Jääkiekko

Aarne Honkavaara oli urheilun Dynamo

Julkaistu:

Kommentti
Aarne Honkavaara oli suomalaisen jääkiekon merkittävimpiä uranuurtajia, kirjoittaa Ilta-Sanomien jääkiekkotoimittaja Juha Hiitelä.
Aarne Honkavaaraa on kiittäminen (tai syyttäminen, riippuen keneltä kysyy) siitä, että yhden kiekkoperheen vesasta tuli aikuisena jääkiekkotoimittaja.

Tiistaina Tampereella 91-vuotiaana poisnukkunut Honkavaara oli aikanaan luomassa Suomen jääkiekkomuseota ja oli sen johtaja silloin, kun museo sijaitsi Hakametsän jäähallin kellarikerroksessa.

SM-liigaotteluiden erätauolla avoinna olleeseen museoon saattoi olla pääsymaksu, mutta se jäi kyllä maksamatta. Tuolloin jo eläkeiässä ollut Honkavaara varmaan arvosti sitä, että kiekosta kiinnostunut pojankoltiainen oli kiinnostunut myös kiekkohistoriasta ja päästi pikkupojan joka kerta ilmaiseksi sisään.

Nykyisin Tampereen museokeskus Vapriikissa sijaitseva Jääkiekkomuseo on yksi Honkavaaran elämäntöistä. Vähintään yhtä tärkeä oli vuosittain ilmestyvä Jääkiekkokirja, lajin tilastoinnin pohja ja perusteos, joka vielä internetaikanakin pitää pintansa suomalaisen jääkiekon ylivertaisena hakuteoksena.


Honkavaaran merkitys suomalaisen jääkiekkohistorian taltioimisessa on merkittävä, mutta vähintään yhtä merkittävä on hänen panoksensa itse lajin kehityksessä. Honkavaara oli suomalaisen jääkiekon uranuurtajia ja kantoi ansaitusti suomalaisen jääkiekon Mr. Hockey -titteliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilveksen hyökkääjä imi vaikutteita jo peliuransa aikana. Kun joukkuekaveri ja leipurimestari Jussi Linkosuo näki Pohjois-Amerikan matkallaan 50-luvun taitteessa koko kentän karvauspeliä, hän kirjoitti aiheesta Honkavaaralle, joka otti hetken aikaa hämmästeltyään sen käyttöön myös Ilveksessä.

Opit maailmalta

Myöhemmin Honkavaara kävi itse hakemassa oppia Kanadasta ja pelasi harjoituspelejä Sarnia Sailorsin riveissä. Työviisumi Yhdysvaltoihin jäi saamatta, joten Honkavaara palasi Ilvekseen, mutta mukanaan nippu neuvoja ja ohjeita – tärkeimpänä vankkumaton käsitys siitä, että ilman jäähalleja ja tekojäitä suomalainen jääkiekko ei koskaan nousisi kansainväliselle huipputasolle.

Honkavaaran peliura loppui ensimmäisen kerran vuonna 1953 maaottelussa Puolaa vastaan, kun tamperelaisen jalka jäi kaatuneen vastustajan alle ja sääriluu vioittui pahoin. Sen jälkeen Honkavaara antoi panoksensa suomalaiselle jääkiekolle valmentajana niin Ilveksessä kuin maajoukkueessakin.


Kanadan matkaa seurasivat lukuisat muut tutkimusmatkat lajin silloisiin ja nykyisiinkin huippumaihin – hyötyjinä paitsi Ilves, myös Jääkiekkoliitto.

Legenda palasi myöhemmin kaukaloon SM-sarjassa ja päätti maineikkaan uransa lopullisesti vasta veteraaniseura Pyynikin Haukkojen riveissä vuonna 1991 Mexico Cityssä. Lopettamispäätös kypsyi, kun ottelun jälkeen kättelemään tullut vastustaja oli 50 vuotta nuorempi.

Monen lajin taitaja

Jääkiekon ohella Honkavaaran lajeihin kuuluivat muun muassa seiväshyppy, jalkapallo, koripallo ja käsipallo, joista viimeksi mainitussa hän pelasi myös SM-sarjaa. Nykyvalmentajien suosima varhainen lajierikoistuminen oli uranuurtajalle tuntematon käsite.

Myöhemmin Honkavaara vaikutti myös Tampereen Pyrinnön ja Tampereen Uimaseuran taustalla, joten liikuntaneuvoksen titteli ei tullut pelkillä jääkiekkoansioilla, jotka toki olivat kiistattomat.

Honkavaara oli pitkään eniten Suomen mestaruuksia (seitsemän) voittanut kiekkoilija ja on yhä eniten maaleja (kahdeksan) yhdessä pääsarjaottelussa tehnyt pelaaja. Kaksissa MM-kisoissa pelannut Honkavaara oli vanhin Suomea MM-tasolla edustanut kiekkoilija, nyt kunnia kuuluu entiselle ketjukaverille Kalle Havulinnalle.


Vielä muutamia vuosia sitten näkökykynsä jo lähes kokonaan menettänyt Honkavaara harjoitteli heittääkseen ikäluokkansa maailmanennätyksen keihäässä.

Kun Tampereen Ilves viisi vuotta sitten juhli 80-vuotispäiväänsä, Honkavaara valitteli, kun saattajina olleet nuoremman polven edustajat eivät jaksaneet juhlia riittävän myöhään. Sota-aikana saatu lempinimi Dynamo piti yhä paikkansa.

Ilves juhlii tänä keväänä 85-vuotista taivaltaan, mutta Ilvesten Ilves on joukosta poissa.

Juttua muutettu klo 19.07. Korjattu Honkavaaran yhden ottelun maaliennätys.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt