Sinuhe Wallinheimo: "Mediaboikotti on asiaa, jos sananvapaus uhattuna"

Julkaistu:

MM-jääkiekko
Jääkiekon parissa toimineet kansanedustajat ymmärtävät suomalaisia mediataloja, jotka suunnittelevat jäävänsä kotiin Minskin MM-kisoista sananvapauden rajoittamisen vuoksi.
Valko-Venäjä on ilmoittanut, että kevään MM-kisoihin Valko-Venäjälle Minskiin matkustavat toimittajat eivät saa kirjoittaa muusta kuin jääkiekosta.

Lähes kaikki suomalaiset mediatalot, myös Ilta-Sanomia kustantava Sanoma on aikeissa jättää kiekkokisat väliin, jos toimittajat eivät saa uutisoida muuta kuin jääkiekkoa Aleksandr Lukashenkon johtamasta maasta.

Entinen huippumaalivahti, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok) ei ole innoissaan sananvapauden kehittymisestä Euroopan viimeisessä dikatatuurissa, Valko-Venäjällä.

-  Kisat on aikanaan Valko-Venäjälle annettu, että asiat siellä paranisivat, mutta ihmisoikeudet näyttävät kehittyvän väärään suuntaan. Suomalaisten mediaboikotti on asiaa siinä mielessä, että lehdistön sananvapaus ei voi olla uhattuna.

- Toivon, että kisat pelataan. Uskon, että Valko-Venäjä kuuntelee nyt herkällä korvalla kansainvälistä jääkiekkoliittoa ja asioihin löydetään kompromissi. Kisojen boikotointi olisi äärimmäinen keino. Toivon, että asiat muuttuvat parempaan, Wallinheimo sanoi.

Kansanedustaja Leena Harkimo (kok) on ollut mukana Jokereissa, ja hän on nyt Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja. 

- Minusta Suomen media voi hyvin boikotoida kisoja. Hyvin outoa toimintaa Valko-Venäjältä, toimittajien rajoitukset ovat käsittämättömiä.

- Olen todennut, että MM-kisoja ja olympialaisia myönnettäessä pitäisi etukäteen miettiä näitä asioita, jotta ei tarvitsisi jatkuvasti käydä tätä keskustelua eri kisojen yhteydessä. Kisoja ei välttämättä tarvitsi myöntää ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin, Harkimo totesi.

Kolmas kiekkomaailmassa liikkuva kansanedustaja on mikkeliläinen Lenita Toivakka (kok). Toivakan mies on Mikkelin Jukurien puheenjohtaja ja Toivakka itse on tavannut emännöidä Jukurien kesäjuhlia. Toivakka ei edellisestä kaksikosta poiketen näe juuri tarvetta mediaboikottiin.

- En tiedä, onko boikotti oikea tapa. Eikö toimittaja voisi siellä perehtyä ja tutkia asioita ja kirjoittaa niistä sitten myöhemmin, Toivakka kyseli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt