Jääkiekko

Pelicansin legendat

Julkaistu:

IS Urheilu listasi Pelicansin ja sen edeltäjien legendapelaajat. Mukaan otettiin ne nimet, jotka ovat tavalla tai toisella nousseet merkittäväksi Lahdessa - 1970-luvun puolivälin jälkeen.

MAALIVAHDIT

Don Cutts

Kanadalaisvahti pelasi Kiekkoreippaassa vain kauden 1980-81. Nousi upeilla torjunnoillaan yleisön suosikiksi, oli yksi sarjan parhaista vahdeista.

Lasse Summa

Kiekkoreippaan ykkösvahti SM-liigassa 80-luvulla. Isokokoinen, peittävä vahti. Toiminut sittemmin Kiekkoreippaan ja Pelicansin A-nuorten veskarivalmentajana. Työskentelee Lahdessa.

Pasi Nurminen

Kiekkoreippaan kasvatti, ensimmäinen suomalainen ykkösvahti NHL:ssä. Valittiin Jokereissa SM-liigan parhaaksi vahdiksi 2000. Voitti myöhemmin AHL:n mestaruuden. Nykyään "Nupe" on Pelicansin pääomistaja ja apuvalmentaja - seuran selviytymistarinan ruumiillistuma.

Jaromir Sindel

Tshekkivahti nosti torjunnoillaan Hockey-Reippaan liigaan 1990. Valittiin vuotta myöhemmin liigan parhaaksi torjujaksi. Teki jäällä uskomattoman näköisiä torjuntoja, joille kansa kohahteli. Supertähti. Valmentanut sittemmin Tshekin juniorimaajoukkueita ja seniorijoukkueita.

PUOLUSTAJAT

Ilpo Koskela

Suomen parhaaksi kiekkoilijaksi 1971 ja SM-sarjan All Stars -puolustajaksi 1968 valittu Koskela nousi pinnalle juuri Reippaassa. Paikallinen Bobby Orr. Jokerit kaappasi miehen riveihinsä Lahdesta. Edesmennyt.

Frank Neal

Pelasi Lahdessa ennen siirtymistään HIFK:hon, jossa valittiin All Stars -pakiksi 1979. Nousi suomalaisen kiekkokansa huulille Lahdessa väkevillä otteillaan.

Janne Laukkanen

Nousi maajoukkueeseen Hockey-Reippaan riveissä 90-luvun taitteessa. Teki mittavan uran NHL:ssä, Leijonissa sekä SM-liigassa. Työskennellyt sittemmin apuvalmentajana SM-liigan Bluesissa. Nykyään "Lelu" on Espoossa asuva koti-isä.

Toni Lydman

Ei pelannut Lahdessa miesten tasolla kuin runsaan kauden, mutta kouliintui joka tapauksessa huippupakiksi kasvattajaseurassaan Kiekkoreippaassa. "Lyde" pelaa edelleen NHL:ssä, Buffalo Sabresissa.

Kimmo Peltonen

Kuului Kiekkoreippaan kivikovan 1975 ikäluokan helmiin. Teki mittavan uran SM-liigassa ja Ruotsin Elitserienissä. Piti jatkaa uraansa Bluesissa myös tällä kaudella, mutta joutui lopettamaan uransa loukkaantumisen vuoksi.

Kari Eloranta

Lahtelaiskiekkoilun yksi kautta aikojen suurimmista. Puolustaja teki hienon uran Kiekkoreippaassa, Ruotsin pääsarjassa, NHL:ssä sekä A-maajoukkueessa. "Pirillä" ei koskaan ollut kaukalossa kiire. Nykyään ammattivalmentaja sveitsiläisessä Rapperswilissä. Luotsannut aiemmin Pelicansia ja Ilvestä. Pakin pelinumero 17 on jäädytetty.

Erik Kakko

Kiekkoreippaan laadukkaan 1971 ikäluokan tukipilari, joka on tehnyt mittavan uran SM-liigan lisäksi Ruotsissa. Arvokisat ovat jääneet väliin, mutta on edustanut Leijonia useissa muissa turnauksissa. Viime kaudet ollut Pelicansin ykköspakkeja sekä joukkueen lahtelaisuuden ja uuden tulemisen ilmentymä.

Harri Nyman

Isokokoinen pakki osasi viihdyttää, niin hyvässä kuin pahassa. Kiekkoreippaan 80-luvun SM-liigajoukkueen alakerran betonimuuri, joka pääsi myös A-maajoukkueeseen. Keskittyy nykyään valmentamiseen salibandyssä.

HYÖKKÄÄJÄT

Oldrich Valek

Koko kansan lemmikki kausilla 1989-92. Vahva kuin härkä. Huippuluokan maalintekijä, yksi SM-liigan parhaista. Sai pitkän pelikiellon sarjassa lyötyään tuomaria. Nousi lähes kulttiasemaan Lahdessa. Kuvaavaa on, että "Olli" yritettiin myöhemmin houkutella takaisin kansalaiskeräyksellä!

Marko Jantunen

"Jarna" on Jarna, kuuluu sanonta. Legenda kaikkialla kiekko-Suomessa - monella tapaa. Takana menestyksekäs ura SM-liigassa ja Ruotsissa. Pelannut myös NHL:ssä ja Leijonissa. Viime kaudesta lähtien Pelicansin ykköstähti. Hyökkääjä omistaa nykyään myös ravintolan Espanjassa.

Yrjö Hakulinen

"Huokuvat Hakuliset" oli legendaarinen sanonta veljeksistä, jotka pelasivat Kiekkoreippaassa samassa ketjussa 70-luvun lopusta lähtien. "Ykä" oli veljeksistä vanhempi, isokokoinen maalintekijä. Työskentelee luokanopettajana Lahdessa.

Markku Hakulinen

Se toinen Hakulinen, jolla meni lujaa myös kaukalon ulkopuolella. Erinomainen kiekollinen pelaaja, joka hinasi joukkuetta. Pelasi myös A-maajoukkueessa. Edesmennyt.

Hannu Koskinen

Keltainen ja hikinen leukasuoja oli "Pilen" tavaramerkki. Kiekollisesti etevä sentteri, Kiekkoreippaan selkeä liideri 80-luvulla. Työskentelee Lahdessa. Hyökkääjän paita numero 11 on jäädytetty.

Erkki Laine

Kiekkoreippaan kasvatti nousi urallaan yhdeksi SM-liigan ja Elitserienin parhaaksi maalintekijäksi. "Ekin " raudanluja ja nopea ranneveto oli maavahtien painajainen. Voitti hopeaa Calgaryssä 1988. Paita numero 13 on jäädytetty. Omistaa kuljetusfirman ja valmentaa tytärtään, tennisammattilaista Emma Lainetta.

David Conte

Pelasi Lahdessa lyhyen jakson 70-luvun puolivälissä, siirtyi sitten Jokereihin. Tuli tunnetuksi kuitenkin juuri Kiekkoreippaassa. Pienikokoinen maalintekijä. Toimii nykyään NHL-seura New Jersey Devilsin kykyjenetsinnän johtajana. Vaikutti merkittävästi siihen, että Pelicansin nykyinen superlupaus Vili Sopanen varattiin Devilsiin viime kesänä.

Jari Kauppila

Kiekollisesti taitava hyökkääjä on harvoja Kiekkoreippaan kasvatteja, jotka ovat päässeet urallaan A-maajoukkueeseen. Pelannut SM-liigassa yli 600 ottelua, Pelicansissa, HPK:ssa, Jokereissa, HIFK:ssa ja TPS:ssa. Pelaa parhaillaan Elitserienin HV 71:ssä.

Toni Koivunen

Yli 700 SM-liigapelin mies, Kiekkoreippaan kovaa 1971 syntyneiden ikäluokkaa. Pehmeillä käsillä operoiva "Bobi" on pelannut liigaa Pelicansin lisäksi Bluesissa, Lukossa ja JYPissä. Edelleen Pelicansin kärkisenttereitä.

Harri Toivanen

Viiletti 80-luvulla usein Hakulisten tai Pile Koskisen rinnalla. Hyvä maalintekijä ja joukkuepelaaja. 314 ottelua ja 121 maalia. "Hara" toimi hiljattain Kiekkoreippaan valmennuspäällikkönä. Palomies.

Jarmo Mäkitalo

Superlahjakas hyökkääjä pelasi Reippaassa 1977-80 sata ottelua, joissa syntyi 56 tehopistettä. Muutti sen jälkeen Ruotsiin, jossa teki menestyksekkään uran. Pelasi muiden muassa Leksandissa. Omistaa urheilualan yritysketjun Ruotsissa.

ERIKOISUUKSIA

Jari Litmanen: Kiekkoreippaan kuuluisaa 71-ikäluokkaa. "Litti" oli superlahjakas myös jääkiekossa, jota pelasi C-junioreihin asti. Oli erinomainen harhauttelija ja pisteiden tekijä.

Sean Avery: Piipahti Lahdessa muutaman päivän NHL:n työsulkukaudella 2004-05. Lensi pihalle heti ensimmäisessä pelissä. Hyökkääjän tempaukset puhuttavat edelleen. Lähti kenellekään mitään sanomatta, koska oli naisystävänsä, huippumalli Rachel Hunterin pauloissa (tossun alla).

William "Bill" Whelton: "Suomen Chicagon" ikioma Billy the Kid, joka tosin pelasi Kiekkoreippaassa vain kauden 1984-85. Kiipesi katsomoon lyömään katsojaa, ja meininki oli muutenkin kuin suoraan Lämäri-elokuvasta.