

Kesällä 1966 Bubnikista tulikin Joe Wirkkusen seuraaja Leijonien peräsimessä.

Tshekkiläinen ei ollut mikään ummikko, sillä hän puhui äidinkielensä lisäksi englantia, saksaa, venäjää ja ranskaa. Suomen kieli alkoi taipua jo muutama kuukausi maahan saapumisen jälkeen.

Wienin yllätys 50 vuotta sitten

Bubnikin johdolla Leijonat saavutti historiansa ensimmäisen voiton lajin suurmaista, kun Suomi kukisti Wienin MM-kisoissa 1967 Tshekkoslovakian 3–1.

Ottelusta tuli hiljattain kuluneeksi 50 vuotta. Sitä ennen Leijonien merkittävin arvokisasaavutus oli tasapeli Ruotsin kanssa vuoden 1965 kotikisoissa.

Seuraavana talvena Grenoblen olympiaturnauksessa Suomi kaatoi ensimmäistä kertaa Kanadan.


Gustav Bubnikin merkitys Suomen jääkiekolle oli suurempi kuin yksittäiset voitot lajin suurmaista. Hän kiersi aktiivisesti jakamassa valmennustietoutta ja loi pohjaa tulevien vuosien menestykselle.

Bubnik jäi tilastoihin ensimmäisenä Leijona-valmentajana, jonka joukkue voitti useammin kuin hävisi.

Bubnikin pesti päättyi keväällä 1969, mutta hän säilytti läheiset suhteet Suomeen. Hän palasi tänne myös valmentajana: ensin Kuusamoon (1988–89) ja sitten Oulun Kärppiin (1989–91).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt