Media vetäytyy Valko-Venäjän kiekkokisoista?

Julkaistu:

MM-jääkiekko
Ilta-Sanomat ja moni muu media harkitsevat kisaboikottia, mikäli Valko-Venäjä rajoittaa toimittajien sananvapautta.
Suomalaiset mediatalot ottivat eilen vastaan tyrmistyneinä tiedon, että jääkiekon MM-kisoihin Valko-Venäjälle ensi keväänä matkustavat toimittajat saisivat raportoida vain jääkiekosta.

Mikäli toimittajat haluavat kirjoittaa Valko-Venäjällä muusta kuin kisoista, heidän pitää hakea maan ulkoministeriöltä erillisviisumia.
Ilta-Sanomat aikoo hakea toimittajilleen erillislupaa.

- Jos lupa tulee, menemme kisoihin. Jos lupaa ei tule, käytännössä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jäädä pois. On täysin mahdoton ajatus, että Valko-Venäjän viranomaiset määrittelisivät, mistä journalistimme saavat kirjoittaa, Ilta-Sanomien kustantaja ja vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja sanoi.

Toimittajien käsien sitominen edes kuvainnollisesti on kestämätöntä.

- Journalistien on voitava vapaasti tehdä työtään ilman viranomaisten asettamia rajoituksia sananvapaudelle. Ymmärtääkseni kisat järjestävän maan yksiselitteinen velvollisuus on taata, että näin tapahtuu, Sadeoja sanoi.

Samoilla linjoilla liikkui Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

- Jos lupa tulee, kisoihin mennään. Jos lupaa ei tule, jäämme kisoista pois, Niemi sanoi HS:n verkkosivuilla.

STT-Lehtikuva aikoo ilmoittaa Valko-Venäjälle, että tarvittaessa se kirjoittaa myös muusta kuin jääkiekosta.

- Ilmaisunvapautta voi tietenkin mielivaltaisesti rajoittaa, mutta sillä on sitten seuraamuksensa. Sananvapausperiaatteita ei voi kevyesti myydä, vastaava päätoimittaja Mika Pettersson sanoi STT:n uutisessa.

Tiukkana oli myös Yle.

- Jollei Valko-Venäjä turvaa toimittajien työskentelymahdollisuuksia, Yleisradio ei lähetä toimittajia sinne. Edellytämme, että kansainvälinen jääkiekkoliitto huolehtii, että toimittajilla on siellä työskentelymahdollisuudet, uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen sanoi STT:lle.

Ruotsalainen Expressen huomioi eilen verkkosivuillaan Suomessa heränneen debatin. Odotettavissa on, että myös Ruotsissa alkaa pian vahva ja laaja keskustelu valkovenäläisten asettamista sanavapausrajoitteista.

Valko-Venäjä on yksi Euroopan sulkeutuneimpia valtioita. Maan presidenttiä Aleksander Lukashenkoa pidetään yksinvaltiaana, joka on vaientanut opposition ankaralla ja ihmisoikeuksia loukkaavalla tavalla.

MM-kisat pelataan Minskissä 9.–25.5. Kaupunkiin kisoja varten rakennettua noin 15.000 katsojaa vetävää jäähallia on kuvailtu Euroopan hienoimmaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt