Jääkiekko

Viimeiset kultajuhlat? Ruotsin mestarin suomalaiskapteeni pohtii lopettamista

Julkaistu:

Jääkiekko
Tomi Kallio pohtii vakavasti lopettamista 20 vuoden loistavan uran jälkeen.
Växjö Lakersin kapteeni Tomi Kallio, 38, aloitteli perjantaina kultajuhlien toista päivää joukkuekaveri Jani Lajusen luona. Veteraani harmitteli sitä, ettei Ruotsissa ole samanlaista saunakulttuuria kuin Suomessa. Kuumat löylyt olisivat voineet irrottaa Kallion ihosta sitkeän kultamaalin, jonka Aftonbladetin toimittaja siveli hänen ihoonsa mestaruusiltana.

– Sellaisella minua ei ollutkaan ennen maalattu, Suomessa kahdesti ja Ruotsissa kolmesti liigamestaruuden voittanut Kallio naurahti.

Hän saavutti Ruotsin mestaruuden jo göteborgilaisessa Frölundassa 2003 ja 2005 ennen torstaista täysosumaa. Suomalaisia on kaikissa Kallion mestarijoukkueissa pelannut peräti viisi. Kallion ja Lajusen rinnalla huumaa elävät Teemu Laakso, Ville Varakas ja Tuomas Kiiskinen.

– Kapteenina voitin nyt ensimmäisen kerran, A-kirjain on ollut rinnassa aiemminkin.

Kallio pitää mahdollisena, että ura päättyi torstaina. TPS:n urheilujohtaja Antero Niittymäki on kysynyt Växjö-sopimuksensa loppuun pelanneen laitahyökkääjän kiinnostusta palata Turkuun, jossa kaksilapsinen perhe pitää kakkoskotiaan.

– Minun pitää todella tarkasti miettiä, löydänkö itsestäni vielä sellaisen fyysisen ja henkisen latauksen, että kannattaa jatkaa. Puolivalot eivät riitä, ja lopettaminen on vahva vaihtoehto.

Maajoukkueessa 1999-2007 peräti viisi MM-mitalia saavuttanut Kallio luonnehti oloaan ”epätodelliseksi”.

Se ei ole ihme, sillä vasta 1997 perustettu Lakers nousi SHL:ään 2011 ja vei mestaruuden ylivoimaisena suosikkina pidetyn Skellefteån nenän edestä. Joukkuetta vahvisti viiden suomalaisen lisäksi seitsemän pohjoisamerikkalaista.

– Olen miettinyt, mihin nuo kaikki vuodet oikein hujahtivat. Alun perin tulin Ruotsiin Philadelphiasta pelaamaan puolikasta kautta, mutta nyt täällä tuli täyteen jo 12 vuotta. Koko perhe on viihtynyt loistavasti.

Kallio voitti 18-vuotiaiden EM-kultaa 1995 ja pelasi ensimmäiset SM-liigafinaalinsa jo 1996. Noista vuosista löytyy myös tausta pitkään ja erinomaiseen uraan.

– Vladimir Jurzinovin (TPS:n päävalmentaja 1992-98) fyysinen ja henkinen koulu oli sellainen, että nuori poika joutui äärimmäisen koville. Vasta myöhemmin olen oppinut arvostamaan sitä, millaisen pohjan sieltä sain. Se on kantanut.

Huippupelaajaksi ja Leijonien vakiokasvoksi Kallio jalostui Hannu Jortikan TPS:ssä 1998-2000.

– ”Jortsu” alkoi antaa minulle todella paljon vastuuta ja potki hyvällä tavalla eteenpäin. Maajoukkueessa sain pelata monet kisat Olli Jokisen tasoisen sentterin kanssa. Pitkä ura tuntuu hyvältä, olen tehnyt paljon asioita oikein.

Ruotsissa erittäin kovassa maineessa oleva turkulainen siirtyi Frölundasta smoolantilaiseen Lakersiin 2011, seuran ensimmäiselle pääsarjakaudelle. Maakunnan ylivoimainen ykkösjoukkue oli siloin jönköpingiläinen HV71, ja Växjö tunnettiin lähinnä jalkapallokaupunkina sekä Ruotsin takavuosien tennistähtien kasvattajana.

– Virta kääntyi nopeasti, ja nyt lätkä on täällä ylivoimainen ykkönen. Siitä tulee juteltua paikallisten kanssa melkein joka kauppareissulla.

Kallio ei tiedä, mitä tekee tulevaisuudessa, mutta lähitulevaisuudesta kristallipallo antoi erittäin varman vision.

– Mestaruus voitettiin torstaina, eli ainakin viikonloppu menee juhlamerkeissä. Eiköhän mamma soittele kuitenkin perään, jos ei isäntää ala sunnuntai-iltana näkyä kotosalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt