Jääkiekko

Todellinen urheilun moniosaaja! Lasse, 38, teki historiaa – ”Mikä on tekstiteeveellä, on urheilua”

Julkaistu:

Jääkiekko
Toiset vain ovat luonnostaan pelimiehiä. Niistä pelimiehistäkin vain murto-osa on maalintekijöitä jumalan armosta.
Sellaisia kuin Lasse Riitesuo.

Jyväskyläläinen Riitesuo, 38, teki lauantaina eräänlaista pallopelihistoriaa. Jääkiekon Suomi-sarjaa D-Kiekossa pelaava Riitesuo sai nimensä teksti-tv:n otteluseurantojen maalintekijäsarakkeeseen kolmannessa eri lajissa – kolmannella eri vuosikymmenellä.

Riitesuo nousi palloilua seuraavan urheiluväen tietoisuuteen mättäessään Kaukisliigan Triossa ja GB:ssä 93 maalia 105 ottelussa kausina 1997–2001. Kaukalopallosta Riitesuo hyppäsi Salibandyliigaan, jossa mäiski 11 kauden aikana Happeen, Oilersin ja SPV:n paidassa 293 runkosarjaottelussa 281 osumaa plus 31 pudotuspelissä 23 nyyttiä.

Salibandyn liigauran päättyä 2012 Riitesuo on harrastellut sählyä ja juniorivuosiensa leipälajia jääkiekkoa alemmilla sarjatasoilla, kunnes liittyi viime kesänä D-Kiekon vahvuuteen. Ja jälki on ollut hurjaa: neljässä harjoitusottelussa Riitesuo takoi tehot 8+2. Sarja-avauksessa hän viimeisteli läpiajosta näyttävällä harhautuksella D-Kiekon kolmannen maalin, kun joukkue voitti Seinäjoen S-Kiekon 4–3.

– Eikös se vähän niin ole meidän sukupolvelle, että se mikä on tekstiteeveellä, on urheilua, Riitesuo naurahti Ilta-Sanomille.


Riitesuo on tietyllä tapaa kulkenut pallopelien trendien mukana, tai jopa harjalla. Juniorivuosiensa jälkeen hän kyllästyi jääkiekossa 1990-luvun puolivälissä vallalla olleeseen pelityyliin.

– Silloin ei saanut ajatella yhtään, vaan valmentajat määräsivät, että painat tuota kaistaa vaan. Ja sai roikkua ja estää ihan älyttömästi.

Kaukalopallo oli vuosituhannen vaihteen tienoilla nouseva pallopeli, ja peli kaukalossa oli vapaampaa kuin jääkiekossa. Ja Riitesuo pani verkot pöllyämään. 2000-luvulle tultaessa salibandy alkoi viedä jalansijaa kaukikselta – ja vei myös Riitesuon mukanaan.

– Meni sellaiset 7–8 vuotta, etten käynyt jäällä kuin luistelemassa Jyväsjärvellä ja pelaamassa yhtenä kautena muutaman kolmosdivaripelin, Riitesuo kertoo.

Nyt, 38-vuotiaana, hän sanoo olevansa jäällä taas kuin hylje vedessä.

– Siltä se ensimmäisellä kerralla jäälle mennessä tuntui. On mahtavaa, kun saa liukua jäällä. Jalat eivät enää kestä salibandyä, jossa tulee paljon nopeita suunnanvaihtoja, ja kitka pelialustaan on kova. Siinä ovat nivelet kovilla.


Riitesuo seuraakin suurella mielenkiinnolla, miten hänen Happee-vuosiensa ketjukaverit Mika ja Mikko Kohonen pysyvät vielä nuorempien vauhdissa salibandyliigassa.

– Vauhti liigassa on nykyään aivan älytön. Itse en pysynyt säbässä enää lainkaan kyydissä. Jääkiekossa auttaa, että osaan hakea oikeita paikkoja. Laukauksessa ja muissa teknisissä perustaidoissa annan varmasti tasoitusta.

– Ylipäätään vähän ihmettelen, että peliälynä tai -silmänä pidetään Suomessa yleensä vain sitä, että osaa antaa hienon syötön. Mielestäni se on yhtä paljon sitä, että osaa etsiä oikeat paikat ja ajoittaa liikkeensä oikein, Riitesuo pohtii.

Vaikka Riitesuon pelisilmä ja fyysiset ominaisuudet ovat täyttä rautaa, hän sanoo itsekin yllättyneensä, miten hyvin jääkiekkoura on tauon jälkeen jatkunut.

– Kun kolme vuotta sitten menin pelaamaan kesäturnaukseen, tämä tuntui tosi kaukaiselta ajatukselta. Mutta nyt, paljon kiitos sääntömuutosten, jääkiekko on taas todella mukavaa!

Juttua on korjattu 19.53. Riitesuon seura oli SPV, ei SSV.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt