Jääkiekko

Nikolla, 19, ei ole kaikkein tavallisin kiekkojuniorin tarina – pelimatkat Venäjällä eivät unohdu

Julkaistu: , Päivitetty:

Jääkiekko
Ilveksen A-juniori Niko Ahoniemi kierteli 17-vuotiaana ympäri Venäjää pelatessaan junnuliiga MHL:ssä.

ILVEKSEN A-junioreissa pelaava Niko Ahoniemi ei ole täyttänyt vielä 20:tä vuottakaan, mutta kokemuksen puolesta hän on jo rikkaampi kuin moni jääkiekkoilija koskaan.

Ahoniemi seikkaili – ja pelasi – kauden 2013–14 Venäjän junnuliigassa MHL:ssä, kun hän edusti itävaltalaisen Red Bull Salzburgin juniorijoukkuetta.

Venäjän kaupungeista Moskova ja Pietari kävivät tutuiksi – mutta myös eksoottisemmat paikat kuten nyt Ukrainan sodan keskellä oleva Donetsk, Valko-Venäjän Minsk ja erityisesti Salzburgista lähes 8 000 kilometrin päässä oleva Habarovsk.

Habarovskin reissu on jäänyt erityisesti Ahoniemen mieleen – hän ei pelannut tuplaotteluissa sekuntiakaan! Noin 16 000 kilometrin rupeama tyhjän takia...
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Oli se silti hieno kokemus! Habarovskiin oli 14 tunnin lentomatka. Se oli pelkkää nukkumista ja lepoa, jos pystyi koneessa nukkumaan, Ahoniemi naurahti.


ENTINEN ILVEKSEN maalivahti Ville Kolppanen sanoi syksyllä 2012, että hänen pelatessaan MHL:ssä juomahuollosta vastuussa oleva kotijoukkue täytti joskus vierasjoukkueen juomapulloja mm. saippuavedellä.

Ahoniemi ei saippuavettä joutunut juomaan, mutta muutoin kokemuspankki täyttyi.

– Se vuosi oli aika kovaa reissaamista. Moskova ja Pietari olivat molemmat hienoja kaupunkeja, mutta heti kun mentiin muualle, niin seutu muuttui aika karuksi.

– En nyt muista, mikä vieraspeli se oli, mutta kerran yövyimme yhdessä majatalossa jossain ihan keskellä peltoa. Majatalossa ei ollut sähköä eikä pistorasioita. Ei siinä paljon puhelinta tai tablettia ladattu – aika karua touhua, Ahoniemi muisteli.

Miten 17-vuotias teini oikein päätyi Tampereelta Salzburgiin ja kiertelemään vuodeksi pitkin Venäjää?

– Kävin kesällä jenkeissä USA:n suurimman junioriliigan NAHL:n testeissä, mutta en päässyt sinne. Palasin silloiseen seuraani Tapparaan ja harjoittelin koko kesän Tapparan A-juniorien mukana.

– Omasta mielestäni olisin kuulunut Tapparan A:han, mutta minut pudotettiin loppukesästä B-junnuihin. Pelaaminen B:ssä ei olisi ollut kehitykselleni hyväksi, joten päätin lähteä Salzburgiin, Ahoniemi kertasi.

Ahoniemi on tyytyväinen päätöksestään, vaikka MHL:n lisäksi hän pelasi myös Red Bullin B-juniorijoukkuetta, joka kierteli omassa sarjassaan ympäri Tshekkiä ja Slovakiaa.

– Kaikkinensa kokemus oli hieno. Pääsi tutustumaan aikuismaisempaan jääkiekkoon. MHL on junnusarjaksi tosi kova, varsinkin venäläiset kärkijoukkueet olivat aivan törkeän hyviä.

– Isä oli heti sitä mieltä, että ei kun poika maailmalle vaan kokemusta keräämään. Äidin suhtautuminen oli paljon tunteellisempaa, nyt 19-vuotias Ahoniemi hymyili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt