Huumehelvetin kokenut ex-kiekkoilija Marko Jantunen raitistumisestaan: ”Paras joululahja, jonka voin pojilleni antaa”

rac

Julkaistu:

Jääkiekko
Entisellä tähtikiekkoilijalla Marko Jantusella on tukenaan raitistumisen tiellä on itsekin kovia kokenut pelikaveri.
Kevät 2015. Ex-tähtikiekkoilija Marko Jantunen istuu suruissaan lahtelaisen puiston penkillä. Hän tajuaa menettäneensä kaiken: perheensä, ystävänsä, rahansa, ylipäätään uskonsa elämään.

Uran päättymisestä ei ole kulunut kuin viisi vuotta, mutta tässä hetkessä ne tuntuvat ikuisuudelta. Niiden aikana Jantusen ote aiemmasta glamour-elämästä, jota hän vietti vajaat parikymmentä vuotta, on kirvonnut täysin.

Huumehelvetti on näyttänyt julman voimansa. Jantusella ei ole enää varaa railakkaisiin bileisiin, ei näyttäviin vaatteisiin, ei vuokra-asuntoon, ei edes ruokaan. Leijonien ja SM-liigan parrasvaloissa pitkään loistanut lahtelainen tuntee itsensä yksinäiseksi. Pelko kalvaa.

Joulukuu 2015. Jantunen huokaa syvään. Puolen vuoden takaiset riipaisevat kokemukset ovat yhä tuoreessa muistissa.

– Päihteet olivat ottaneet vallan elämässäni. Siellä puiston penkillä istuessani tajusin, että tätä menoa kuolen nopeasti, Jantunen sanoo.

Vuosien päihdekierteen jälkeen vaihtoehtoja oli kaksi: ajautua kadulle loppua odottamaan tai hakea apua. Jantunen valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, ja on nyt ollut kuivilla syyskuun puolivälistä asti.

– Olin niin syvällä kuin ihminen vain voi olla. Taloushuolet polvistivat mut pyytämään apua. Muutin vanhempieni luo, ja siitä muutos lähti, Jantunen alleviivaa.

– Tiesin myös yhden perheen ulkopuolisen henkilön, jolle päätin soittaa ja pyytää apua.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, millainen oli Marko Jantusen kiekkoura.

Vanha pelikaveri tukihenkilöksi

Elettiin 1990-luvun alkua. Marko Jantunen pelasi uransa ensimmäistä SM-liigakautta lahtelaisessa Hockey-Reippaassa. Samaan aikaan Helsingissä hänen vanha pelikaverinsa ja hyvä ystävänsä Pasi Tuomaila kokeili ensimmäisen kerran amfetamiinia.

Tuomaila oli jättänyt jääkiekon muutamaa vuotta aiemmin. Nyt hän oli ajautunut huumeuralle, joka päättyi vasta syyskuussa 2012. Välissä tapahtui paljon.


Koulukiusattu ex-kiekkolahjakkuus oli saanut varkauksista ja petoksista lyhyitä linnatuomioita, vaipunut jopa psykoosiin. Syksyllä 2012 hänen sydämessään havaittiin stafylokokki-bakteeri, ja ilman välitöntä leikkausta hän olisi kuollut. Bakteeri oli peräisin likaisesta huumeruiskusta.

Ennen leikkausta Tuomaila oli asunut muutaman vuoden kadulla.

– Sairaalareissusta lähtien olen elänyt täysin päihteetöntä elämää. Nyt edessä on neljäs raitis joulu aikuisiälläni, Tuomaila, 45, kertoo.

Hän toimii nykyään Irti huumeista ry:n tukihenkilötoiminnan ohjaajana. Juuri hänelle Jantunen soitti viime keväänä – ensimmäisen kerran noin 25 vuoteen. Ympyrä sulkeutui, kaverukset löysivät uudelleen toisensa.

– Olin tietysti heti valmis ”Jarnan” (Jantunen) tukihenkilöksi, Tuomaila korostaa.

– En tosin olisi silloin 1990-luvun alussa osannut kuvitellakaan, että tiemme kohtaisivat näin.

Jantunen kiittelee Tuomailaa suuresti siitä, että tämä järjesti hänelle paikan Avominne-päihdeklinikalta.

– Mut ohjattiin hoitoon 14. syyskuuta. Se on tärkein päivä mun elämässä, Jantunen sanoo.

– Ensin oli noin kuukausi intensiivihoitoa, ja sen jälkeen olen käynyt viikoittain jatkohoidossa. Olen saanut parasta mahdollista hoitoa.

Tuomaila on ollut Jantusen tukena lähes päivittäin.

– Jarna on ollut erittäin motivoitunut päihteettömään elämään. Hänessä on tapahtunut todella radikaaleja muutoksia.

”Tarvitaan itsekuria, aitoa halua”

Ilo huokuu Jantusen kasvoilta. Muutos on valtava, kun vertaa miestä noin vuoden takaiseen aikaan, jolloin hän sai ehdollisen vankeusrangaistuksen huumeiden käyttörikoksista ja myymälävarkauksista.

– Olen raitis tänään, ja se saa mut hymyilemään. Onnellinen olen kuitenkin vasta, kun kaikki asiat ovat kunnossa, Jantunen, 44, korostaa.

– Ymmärrän sairastuneeni tautiin, joka seuraa mua hamaan loppuun. Haluan tehdä joka päivä töitä toipumiseni eteen. Tarvitaan itsekuria, aitoa halua. Niitä multa tällä hetkellä löytyy.

Parhaillaan Jantunen toimii 2. divisioonassa pelaavan hollolalaisen HC Giantsin pelaajavalmentajana, tekee pr-töitä SM-liigaseura Lahden Pelicansille ja harrastaa kaukalopalloa Tuomailan kanssa samassa joukkueessa.

Pian Jantunen aloittaa myös oppisopimusopiskelut Pajulahden liikuntakeskuksessa. Hän kouluttautuu liikuntaneuvojaksi.

– Olen jälleen kiinnostunut itseni kehittämisestä ja normaaleista asioista yleensäkin. Tulevaisuudessa haluan valmentaa jääkiekkoilijoita huipulla, mutta muitakin suunnitelmia on, hän näkee.

– Tarinani on tarkoitus avata kirjan muodossa, koska se voisi estää nuoria ajautumasta samaan jamaan, Jantunen sanoo.

Joulun läheisyys saa Jantusen herkistymään. Kahtena edellisjouluna hän ei edes halunnut viettää joulua.

– En ansainnut joulua, hävetti. Nyt mulle paras joululahja on se, että saan taas olla isä pojilleni. Päihdeaikoina unohdin tämän maailman tärkeimmän asian. Mutta nyt olen raittiina, ja se on varmasti paras joululahja, jonka voin pojilleni antaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt