Sportin floppaaminen on noloa, mutta ei muuta

Sportin putoaminen jo puolivälierissä on SM-liigalle vain PR-tappio, kirjoittaa Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Antti Pärnänen.

23.3.2014 7:57

Kun SM-liiga Oy julkisti, että se nostaa Vaasan Sportin ensi kaudella 14. joukkueekseen, yleinen usko vaasalaisten mestaruus mahdollisuuksiin tällä kaudella romahti. Joukkue oli Mestiksen mestarisuosikki, mutta kun kultamitalilla ei olisi enää nousun jo varmistuttua ollut sitä suurinta merkitystä, oli helppoa uumoilla, etteivät pohjanmaalaiset yllä pudotuspeleissä parhaimpaansa.

Eivätkä yltäneet. Ennustus toteutui eilen, kun Sportin kausi päättyi neljänteen puolivälierätappioon Mikkelin Jukureille.

Tulos on nolo – sekä Sportille että SM-liigalle. Runkosarjan toinen asettuu nyt kauden päätteeksi viidennelle sijalle. Vaikka urheilullinen taso oli vain yksi nousijan valitsemiskriteereistä, Mestiksen viidenneksi parhaan seuran liiganousun aiheuttama PR-tappio on taatusti SM-liigalle kivulias.

Mutta toisaalta, se on todellakin vain PR-tappio. Liiga-Oy on selventänyt kristallin kirkkaaksi, että nousuprosessissa arvioitiin monia urheilullisen tason kanssa vähintään tasavertaisen tärkeitä seikkoja. Lähinnä taloutta ja junioritoimintaa. Sport arvosteltiin kelvollisimmaksi liigatarjokkaaksi hyvän aikaa ennen kuluvan kauden ratkaisun hetkiä. Vaasalaisten heikko pudotuspelisuoritus ei siis kerro siitä päätöksestä paljoakaan.

Ja eiväthän Mestis-Sport ja Liiga-Sport ole edes urheilullisesti täysin verrannollisia keskenään. Joukkueet ovat joka tapauksessa enemmän tai vähemmän erilaiset, organisaatiokin todennäköisesti ainakin jonkin verran. Neljä tappiota Jukureille ei kerro mitään ensi kauden Sportin urheilullisesta iskukyvystä.

Suurin ongelma liigatulokkaalle ovat pudotuspelituotot, joita ilman se nyt jää. Se vienee taustayhtiön tilikauden tuloksen pakkaselle, eikä tietenkään anna optimaalista pohjaa tuleville ponnistuksille. Ne menetykset ovat kuitenkin ajan kanssa paikattavissa. Sportin seurajohdon on vain osattava toimia järkevästi ilman todennäköisesti yllättäen saamatta jääneitä euroja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?