Espoolaisjuniorit treenaavat homeisessa hallissa – jopa elinikäisiä vaurioita

Julkaistu:

Jääkiekko
Useiden espoolaisten kiekkojunioreiden epäillään sairastuneen homeperäisiin tauteihin.
Espoon juniorikiekkoilussa kuohuu jälleen. Useiden paikallisten junioreiden epäillään sairastuneen homeperäisiin tauteihin, ja nyt heidän vanhempansa ovat huolissaan ja raivoissaan.

Ongelman uskotaan olevan vanha tuttu Matinkylän ykköshalli, jonka homelöydöksistä Ilta-Sanomat uutisoi viime maaliskuussa.

Tänä syksynä peräti viisi Bluesin C1-juniorijoukkueen pelaajaa kieltäytyi pelaamasta Matinkylän ykköshallissa oireilujensa vuoksi. Yksi lahjakas pelaaja joutui lääkärin määräyksestä jopa lopettamaan uransa.

Juuri Bluesin C1-juniorijoukkue ja sen kakkosjoukkue Blues C-Akatemia ovat olleet vaaravyöhykkeellä, sillä ne käyttävät hallia 5–7 kertaa viikossa ja useita tunteja kerrallaan. Oireiluja on ollut myös C-Akatemian ryhmässä.

– Näiden lisäksi mystisiä oireita on ollut muillakin hallin aktiivikäyttäjillä, kertoo erään Blues-juniorin äiti.


IS:n keväisen paljastuksen jälkeen Espoon kaupunki siirsi Matinkylän hallinnointivastuun Espoon Kiekkoilun Tuki (EKT) ry:lle, jonka siipien suojassa ovat Bluesin lisäksi myös junioriseurat EPS ja EKS. Viime kesän aikana EKT teki hallissa joitakin korjaustoimenpiteitä, mutta ne eivät välttämättä poistaneet sen sisäilmaongelmia.

Hiljattain Matinkylässä teetätettiin uudet sisäilmamittaukset joidenkin vanhempien ja taustahenkilöiden aloitteesta.

– Bluesin junioriorganisaation (Blues-Juniors) johto on toiminut ala-arvoisesti tässä asiassa. Se ei ole tiedottanut virallisesti ketään hallissa tehdyistä sisäilmatutkimuksista, vaan asiasta on yritetty olla mahdollisimman hiljaa. Meidän joukkueemme sai tietää asiasta, koska olimme siinä itse aloitteellisia, toisen Blues-juniorin vanhemmat hämmästelevät.

– Esimerkiksi C-Akatemian poikien vanhemmista kaikki eivät todennäköisesti tiedä home-epäilyistä. Ja kuitenkin edelleen joukkue treenaa Matinkylän ykköshallissa.


IS:n haastattelemat vanhemmat ja seuraihmiset haluavat suojella pelaajia leimautumiselta ja kertovat asioista sen vuoksi anonyymisti.

– Nyt parin viime viikon aikana C1-joukkue ei ole enää treenannut Matinkylän ykkösessä, vaan niin sanotusti terveellisimmissä halleissa. Koska kyseessä on SM-kultaa tavoitteleva ryhmä, sille saatiin järjestettyä vuoroja toisista halleista. Mutta C-Akatemian kohdalla sama ei ole onnistunut, vanhemmat kertovat.

– On todella härskiä, että kakkosjoukkueen poikien annetaan edelleen harjoitella ykköshallissa, eikä mitään virallista informaatiota ole seuran johdon puolelta annettu. Tuntuu, että kakkosjoukkueen poikia pidetään ikään kuin huonompina ihmisiä. Erityisesti sen vuoksi olemme raivoissamme.

Vaikka homeelle altistuminen on yksilöllistä, yleisesti ottaen voi sanoa, ettei homeen kanssa ole leikkimistä. Homemikrobit voivat aiheuttaa jopa elinikäisiä vaurioita. Viime kaudella yhdellä Matinkylää aktiivisesti käyttäneellä Bluesin B-juniorilla todettiin elinikäinen homeallergia.

– Kun puhutaan sisäilmavaurioituneesta hallista, osa pystyy pelaamaan ja harjoittelemaan ilman ongelmia, mutta toisilla oireilu alkaa välittömästi, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka, joka hoitaa säännöllisesti homepotilaita.

– Tavallisimmin esiintyy hengitystieoireita, päänsärkyä, iho-oireita ja neurologisia oireita, kuten keskittymisongelmia. Urheilijoilla oireilu alentaa rasituksensietokykyä ja heikentää palautumista. Kroppa ei siedä rasitusta kunnon mukaisesti.


Laukka myöntää, että hänenkin vastaanotollaan on käynyt espoolaisia kiekkojunioreita.

– Heitä näkee ja kuulee, hän sanoo.

”Yhdelle on kerrottu”

Bluesin junioriorganisaation (Blues-Juniors) puheenjohtaja Jarmo Muukkonen myöntää, että seura sai tiedon Matinkylän ykköshallin uusista home-epäilyistä heti, kun uudet sisäilmamittaukset alkoivat.

Tieto tuli Espoon Kiekkoilun Tuelta, hallin hallinnoijalta.

Jarmo Muukkonen, tiedotitteko jäseniänne virallisesti Matinkylän ykköshallissa alkaneista sisäilmamittauksista?

– Meiltä lähti tieto joukkueiden johtajille. He ovat vastanneet vanhemmille ja pelaajille tiedottamisesta, Muukkonen sanoo.

Olemme kuulleet useista lähteistä, ettei Blues-Juniors ole informoinut kaikkia joukkueenjohtajia. Onko totta, että olette informoineet mittauksista vain yhden joukkueen joukkueenjohtajaa?

– Niin... Joo, kyllä. Siis yhdelle joukkueenjohtajalle on tästä asiasta kerrottu, hän myöntää.

Blues-Juniorsin Niko Merikanto kommentoi tilannetta näin:

– Odottelemme nyt mittaustuloksia. Kun saamme varmuutta asioihin, sitten niiden kommentointi on järkevää.

Matinkylän ykköshallissa harjoittelee useita Bluesin juniorijoukkueita. Bluesin C1-joukkue on tiedottanut home-epäilyistä oma-aloitteisesti niitä joukkueita, jotka ovat viime viikkoina saaneet sen vuoroja ykköshallista.

C-Akatemian joukkueenjohtaja Uve Jürgens on niin ikään tiennyt mittauksista.

Oletko kertonut joukkueessa pelaavien poikien vanhemmille home-epäilyistä?

– Tämän keskeneräisen asian kommentointi kuuluu Blues-Juniorsin johdolle.

Mutta väitetään, etteivät kaikkien pelaajienne vanhemmat tiedä vieläkään asiasta?

– No... No, sitä en kyllä usko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt