Näin nolosti päättyi historian ensimmäinen jääkiekko-ottelu - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Näin nolosti päättyi historian ensimmäinen jääkiekko-ottelu

Ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu pelattiin päivälleen 140 vuotta sitten.

Ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin päivälleen 140 vuotta sitten.

3.3.2015 19:52

Nykymuotoinen jääkiekko juhlii tänään syntymäpäiväänsä. Maaliskuun 2. päivänä 1875 Montrealissa Victoria Skating Rinkissä pelattiin ottelu, joka historiantutkijoiden mukaan on ensimmäinen virallinen, organisoitu jääkiekko-ottelu.

Ottelun voitti Creightonin joukkue, mutta sen lopputulos on jäänyt hämärän peittoon. Kamppailu päättyi ennen aikojaan, kun hallissa syntyi nyrkkitappelu pelaajien ja muiden luistelijoiden välillä, jotka eivät pitäneet siitä, että uusi peli varasi sisäkaukalon monen tunnin ajaksi ja mailaniskut pilasivat jään laadun.

Joka tapauksessa ottelua voidaan pitää historiallisena, sillä tuolloin jääkiekkoa pelattiin ensi kertaa kaukalossa ja sisätiloissa. Montrealin keskustassa nykyisen Boulevard Rene Levesquen ja Rue Drummondin kulmassa, vain kahden korttelin päässä Montreal Canadiensin nykyisestä kotihallista Centre Bellistä sijannut areena purettiin 1930-luvulla ja sen paikalla sijaitsee nykyään parkkihalli.

Victoria Skating Rinkissä käytössä oleva kaukalo oli pituudeltaan 62 metriä ja leveydeltään 24 metriä, eli se antoi mitat nykyiselle NHL-kaukalolle, joka on pituudeltaan 60 metriä ja leveydeltään 25 metriä. Tuolloin kummassakin joukkueessa oli yhdeksän pelaajaa, jotka kaikki olivat kaukalossa yhtäaikaa.

Lisäksi kamppailussa käytettiin ensimmäistä kertaa puusta tehtyä kiekkoa, eikä lacrosse-palloa, kuten aiemmissa jääpeleissä.

Ottelusta etukäteen kirjoittanut Montreal Gazette -lehti kuvasi kamppailua ”mielenkiintoiseksi ja hyvin kilpailulliseksi tapahtumaksi”. Gazetten otteluselostus tosin jätti ottelun lopun tappelut huomioimatta.

Ottelua järjesti McGillin yliopiston oikeustieteen opiskelija James Creighton, joka oli myös toisen joukkueen kapteeni ja jonka mukaan toinen joukkue oli nimetty. Häntä voidaan pitää jääkiekon isänä, sillä Creighton laati ensimmäiset jääkiekon säännöt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?