HIFK:n legenda Matti Murto on kuollut

Julkaistu:

Jääkiekko
Entiset pelikaverit jäivät muistelemaan lämmöllä maanantaina menehtynyttä HIFK-legendaa Matti Murtoa.
Viiden Suomen mestaruuden ja yhdeksän SM-mitalin Murto oli HIFK-legenda, joka tunnettiin kaukalossa voittajana. Eilen hän kuitenkin hävisi taistelun ruokatorven syöpää vastaan. Murto oli kuollessaan 64-vuotias.

- Kyllähän tämä hiljaiseksi vetää, sanoja hakenut HIFK-ikoni Matti Hagman huokaisi.

 - Murtsilla, Väiskin kentän kundilla, oli mitä suurin HIFK-sydän! Hän oli niin hyväsydäminen ja lämmin ihminen kuin olla ja voi.

Suuri todellakin. Murto pelasi vuonna 1964 käynnistyneellä SM-liigaurallaan peräti 18 kautta Stadin tähtipaidoissa. Hänen panoksensa helsinkiläisseuralle oli korvaamaton.

1970-luvun HIFK oli vaikea pala vastustajille. Joukkueen kuuluisan kakkoskentän muodostivat Murto, Harri Linnonmaa ja Hannu Kapanen.

- Pelasimme aina vastustajien parhaita vastaan, mutta oma pää pidettiin puhtaana. Ja vastustajan pää heilui tarpeeksi usein. Siitä suuri kunnia kuului Murtsille, joka osasi pakkien kanssa hoitaa alakerran, Murron passeista nautiskellut Kapanen kertaa.

Tuon ajan HIFK ei todellakaan ollut mikään rusettiluisteluporukka, mutta Murto oli poikkeus. Hän kärsi 450 pelaamassaan ottelussa vain 98 rangaistusminuuttia.

- Hieno, hieno mies ja todellinen herrasmiespelaaja. Hän olisi ansainnut Lady Byngin täällä Suomessa, ex-pelikaveri Juha Rantasila sanoo NHL:n herrasmiespokaaliin viitaten.

Lisää Murrosta päivän Ilta-Sanomissa.

Katso myös: Jääkiekon MM-kisat 1970 ( Yle Elävä arkisto)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt