Jääkiekko

Juhani Tamminen muistelee menehtynyttä kiekkolegendaa: ”Hänen rakkautensa lajiin oli pohjaton”

Julkaistu:

Jääkiekko
Tshekkiläinen jääkiekkolegenda Josef Augusta on kuollut.
Komean uran pelaajana ja valmentajana tehnyt tshekkiläinen Josef Augusta kuoli torstaina 70-vuotiaana. Augusta oli sairastanut vuosia haimasyöpää.

Augusta pelasi vasempana laitahyökkääjänä Tshekkoslovakian maajoukkueessa. Augusta saavutti maajoukkuepaidassa MM-hopeaa vuosina 1974, 1975 ja 1978 ja MM-pronssia vuonna 1969.

Lisäksi Augusta sai vuoden 1976 olympialaisista ja Kanada-cupista hopeaa.

Pelivuosinaan energinen hyökkääjä tuli tutuksi myös Suomen maajoukkueelle ja Leijonien legendaariselle Juhani Tammiselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Muistelen häntä kovalla kunnioituksella, rauha hänen sielulleen. Kohtasimme maaotteluissa useamman kerran, yli 200 A-maaottelua pelannut Tamminen sanoi Ilta-Sanomille puhelimitse.


– Pelaajana hän oli äärimmäisen taitava ja tehokas. Augusta kuului siihen joukkoon, joka osasi ampua myös suoraan syötöstä. Se on nykypäivänäkin – jos otetaan Patrik Laine pois laskuista – huonosti hallittu taito.

Eri joukkueiden pelaajat eivät olleet siihen aikaan juuri tekemisissä vapaa-ajalla, mutta Tamminen huomasi kaukalossa, että Augusta oli luonteeltaan ainutlaatuinen persoona.

– Hän oli aikakauden tshekkipelaajaksi erittäin harvinainen, koska hän oli myös mentaalisesti energinen. Hän piti ääntä vaihtopenkillä ja jäällä, kun valtaosa sen ajan itäblokkiveljistä puksutti menemään, nosti maalin tullessa kädet ylös ja meni keskiympyrään.

1980-luvun alussa peliuransa päättänyt Augusta menestyi sittemmin valmentajana.

Augusta ja päävalmentaja Ivan Hlinkan yhteistyö toi Tshekille maailmanmestaruuden 1999. Päävalmentajana Augusta voitti MM-kultaa 2000 ja 2001.


Valmennus- ja mediatehtävissä toiminut Tamminen ja Augusta kohtasivat useamman kerran eri arvoturnauksissa.

– MM-kisoissa ja olympialaisissa paiskasimme kättä milloin pressikeskuksessa, milloin jossain muualla. Kerran pelaaja, aina pelaaja. Olimme saman aikakauden pelaajia, joten tunnistimme toisemme.

Tammisen mukaan Augustan energinen ja avoin luonne oli suurin salaisuus menestyksen takana.

– Ehkä tärkein henkilökohtainen ominaisuus valmentamisessa on kyky kommunikoida. Toinen iso asia Augustan kaltaisessa pitkän uran tehneessä valmentajassa on rakkaus peliin. Hänellä se oli pohjaton.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat