”Koko joukkue saattoi vetää pillereitä” – näin lääkkeiden päihdekäyttö karkasi käsistä SM-liigassa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

”Koko joukkue saattoi vetää pillereitä” – näin lääkkeiden päihdekäyttö karkasi käsistä SM-liigassa

Unilääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö on johtanut kokeneiden valmentajien ja urheilulääkärien mukaan ongelmatilanteisiin jokaisella liigapaikkakunnalla.

Unilääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö on johtanut kokeneiden valmentajien ja urheilulääkärien mukaan ongelmatilanteisiin jokaisella liigapaikkakunnalla.

Julkaistu: 2.12.2015 13:50

Urheilusanomat kertoo kansijutussaan suomalaisen jääkiekon vaietusta ongelmasta: pillerihumalaisia pelaajia on nähty ympäri Suomea.

Urheilusanomien tämän viikon kansijuttu syventyy perusteellisesti ongelmaan, joka on riivannut suomalaista jääkiekkoa ja osin muitakin lajeja vähintään kymmenen vuotta.

Unilääkkeiden ja alkoholin sekakäyttö on johtanut kokeneiden valmentajien ja urheilulääkärien mukaan ongelmatilanteisiin jokaisella liigapaikkakunnalla. Pahimmillaan pelaaja on ollut niin kovassa lääketokkurassa, että hänet on pitänyt komentaa pois harjoituksista.

– Huomasimme, että pelaajat saavat unipillereitä jostain liian helposti käsiinsä. Käyttö oli aktiivista niin SM-liigassa kuin Leijonissakin, mutta myös muiden lajien maajoukkueissa, kertoo arvostettu urheilulääkäri Harri Hakkarainen, jolla on kokemusta niin seurajoukkueista, maajoukkueesta kuin yksilölajeista.

Urheilusanomien haastatteleman liigapelaajan mukaan meno oli villiä varsinkin viime vuosikymmenen puolivälissä.

– Koko joukkue saattoi vetää pillereitä hotellireissuilla, koska niitä jakoivat huoltajat ja hierojat, eivät niinkään lääkärit. Pillereitä oli tarjolla ilman, että niiden käyttöä tarvitsi juuri perustella. Kun kontrollia ei käytännössä ollut, käyttö levisi ympäri Suomea, kokenut pelaaja kertoo.

Sittemmin niin valmentajat, lääkärit kuin pelaajayhdistys ovat puuttuneet ongelmaan. Töitä riittää silti vieläkin, sillä nyt pelaajat hankkivat pillereitä jääkiekkopiirien ulkopuolelta.

– Lätkäjätkien keskuudessa on löydetty keinot hankkia pillereitä, toinen liigapelaaja kertoo.

Väärinkäyttö on vaarallista

Unilääkkeiden väärinkäyttö on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen hengityslaman. Jatkuva käyttö voi johtaa myös riippuvuuteen ja masennukseen. Lääkkeiden käyttö heikentää pelaajien mahdollisuuksia kehittyä. Siksi jääkiekon lääketieteellisessä komiteassa pohditaan parhaillaan unilääkkeiden täyskieltoa lajissa.

Urheilusanomien jutussa ongelmasta kertovat omalla nimellään urheilulääkärit Harri Hakkarainen, Jammu Öunap ja Eero Hyvärinen sekä Suomen antidopingtoimiston lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä, päävalmentajat Lauri Marjamäki, Jukka Jalonen ja Petri Matikainen, kiekkolegenda Ville Peltonen ja kokenut liigapelaaja Janne Lahti.

Urheilusanomien laajan jutun voit lukea tästä. Paperiversio on lehtipisteissä torstaina.

Tilaamalla Urheilusanomat saat käyttöösi Suomen laadukkaimman urheilumedian joka viikko, asiantuntevat pelivihjeet, IS Extran liveottelut (Veikkausliiga, Robert Heleniuksen EM-ottelu, koripallo, salibandy) sekä Ilta-Sanomien ja Urheilusanomien kaikki digilehdet. Tutustu vaihtoehtoihin tästä linkistä.