Suomalaismiljonääriltä jalo teko: lahjoittaa jättisumman vähävaraisten lasten urheiluun

Julkaistu:

Jääkiekko
Energiayhtiön pääomistaja lahjoittaa miljoona euroa uuteen rahastoon – rakkaudesta lajiin.
Suomen jääkiekkokentiltä kantautuu jättiluokan uutinen.

Energiayhtiö St1:n pääomistaja ja johtaja Mika Anttonen, 49, lahjoittaa miljoona euroa vähävaraisten perheiden lasten kiekkoharrastuksen tukemiseen – eikä vain kertasuorituksena, vaan tarvittaessa joka vuosi!

Anttosen aloitteesta Suomen jääkiekkoliiton alaisuuteen perustetaan kevään aikana MEKMA-niminen rahasto, josta apua tarvitsevat perheet voivat anoa tukea.

– Haluan kantaa korteni kekoon tärkeän asian puolesta. Kymmenen viime vuoden aikana jääkiekon harrastuskulut ovat kasvaneet merkittävästi, eikä kaikkien perheiden lapsilla ole enää mahdollisuutta harrastaa tätä hienoa lajia, Anttonen harmittelee.

Ongelma esillä jo 2014

Bensapomo nosti ongelman näkyvästi esiin jo loppuvuodesta 2014, jolloin hän tavoitteli Jääkiekkoliiton puheenjohtajan paikkaa ja hävisi vaalin yhdellä äänellä Kalervo Kummolalle.

Isoksi puheenaiheeksi juniorikiekkoilun kallistuminen nousi keväällä 2015, kun Ilta-Sanomat ja sen kustantama Urheilusanomat raportoivat laajasti eri lajien harrastushinnoista. Jääkiekko oli suosituimmista lajeista ylivoimaisesti kallein.


– Istuin hiljattain kaksi vuotta Jääkiekkoliiton hallituksessa. Silloin sain tehtäväkseni huolehtia strategiasta, jonka turvin jääkiekko pidetään koko kansan lajina. Olen ollut erittäin huolissani siitä, että viime vuosina lajin harrastajamäärät ovat pudonneet, ja nimenomaan 10–14-vuotiaiden määrät, Anttonen korostaa.

– Alle kymmenvuotiaiden sarjoissa harrastemaksut pysyvät yleensä kurissa, mutta sen jälkeen tilanne muuttuu. Monet vanhemmat tiedostavat tämän, eivätkä siksi ohjaa lapsiaan jääkiekon pariin.

Idea syntyi syksyllä

Idea rahaston perustamisesta syntyi Anttosen päässä viime syksynä. Alun perin hän halusi pysyä anonyyminä rahoittajana, mutta ymmärsi lopulta, että lahjoitetun rahan alkuperästä olisi saattanut lähteä vääriä huhuja liikkeelle.

– Miljoona euroa on sellainen summa, että sen lahjoittajalle pitää hygieniasyistä löytää kasvot.

– Uskon että miljoona euroa vuosittain on sellainen jakosumma, jolla pystytään pitkälti mahdollistamaan kaikkien innokkaiden lajiharrastus B-nuoriin asti.


Motiivina isänmaallisuus

Anttosen omaisuus on kasvanut satoihin miljooniin euroihin St1:n menestyksen ansiosta. Hänen ratkaisuaan voi silti pitää poikkeuksellisena, sillä miljoonaluokan lahjoitukset ovat urheilussa äärimmäisen harvinaisia.

– Motiivini lähtevät suomalaisuudesta. Isänmaallisuudesta, jonka isoisäni aikanaan iskostivat puseroni sisään, Anttonen kertoo.

Haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun Anttonen liikuttuu. Muutama kyynelkin vierähtää hänen poskipielilleen.

– Sorry, mutta isänmaallisuudesta puhuminen nostaa usein tunteet pintaan, hän sanoo.

– Suomi on niin helkkarin hieno maa, että sen arvoja pitää puolustaa. Minua on onni potkaissut omassa bisneksessäni, joten katson velvollisuudekseni auttaa apua tarvitsevia. Nyt se tapahtuu jääkiekossa, joka on minulle rakkain urheilulaji.

Tykkää Ilta-Sanomien sivusta Facebookissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt