Suomi sai kyytiä Aleksandr Lukashenkon joukkueelta: ”Presidentti antaa näppäriä syöttöjä” - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Suomi sai kyytiä Aleksandr Lukashenkon joukkueelta: ”Presidentti antaa näppäriä syöttöjä”

Monet tunnetut suomalaiset jääkiekkokasvot olivat mukana vuotuisessa Valko-Venäjän turnauksessa. Aki Uusikartano kertoi IS:lle, millainen kiistelty poliittinen hahmo on jäällä.

Aleksandr Lukashenkon nimeä kantava turnaus päättyi jälleen isäntämaa Valko-Venäjän juhliin. Finaalissa kaatui Suomi.­

9.1.2017 7:56

Valko-Venäjän turnauksessa esiintyneellä Suomella oli Minskissä taas kasassa melko nimekäs ryhmä, mutta voittoon se ei vieläkään riittänyt.

Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon nimeä kantava turnaus päättyi viikonloppuna viime vuoden tapaan isäntämaan voitonjuhliin.

Suomi hävisi 13. kerran pelatun amatööriturnauksen finaalin Valko-Venäjälle maalein 3–7. Ottelu- ja katsomotapahtumia voi katsoa täältä.

IS kysyi entiseltä SM-liigakiekkoilijalta Aki Uusikartanolta, millainen kokemus tapahtuma oli.

Uusikartano, 39, oli mukana turnauksessa toista kertaa. Hän kuvaili tapahtumaa viimeisen päälle järjestetyksi.

– 9 500 katsojan halli oli ääriään myöten täynnä. Valko-Venäjällä oli taas kova joukkue kasassa. Kaiken kruunasi, että itse presidentti Lukashenko pelasi meitä vastaan.

Aki Uusikartano pääsi nostamaan Kanada-maljan huhtikuussa 2013.­

Lukashenko, 62, pelasi nimikkoturnauksensa finaalissa laitahyökkääjänä.

Uusikartanon mukaan presidentti pysyi pelissä hyvin mukana.

– Hän pelasi ottelussa ehkä kymmenkunta vaihtoa. Tietenkin ottelu muuttui silloin hieman, koska hän on jo sen verran vanhempi eikä liiku enää samalla tavalla. Yhtä kaikki: me otimme häneltä kiekkoa pois ja hän meiltä.

– Tietysti hänen iässään vauhti ei enää kiihdy, mutta ihan näppäriä syöttöjä presidentti antaa.

Numerolla yksi pelannut Lukashenko saalisti turnauksen virallisten sivujen mukaan neljässä ottelussa tehopisteet 5+4=9.

”Jäällä hän on ihan normaalisti”

Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Lukashenko on kiistelty poliittinen hahmo. Valko-Venäjää on muun muassa syytetty ihmisoikeuksien rikkomisesta, ja Lukashenkoa asian painamisesta villaisella.

Uusikartano myönsi, ettei maan todellisuus näyttäydy täydessä valossa turnausympyröissä. Jäällä presidentti on suomalaispelaajan mukaan kuitenkin pelaaja siinä missä muutkin.

– Alkuverryttelyssä hän luisteli punaviivaa pitkin ja taputti vastaan polvareihin. Ei meillä ainakaan ole pahaa sanottavaa, jäällä hän on ihan normaalisti. Viime vuonna kaksi henkilöä joukkueestamme pääsivät hänen halailuunsa Maamme-laulun ajaksi.

Tunnettuja ex-kiekkoilijoita mukana

Lukashenkon turnaus pelataan vuosittain Minskin Tshizhovka-areenalla.

Yli 35-vuotiaiden amatööriturnaus on tullut tunnetuksi maan poliittiselle päättäjälle rakkaana tapahtumana, johon houkutellaan vuosittain tunnettuja kiekkoilijoita eri puolilta maailmaa.

Suomella oli jälleen kasassa melko nimekäs porukka.

– Lassi Sarvikivi ja Matikaisen Pentti vastaavat valmennuksesta ja keräävät joukkueen kasaan. Mukana olivat muun muassa Jani Rita, Tommi Kiviaho ja Matias Loppi. Harrastepuolelta oli myös kolme kaveria, Uusikartano luetteli.

Suomen joukkueessa pelasivat myös viime vuonna uransa lopettanut maalivahti Juuso Riksman ja entinen NHL:n kovanaama Sami Helenius sekä pistepörssin voiton (7+2=9) niukasti muun muassa Lukashenkon nenän edestä vienyt Toni Mäkiaho.

Millainen kokemus Valko-Venäjä oli kulttuurillisesti?

– Turvallisuus on aika iso asia. Paikat ovat erittäin siistissä kunnossa. Kun kävelee turvatarkastuksesta halliin, melkein siivoojat tulevat perässä, ettei lattiaan tulisi kuraläikkiä.

– Hotellit ja ruuat ovat viimeisen päälle, ja vartioita on paljon. Peleihin ja niistä pois mennään poliisisaattueessa, Uusikartano kertoi.

Pentti Matikainen luotsaa vuosittain Valko-Venäjälle matkustavaa joukkuetta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?