Jääkiekko

HIFK:n ja Jokerien kaukaloviha katkaisi Jarkko Ruudun ja Ville Peltosen välit – ”Emme edes tervehdi”

Julkaistu:

jarkko ruudun elämäkerta
Jokerien ja HIFK:n vihanpito ulottui myös kaukalon ulkopuolelle. Ruutu kertoo, että jakso katkaisi monta ystävyyssuhdetta.
Jokereiden ja HIFK:n vuosia jatkunut vihanpito ulottui jopa siihen, että ystävät ja monivuotiset joukkuekaverit maajoukkueesta, Jarkko Ruutu ja Ville Peltonen, eivät ole enää puheväleissä keskenään.

Ruutu kertoo asiasta tuoreessa elämäkerrassaan Jumalainen näytelmä (Otava), joka ilmestyi keskiviikkona.

Ruutu aiheutti HIFK:n leirissä pahaa verta siirtymällä NHL:stä palattuaan Jokerien paitaan 2011. Paikallisvastustajien välinen vihanpito leimahti liekkeihin, kun Ruutu kieltäytyi tappelemasta ensin HIFK:n puolustaja Ilari Melartin ja myöhemmin HIFK:n hankkiman kanadalaisen kovanaaman Trevor Gilliesin kanssa.

Ruutu sai ärsyttämisellään HIFK:n leirin täysin raivoihinsa alusta alkaen.

Vihanpito vyöryi yli äyräidensä Ruudun toisen jokerikauden alussa syksyllä 2012. Osana European Trophy -turnausta pelatussa paikallisottelussa Ruutu taklasi HIFK:n Iiro Pakarista selkään ja sai suihkukomennuksen.

Kaksi päivää myöhemmin joukkueet kohtasivat uudelleen, jonka jälkeen joukkueiden välillä oli täysi sotatila.

Ensin Melart haastoi Ruudun tappeluun, Ruutu kieltäytyi ja Melart lensi suihkuun. Sen jälkeen Jokerien Semir Ben-Amor hyökkäsi HIFK:n kapteenin Ville Peltosen päälle ja syntyi joukkotappelu. Peltonen loukkaantui tilanteessa, joka johti poliisitutkintaan. Lisäksi Ben-Amor sai 18 ottelun pelikiellon.

Myöhemmin samassa ottelussa HIFK:n Juuso Salmi kävi Jokerien Ilari Filppulaan käsiksi. Salmi sai myöhemmin 12 ottelun pelikiellon. Myös sekä Jokerien että HIFK:n valmentajat saivat toimitsijakieltoa.

– Olin ottelun aiempien tapahtumien tähden niin sisällä pelissä, niin keskittynyt ja täynnä tunnetta, että varmat muistikuvat tuosta hetkestä ovat hatarat, Ruutu sanoo kirjassaan.

– Mutta näiden sanojen takana seison: Mitään etukäteen tehtyä Ville Peltosen teloitussuunnitelmaa ei Jokerien leirissä ollut.

– Se, mitä Villelle tapahtui, oli väärin. Ei siitä ole mitään epäselvyyttä.

Ruudun mukaan Peltonen syyttää häntä tapahtuneista.

– Hän kertoi julkisesti, enemmän tai vähemmän epäsuorasti, että minä olin kaiken pahan alku ja juuri, Ruutu kirjoittaa.

– Varmasti olinkin, jos ajatellaan joukkueidemme välejä yleisellä tasolla. Mutta siihen olen syytön, että joku hyppäsi kaukaloon ja löi Villeä päähän.

Samalla kaudella bensaa lyötiin uudestaan liekkeihin, kun Jokerien puolustaja Markus Nordlund taklasi Peltosen laidan tuntumassa. Peltonen sai tilanteesta aivovamman ja Nordlund kahden ottelun pelikiellon.

HIFK:n päävalmentajaksi tullut Raimo Summanen syytti Nordlundia Peltosen ”noutamisesta”.

– On absurdi ajatus, että Markus Nordlundin kaltainen kultasydäminen kiltti kaveri pystyisi noutamaan Peltosen, Ruutu linjaa.

– Minun mieleeni jäi parhaiten HIFK-legenda Matti Hagmanin lausunto, jonka mukaan HIFK:sta oli tullut puudelilauma.

Jokerien ja HIFK:n välille syntynyt sota rikkoi lopulta Peltosen ja Ruudun välit. Kaksikko oli pelannut useaan otteeseen yhdessä maajoukkueessa ja keväällä 2011, kun Ruutu oli neuvotellut siirtymisestään takaisin HIFK:iin, hän oli keskustellut asiasta Peltosen kanssa.

– Monet ovat myös kysyneet, mitkä ovat minun ja Ville Peltosen välit tällä hetkellä, Ruutu kirjoittaa.

– Vastaus on aika lyhyt. Välejä ei ole. Emme edes tervehdi toisiamme. Mutta se on täysin Villen valinta, ei minun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt