Matti Hagman puhui terveydestään vain muutama päivä sitten IS:n haastattelussa: ”Usko on ollut koetuksella”

HIFK-ikoni Matti Hagman kertoi terveytensä dramaattisesta heikkenemisestä viikonlopun Ilta-Sanomissa.

12.10.2016 12:17

Matti Hagman kuoli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä espoolaisessa sairaalassa. Kiekkolegendan perhe vahvisti uutisen Ilta-Sanomille ja toivoi saavansa surra rauhassa.

Hagman, 61, antoi viimeiseksi jääneen haastattelunsa Ilta-Sanomille viime viikolla. Juttu julkaistiin lauantain lehdessä. Julkaisemme jutun nyt kokonaisuudessaan uudelleen:

MIKÄ ON jääkiekkolegenda Matti ”Hakki” Hagmanin terveydellinen kunto tällä hetkellä?

Tämä kysymys on herättänyt keskustelua suomalaisissa urheilupiireissä viime aikoina, erityisesti Helsingissä. HIFK:n ikoniksi tituleeratun Hagmanin, 61, liikkuminen on ollut sen verran vaivalloista, että hän on joutunut käyttämään keppiä apunaan. Hänen jaloissaan on ollut nähtävissä selvää turvotusta.

Nyt Hagman, jota pidetään yhtenä Suomen kiekkoilun kaikkien aikojen parhaista keskushyökkääjistä, avartaa Ilta-Sanomien haastattelussa terveystilannettaan.

– Muuten kaikki on ihan jees, mutta liikkumiseni on tosiaan haastavaa. Se johtuu siitä, että molemmat polveni ovat täysin sökönä. Niissä on ollut häikkää jo pitkään, Hagman kertoo.

– Vasemmalle polvelleni yksikään lekuri (lääkäri) ei ole suostunut tekemään minkäänlaista operaatiota, ja voi olla, ettei sille ole enää hirveästi tehtävissäkään. Oikeassa polvessani tilanne on siinä mielessä parempi, että sen voi ilmeisesti pelastaa tekonivelellä.

Matti Hagman pesäpallon hyväntekeväisyystapahtumassa Helsingissä toissa viikolla yhdessä rumpalilegenda Remu Aaltosen kanssa.

SM-LIIGAN 1980-luvun suurimman tähden polvet operoitiin lukemattomia kertoja jo uran aikana – niin usein, ettei maestrolla itsellään ole muistikuvaa niiden todellisesta määrästä. Uran päätyttyä hänen polvensa olivat kaikkea muuta kuin kunnossa.

–  Polvissani oli uran aikana milloin mitäkin vammoja. Uran jälkeen niiden tilanne on kehittynyt hiljalleen heikompaan suuntaan. Polvissa on viime vuosina ollut esimerkiksi pari ruusua, ja todennäköisesti juuri niiden vuoksi polvissa on liikkumista vaikeuttavaa turvotusta, Hakki selvittää.

Espoossa asuva kiekkomies on ollut vakiokasvo polvia tutkivien lääkäreiden ja ortopedien vastaanotoilla, varsinkin viime vuosina.

– Monet eri lääkärit ovat tutkineet polviani, mutta mitään selkeää ratkaisua ei ole tähän mennessä löytynyt. Hoidatan vasenta polveani kahdesti viikossa, mutta ei ole varmaa, saadaanko sitä leikkauskuntoon. Oikean polven kohdalla valoa on sikäli tunnelin päässä, että HIFK on ymmärtääkseni valmis jeesaamaan asiassa – kuten itse asiassa jo urani päätyttyä (1992) seuran kanssa sovimme, Hagman ruotii.

– Jos nyt ihan suoraan sanon, niin polvieni kunto v*tuttaa todella suuresti! Usko on ollut koetuksella.

Matti Hagman kuvattuna viime vuoden syyskuussa.

HAGMANIN äänessä on vanhaa tuttua Hakkia, sellaista itsevarmaa kaikua, joka osaltaan nostatti hänen arvostuksensa aikanaan pilviin. Tuolloin elettiin myös aikaa, jolloin SM-liigan kiekkoilijat tykkäsivät irrotella säännöllisesti vapaa-ajallaan. Se kuului kulttuuriin.

Hagmanille, tuon ajan tuotteelle, kosteat illanistujaiset maistuivat myös. Hagman eli 1980-luvulla ennennäkemättömässä tähtiloisteessa, ja sittemmin hän on myöntänyt, että uran jälkeiseen aikaan on ollut vaikeaa tottua.

– Kun puhutaan alkoholin käytöstä, en ole ollut Suomen kiekkoilun puhtain pulmunen, sen voin avoimesti myöntää, Hagman linjaa.

– Mutta se sitä vastoin ottaa kupoliin, että mun on vihjailtu käyttäneen huumeita urani aikana tai muulloin. Voin vakuuttaa, että en ole koskaan edes kokeillut huumeita. Ne puheet ovat täyttä sontaa, hän painottaa.

Kipeät polvet vaivasivat Matti Hagmania uran jälkeen.

Jääkiekko yhä suurin intohimo

Matti Hagman, HIFK:n legendaarinen numero 20, seuraa edelleen aktiivisesti eri kiekkosarjoja – niin SM-liigaa, KHL:ää kuin NHL:ää. Jääkiekko on hänelle edelleen yksi elämän tärkeimmistä ja rakkaimmista asioista.

– Jääkiekko on mulle elämäntapa, niin kuin se on lähes aina ollut. En usko, että tilanne muuttuu jatkossakaan, Hagman sanoo.

SM-liigan kuluva kausi on yllättänyt lättysyöttöjen mestarin. Muutamien joukkueiden, kuten esimerkiksi Ilveksen ja Jukurien lennokas alku, on tehnyt vaikutuksen. Silti Hagman katsoo mieluiten isoa kuvaa, ja hänellä onkin jo selvä näkemys koko kauden voimasuhteista.

– Uskon, että runkosarjan kärkipäässä ovat Tappara, JYP ja todennäköisesti myös Kärpät. Oululaiset ovat aloittaneet vaisusti, mutta joukkue vahvistuu vielä ja alkaa hiljalleen nousta kohti kärkikahinoita, Hagman arvelee.

– Tapparan ja JYPin rutiinitaso on vankka. Se auttaa pitkälle.

Matti Hagman oli yksi SM-liigan kaikkien aikojen pelaajista.

HIFK on useimpien papereissa kauden suurin mestarisuosikki. Hagman ei kuitenkaan usko kasvattajaseuransa menestykseen – ei ainakaan tältä istumalta.

– HIFK:n tavoite on tietysti mestaruus, mutta nykyisellä materiaalilla se ei tule toteutumaan. Joukkue ei mielestäni ole niin vahva kuin yleisesti on annettu ymmärtää. Suurimmat puutteet ovat sentteriosastolle, sinne seura tarvitsisi jopa kaksi huippukaveria, Hagman näkee.

– Tilanne HIFK:n kohdalla muuttuu, mikäli jengi vahvistuu kauden aikana.

Matti Hagman 1955–2016

Matti ”Hakki” Hagman syntyi 21. syyskuuta 1955.

Hagmania pidettiin yhtenä Suomen kiekkoilun kaikkien aikojen parhaista senttereistä. Oli ensimmäinen Suomessa kiekko-oppinsa ammentanut suomalaispelaaja NHL:ssä, jossa debytoi syksyllä 1976. Voitti SM-liigassa neljä mestaruutta kasvattajaseuransa HIFK:n riveissä, voitti neljästi myös SM-liigan pistepörssin. Tunnettiin erityisesti millintarkkojen lättysyöttöjen mestarina.

Hagman asui nykyisen vaimonsa kanssa Espoossa. Poika Niklas Hagman on pitkän linjan jääkiekkoammattilainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?