Jääkiekko

Iranin jääkiekkomaajoukkue hylättiin ennen ensimmäistäkään ottelua – entinen SM-liigapelaaja: ”Tämä on iso vitsi”

Julkaistu:

Jääkiekko
SM-liigassa viime kaudella pelannut Samson Mahbod ei päässyt edustamaan Irania Aasian talvikisoissa.
Turkmenistan, Malesia, Kirgisia, Malesia, Indonesia, Macao, Filippiinit...

Japanin Sapporossa pelataan parhaillaan Aasian talvikisoja, joiden jääkiekkoturnauksen alimmalla tasolla, II-divisioonassa, nähdään vähintäänkin eksoottisia kiekkomaita.

Yksi on kuitenkin joukosta pois. Iranin joukkue hylättiin ennen kuin pelit ehtivät edes alkaa.

Mistä oikein on kyse? SM-liigassa edesmenneessä Bluesissa viime kaudella kiekkoillut Samson Mahbod kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ongelma on siinä, että meillä on yhdeksän edustuskelpoista pelaajaa ja 12 pelaajaa, jotka eivät saa pelata. Täytyy olla syntynyt Iranissa tai olla asunut siellä kolme vuotta.

– Minimimäärä pelaajia on 15, joten meidät hylättiin, Mahbod selvittää Ilta-Sanomille Sapporosta.


Iran on pelannut Sapporossa näytösotteluita. Katsojia peleissä on Mahbodin arvion mukaan ollut alle sata.

– Koska järjestäjät eivät halua että olemme ratkomassa pelejä, me edustuskelvottomat pelaajat emme saa pelata edes näytösotteluissa. Vastustajalla saa olla vain olla 15 pelaajaa, loppujen täytyy tulla puolellemme. Se on mielestäni iso vitsi.

Muutamalla vastustajalla höystetyt iranilaiset hävisivät Macaolle 1–7 ja voittivat Indonesian 10–3. Jäljellä on vielä näytösottelut Malesiaa ja Turkmenistania vastaan.

– Ei se ole reilua, että jotkut tulevat tänne edustamaan omaa maataan, ja sitten heidän täytyykin pelata omiaan vastaan. Järjestäjillä ei ole mitään hajua siitä, miten jääkiekkopelejä järjestetään. Se on iso sääli.

Miten joukkue reagoi, kun ette saaneetkaan osallistua?

– Olihan joukkue poissa tolaltaan. Monet pelaajat matkustivat tänne kaukaa sillä ajatuksella, että he saavat pelata.

Iranin maajoukkue oli kutsuttu turnaukseen ensimmäistä kertaa.

– Tämä on vaikea tilanne, mutta kokemus on silti ollut minulle hieno.

Mahbod on positiivinen luonne, joten hän on ottanut matkastaan kaiken irti.

– Ainakin pääsin tapaamaan jätkät ensimmäistä kertaa. Iranissa syntyneet pelaajamme ovat rullakiekkopelaajia, jotka vaihtoivat lajia. He ovat luistelleet vain muutaman kerran. Oli mahtavaa nähdä heidän 10–3-voittonsa Indonesiasta, Mahbod sanoo.

– On ollut hienoa nähdä iranilaisten pelaajien intohimo ja halu kehittää lätkää Iranissa. Ja ihan yhtä lailla on ollut hienoa nähdä muiden maiden pelaajia. Täällä on pelaajia maista, joissa ei uskoisi pelattavan jääkiekkoa.

Mahbod kertoo, että Iraniin on tulossa ensimmäinen kunnon jäähalli 1,5 vuoden kuluttua.

Aiotko joskus käydä siellä?

– Toivottavasti, mutta se vähän riippuu. Maajoukkueessa saan pelata vain Kanadan tai USA:n paidassa. Olen ihan ok sen kanssa, ymmärrän säännöt. Ehkä joskus peliurani lopettamisen jälkeen menen käymään siellä tai jotain.


Aasian olympiakomitean järjestämät talvikisat urheillaan nyt kahdeksatta kertaa. Kisat alkoivat juuri Sapporosta vuonna 1986.

– Kokemus on ollut muuten upea. Sapporo on tosi kaunis paikka. Täällä on paljon vapaaehtoisia ja järjestelyt ovat muuten toimineet hyvin: hotelli on erinomainen. Ruuat ja kuljetukset on järjestetty hienosti. Kuten kerroin aiemmin, tämä on minulle myös lomaa ja muistan tämän koko loppuelämäni ajan. Olen iloinen tästä kokemuksesta.

Kisat päättyvät 26. helmikuuta. Seuraavana päivänä Mahbod lentää takaisin Kroatian Zagrebiin, missä pelasi kuluneen kauden KHL:ää. Matka jatkuu kotiin Kanadaan noin viikon kuluttua siitä.

Vielä hyökkääjä ei ole päässyt näkemään muita lajeja Sapporossa, mutta tilanteeseen on tulossa muutos.

– Olemme suunnitelleet, että menemme huomenna katsomaan Iranin joukkueen hiihtäjiä.


Yllä olevalla videolla voittomaalikisa tammikuulta 2016 ottelusta Blues–HPK. Mahbod veivaa maalit ajassa 5.15 ja 6.24.

Kiekkokaukaloonkin iranilaiset pyrkivät vielä koko Japaniin matkanneella porukalla.

Edustuskelvottomat pelaajat eivät ole saaneet edes mennä jäälle muun joukkueen kanssa, mikä on ollut ikävää etenkin heikkotasoisimpien pelaajien kannalta: pehmeillä käsillä varustetulla KHL-hyökkääjällä olisi heille annettavaa.

– Moni odotti pääsevänsä pelaamaan minun kanssani. Olisin voinut näyttää heille jääharjoitteita. Se on ikävin juttu, etten ole voinut opettaa heitä. Yritämme nyt löytää Sapporon ulkopuolelta jonkun jääajan, jonka saisimme vuokrattua. Sapporossa kaikki hallit ovat varattuja, emmekä virallisissa harjoituksissa tosiaan saa mennä jäälle. Säännöt ovat tosi tiukat, mutta niitä pitää kunnioittaa, Mahbod toteaa.