Jarno Koskiranta pelaa supertähtien varjossa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Jarno Koskiranta pelaa supertähtien varjossa

Pietarin SKA:n hyökkääjä Jarno Koskiranta on kokenut eurooppalaisen jättiseuran rajut muutokset.

Leijonahyökkääjä Jarno Koskiranta pelaa toista kautta Pietarin SKA:ssa.

3.11.2016 12:00

Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Vuosikymmen sitten Jarno Koskiranta pelasi Bluesin A-nuorissa vailla suuria fanfaareja. Joukkuetta valmensi nuori ja lupaava Tampereelta tullut valmentaja, muuan Lauri Marjamäki.

Kaksikon tiet kohtasivat uudestaan kaudella 2013–2014, kun Marjamäki oli A-maajoukkueessa Erkka Westerlundin apuna. Nyt Marjamäki on A-maajoukkueen päävalmentaja ja Koskiranta Karjala-turnauksessa hänen valmennettavanaan.

»Molemmille on muutama vuosi tullut alle siellä sun täällä», Koskiranta hymähtää.

Muistikuvat Marjamäestä juniori­valmentajana kertovat, että Leijonien uusi luotsi ei ole kymmenessä vuodessa perus­tyyliltään paljon muuttunut.

»Hän oli silloinkin jo kunnian­himoinen ja taktisesti hyvä, siinä ihan kärki­luokkaa», Koski­ranta muistelee.

Jarno Koskiranta kuuluu jälleen leijonamiehistöön Karjala-turnauksessa.

Kahdet MM-kisat pelanneelle Koski­rannalle Marja­mäki on jo uran neljäs A-maa­joukkueen pää­valmentaja.

Valmentajan vaihtuessa vaihtuu iso osa johto­ryhmästä, ja jokainen valmentaja tuo maa­joukkueeseen myös omia luotto­miehiään. Monien entisten luotto­pelaajienkin on pakko ansaita paikkansa ja roolinsa uudestaan.

»Ei siinä silti iso kuva muutu, eli se mille pelataan, maajoukkueelle.»

MUUTOKSIIN Koskiranta on saanut totutella tämän ja edellisen kauden aikana.

Hän saapui vuosi sitten KHL:n hallitsevaan mestariin Pietarin SKA:han Sibir Novosibirskistä, jossa alla oli kaksi vakuuttavaa kautta.

Pietarin mahtijoukkueella oli uusi pää­valmentaja, mestari­valmentaja Vjatseslav Bykovin korvannut kova­naama Andrei Nazarov.

Kaikki meni pieleen alusta asti, ja kuuma­kalle Nazarov sai kenkää jo loka­kuun puoli­välissä. Hänen tilalleen nostettiin entinen huippu­puolustaja Sergei Zubov, joka ei ollut koskaan aiemmin toiminut pää­valmentajana.

Zubovin alaisuudessa joukkue eteni lopulta konferenssi­finaaleihin. Tähti­hyökkääjä Ilja Kovaltshuk hyllytettiin kesken pudotus­pelien.

Finaalipaikan valuminen käsistä ja kohu Kovaltshukin ympärillä saivat riittää SKA:ta hallitseville Rotenbergeille ja Gennadi Timtshenkolle. KHL:n ykkös­joukkuetta palkattiin täksi kaudeksi valmentamaan Venäjän maa­joukkueen pää­valmentaja Oleg Znarok.

 Oli selässä mikä nimi tahansa, kaikki kuuntelevat, kun valmentajalla on asiaa.

»Jokapäiväinen tekeminen on alusta asti ollut ihan erilaista», Koskiranta kertoo.

»Isompienkin pelaajien kunnioitus valmentajaa kohtaan on ihan erinäköistä. Oli selässä mikä nimi tahansa, kaikki kuuntelevat, kun valmentajalla on asiaa.»

MUUTOKSET näkyvät myös sarja­taulukossa. SKA keikkuu läntisen konferenssin kärkisijoilla.

»Laajalla materiaalillahan tässä puksutetaan eteenpäin.»

Kovaltshukin rinnalle SKA hankki uuden supertähden, Detroit Red Wingsistä kotimaahan palanneen 38-vuotiaan Pavel Datsjukin.

Veteraanihyökkääjä kulki NHL:ssä lempinimellä »Magic Man», taikamies. Datsjukin kyvyt sekä sitoutumisen taso ovat tehneet vaikutuksen myös Koskirantaan.

»Hän on aina ensimmäisenä hallilla. Monesti kun muut tulevat paikalle, hän on jo vetänyt hien päälle», suomalainen kertoo.

»Kiekonriistoistahan hänet parhaiten tunnetaan. Sitä on välillä hauskan­näköistä seurata, kun miettii, että ei tuosta asennosta voi keneltäkään kiekkoa ottaa. Ja sitten se ihan mahdottomasta tilanteesta kaivaa kiekon. Itse miettii vain, että olisihan tuo pitänyt arvata.»

SKA:lla on nimekäs joukkue ja painolastina maine liigan pomomiesten, Timshenkon ja Rotenbergien, joukkueena. Jokainen vastustaja haluaa erityisesti voittaa pietarilaiset. Menestystä on tultava, tai muutoksia alkaa taas tapahtua.

Pelaajilla on siis valtaisat paineet suorittaa koko ajan.

YHDENLAISIA ongelmia Pietarissa pelaavilla ei ole. Siinä missä monissa muissa KHL-seuroissa painitaan jatkuvien talous­ongelmien kanssa, SKA:ssa palkat tulevat aina ajallaan.

Koskiranta ehti jo Sibirissä tottua, ettei liksa tippunut tilille aina sovittuna päivänä.

»Itsellä oli kuitenkin aina luotto siihen, että kyllä ne palkat jossain kohtaa tulevat. Viimeistään kesällä. Niitä ongelmia on joka vuosi, ne vähän kuuluvat tähän maailmaan. Mutta onhan se yksi stressi vähemmän, kun palkka on aina tilillä silloin kun sen pitää.»

Pietarin sijainti on Lappeenrannassa tuki­kohtaansa pitävälle Koskirannalle ihanteellinen. Moni muu etenkin Venäjällä pelaava pitää Karjala-turnausta myös mahdollisuutena nähdä perhettä. Koskiranta näkee puolisoaan ja kahta tytärtään säännöllisesti.

»He tulevat Lappeenrannasta junalla Pietariin aina kun me olemme kotona, ja kun me lähdemme reissuun, he lähtevät Suomeen.»

PELAAMINEN maailman toiseksi kovimman sarjan suurimmassa ja rikkaimmassa joukkueessa on huima saavutus. SKA:ssa Koskiranta pääsee joka vuosi pelaamaan mestaruudesta, ja olosuhteet ovat parasta A-luokkaa.

Kolikolla on toinenkin puoli. Hyvätkään esitykset eivät nosta statusta joukkueen hierarkiassa, koska edellä on yksin­kertaisesti maailman huippu­luokan pelaajia.

Nytkin Koskiranta on pelannut pitkään hyvin yhteispeliä KHL:n entisen maalikuninkaan Steve Mosesin kanssa. Heidän paikkansa on kolmosketjussa.

»Ennen World Cupia oli todella vaikeaa. MM-kisojen jälkeen tehdyn polvi­leikkauksen jäljiltä en ehtinyt pelata kuin yhden harjoitus­pelin. Meni kuusi tai seitsemän ensimmäistä runko­sarja­peliä totutellessa», Koski­ranta arvioi alku­kauttaan.

Jarno Koskirannan seurakavereita SKA:ssa ovat mm. supertähti Ilja Kovaltshuk (kesk.) ja Vjatseslav Voinov.

»World Cupin jälkeen on pelattu Mosesin kanssa hyvin yhteen. Viidellä viittä vastaan luodaan vaihdosta vaihtoon hyviä maalipaikkoja, mutta ylivoima-aikaa ei vain hirveästi tule. Siihen hommaan on nyt lukittu kaksi ketjua. Minuutteihin nähden pisteitä on tullut itselleni hyvin.»

KOSKIRANTA myöntää, että tilanne on kaksijakoinen. Jossain muualla peliaikaa tulisi enemmän, mutta SKA:ssa on mahdollisuus voittaa joka ilta.

»Se on kaksiteräinen miekka. Keskimäärin on kivempi voittaa kuin hävitä. Koko ajan pitää olla valmis suorittamaan, koska meillä on vitosketjussa jätkiä, jotka monessa muussa joukkueessa tässäkin sarjassa voisivat olla ykkös- tai kakkos­ketjussa.»

Huippujoukkueesta on vain yksi suunta: alaspäin. Ainakaan tällä mantereella SKA:ta suurempaa seuraa ei enää löydy.

»Kaikki riippuu siitä, missä ollaan kauden jälkeen. SKA on tietysti iso vaihtoehto tulevaisuudelle. Toinen on rapakon takana, eikä sinne tässä iässä kannata lähteä kahden suunnan sopimuksella. Siinähän ne suurimmat vaihtoehdot ovat.»

Urheilusanomat 44/2016

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?