Nuorten kultaleijonan Kasper Björkqvistin uran tulevaisuus selviää lähiaikoina – matikan kurssit ratkaisevassa asemassa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Nuorten kultaleijonan uran tulevaisuus selviää lähiaikoina – matikan kurssit ratkaisevassa asemassa

Kasper Björkqvistin tulevaisuus selvinnee noin kuukauden sisällä.

Kasper Björkqvist­

16.1.2016 6:31 | Päivitetty 16.1.2016 13:17

Pikkuleijonien nelosketjussa suurella sydämellä rouhinut voimahyökkääjä Kasper Björkqvist, 18, palasi kiekkokaukaloihin eilen perjantaina. MM-kisojen jälkeen kovan kuumetaudin kourissa ollut Björkqvist hyökkäsi Bluesin A-nuorten ykkösvitjassa Tampereella, jossa Ilves löi espoolaiset.

Björkqvist ei ole pelannut miesten pelejä, koska tähyää Yhdysvaltain yliopistokaukaloihin. Sinne siirtyvällä pelaajalla ei saa olla taustaa ammattilaisjoukkueesta. Kuten IS kertoi aiemmin (juttu Björkqvistin Ruotsissa ihastuttaneesta haastattelusta), espoolaislaiturista kiinnostuneita yliopistoja on lukuisia.

Lähtö rapakon taakse ei ole vielä varma.

– Se on vähän niin kuin fifty-sixty tällä hetkellä. Senkin takia, että MM-kisojen aikana tarkoituksenani oli laskea matikkaa välipäivinä, mutta Helsingin ytimessä oli sitten vähän muutakin tekemistä. Tuli ehkä liian vähän laskettua. Nyt on hieman kiire saada tehtyä ne kolme matikan kurssia, jotka minun pitäisi saada, että pääsen kirjoittamaan matikan, Björkqvist kertoo.

– Jos en pääse kirjoittamaan, niin en näe että on oikein järkeä enää ensi vuonna pelata A-nuorten sarjaa. Tietystä pakostakin joutuisi sitten ammattilaisuutta miettimään, mutta päätöstä en ole vielä tehnyt. Jotain kiinnostusta on tullut myös ammattiseuroilta. Edetään rauhassa ja päivä kerrallaan.

Björkqvist ja Kaapo Kähkönen palkittiin ennen Blues–TPS-ottelua 9. tammikuuta.­

Jos Björkqvist päätyy Pohjois-Amerikkaan, lähtee hän todennäköisesti NCAA:n Hockey East –sarjaan, jota pelataan Uuden-Englannin alueella.

– Siltä suunnalta on ollut aika monta aktiivista koulua, ja siihen olemme periaatteessa aika paljon keskittyneet. Se on aika kompakti sarja. Olisi hienoa, jos pääsisin sinne. Tässä vaiheessa en rupea avaamaan sitä enempää, Björkqvist hymyilee.

Espoo Metro Areenalla pelataan ensi viikonloppuna Nuorten SM-liigan turnaus, jota katsomaan tulee paljon kykyjenetsijöitä. Viime viikot Björkqvist on saanut olla rauhassa yliopistojen paineelta.

– Sovittiin, että minut rauhoitetaan kisojen ajaksi. Oli hienoa, että yliopistot arvostivat sitä. Kohta se härdelli ja juttelu varmaan taas jatkuu. Se on tavallaan ihan hieno prosessi, siihen pitää vaan tottua, eikä pidä ottaa liikaa stressiä.

SM-liiga?

Björkqvistin kasvattiseuran Bluesin liigaorganisaatio on viime kuukaudet ollut sekaisin kuin seinäkello. Jos liigakiekko Espoossa jatkuu, luotsaa Bluesia ensi kaudella luultavasti Tero Lehterä, joka on nyt liigajoukkueen apuvalmentaja. Lehterä tuntee Björkqvistin hyvin ja haluaa vanhan kapteeninsa palavasti ensi kauden Bluesiin.

Muun muassa ”unelmavävyksi” Björkqvistiä luonnehtinut Lehterä on yrittänyt olla soittelematta Björkqvistille ja luvannut antaa hyökkääjälle mietintärauhan.

– Mutta vaikeaa se on, Lehterä naurahtaa.

Valmentaja ylistää 186-senttisen ja 90-kiloisen voimalaiturin työmoraalia ja luonnetta.

– En usko, että on yhtään kanssapelaajaa tai valmentajaa, joka ei olisi ”Kapesta” tykännyt.

Tero Lehterä haluaisi Björkqvistin Bluesin liigajoukkueeseen.­

EPS:ssä kiekkoilun aloittanut suomenruotsalainen aikoo mahdollisesti ammattilaispolun valitessaan tehdä valintansa tarkasti.

– Jos joku on käynyt niin sanotun Bluesin espoolaisen kiekkopolun, niin se olen kyllä mä. Olen aina halunnut pelata Bluesissa. Mutta jos ryhdyn ammattilaiseksi, pitää miettiä mitä kukin seura pystyy tarjoamaan, että pystyn kehittymään. ”Tertsi” (Lehterä) varmaan haluaa minut ja se on yksi hyvä vaihtoehto, mutta on paljon muitakin tekijöitä. Monille on esimerkiksi tehnyt hyvää kotoa pois muuttaminen ja se on kasvattanut henkisesti, Björkqvist miettii.

Espoosta paljon yliopistopelaajia

Juuri Espoosta on viime vuosina lähtenyt liukuhihnalta pelaamaan yliopistoihin. Mistä se johtuu? Yliopistoista tullaan katsomaan pelaajia lähinnä juuri pääkaupunkiseudulle. Bluesissa seuraorganisaatio on myös kannustanut pelaajia opiskeluun.

Yksi syy on myös espoolaispelaajien perhetaustoissa.

– Varmaan juurikin näin. Ainakin heillä, jotka minä tunnen, on kaikilla tosi fiksut vanhemmat ja koulutus on ollut iso osa perheiden arvoja. Varsinkin mitä tunnen esimerkiksi (Mika) Ilvosta ja (Erik) Autiota, sekä heidän sisaruksiaan ja perheitään, Björkqvist sanoo.

Ilvonen ja Autio lähtivät kevään 2014 A-nuorten SM-kullan jälkeen yliopistotielle. Muita Bluesista NCAA:han lähteneitä ovat muun muassa Rasmus Tirronen, Christoffer Hernberg, Kalle Kossila, Joel Janatuinen ja Ahti Oksanen.

Björkqvist ja Julius Nättinen MM-pokaalin kanssa.­

Myös Björkqvistin kotona koulu on ollut iso asia.

– Ihan alun perin tämä yliopistoon lähteminen on kuitenkin ollut mun oma ideani. Mutta totta kai: mutsi ja faija (yritysjohtaja Ulf Björkqvist) ovat molemmat korkeakoulutettuja, niin he ovat aina pitäneet koulua tärkeänä ja ehkä toivoisivat että lähtisin yliopistoon. He tukevat kuitenkin kumpaa tahansa valintaa.

– On hienoa, että vaikka he eivät ole olleet ammattiurheilijoita, niin molemmat ymmärtävät, että sekin on vaihtoehto. Että ensin voi satsata 100-prosenttisesti ammattiurheiluun ja sen jälkeen opiskeluun.

Yliopisto selvä ykkösvaihtoehto

Vaikka Björkqvist pyörittelee avoimesti ammattilaismaailman vaihtoehtoja, vaikuttaa yliopistokiekko olevan hänelle selvä ykkösvaihtoehto. Suurin osa NHL-pelaajista tulee yliopistosarjoista tai Kanadan junioriliigoista, ja NHL:ään haluaa myös Björkqvist.

– En mä lähde sinne sillä tavoitteella, että tulen kahden vuoden päästä maitojunalla takaisin. Voi toki olla, että joskus neljän vuoden päästä päädynkin takaisin Suomeen ja joudun aloittamaan liigauran rakentamisen täältä, miettii Björkqvist.

– NHL on maailman ykkössarja ja sinne on vielä todella, todella pitkä matka. Tiedostan, että harva pääsee sinne, mutta olisihan se turhaa ja tyhmää lähteä sinne (yliopistoon) ilman, että NHL olisi tavoitteena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?