Jääkiekko

”Den glider in -kisoissa” MM-kultaa torjunut legenda menehtyi – kirjoitti uransa jälkeen kirjan alkoholismistaan

Julkaistu:

Lennart Häggroth 1940-2016
Ruotsalainen Lennart ”Klimpen” Häggroth kuoli 76-vuotiaana.
Kaikkien aikojen suurimpiin ruotsalaiskiekkoilijoihin kuulunut Lennart ”Klimpen” Häggroth on kuollut. Sunnuntaina menehtyneen 76-vuotiaan kiekkolegendan poismenosta kertoi ruotsalaislehti Aftonbladet.

Häggroth torjui Tre Kronorille maailmanmestaruuden vuonna 1962, ja hänet valittiin Yhdysvalloissa pelattujen kisojen parhaaksi maalivahdiksi.

Yli viiden vuosikymmenen takaiset MM-kisat kytkeytyvät myös Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden juhlintaan Lennart Hylandin ”Den glider in -selostuksesta.”

Hyland lausui legendaariset sanansa, kun Nils ”Nisse” Nilsson ampui kiekon tyhjään kanadalaismaaliin. Hänen selostukseensa viitataan myös vuoden 1995 MM-kisoihin Ruotsin viralliseksi kannustuslauluksi levytetyssä Den glider in -kappaleessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kappale nousi Suomessa MM-kultajuhlien hitiksi.


Häggroth kirjoitti uransa jälkeen paljastuskirjan. Kirjassaan Himmel och helvete: min väg till framgång och kampen mot spriten (Taivas ja helvetti: tieni menestykseen ja taisteluni viinaa vastaan) Häggroth kertoi alkoholiongelmastaan, jonka onnistui sittemmin selättämään.

Maajoukkueessa Häggroth saavutti vuoden 1962 maailmanmestaruuden lisäksi MM-hopeaa 1963 ja olympiahopeaa 1964. Hän pelasi uransa aikana Kiruna AIF:n, Skellefteå AIK:n ja Clemensnäs IF:n paidassa.

Pelaajana ”Klimpen” ei onnistunut koskaan voittamaan Ruotsin mestaruutta. Valmentajana hän johti Skellefteån alle 18-vuotiaiden joukkueen maansa juniorimestariksi.

Viimeisinä elinvuosinaan maalivahtilegenda oli tuttu näky Skellefteån SHL-ottelujen yleisön joukossa. Vuosi sitten Häggrothin terveys heikkeni ja hän kärsi sydänongelmista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  4. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  5. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  6. Tunti sitten
  7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  10. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  11. 2 tuntia sitten
  12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
   Ulkomaat
  14. Näytä lisää