Pittsburgh on mestari! - Detroitin surkea murhenäytelmä

Julkaistu: , Päivitetty:

Stanley Cup -juhlat oli katettu Detroit Red Wingsille. Sitten tuli Pittsburgh Penguins ja vei kaiken ratkaisevassa seitsemännessä finaalipelissä yllätysratkaisija Max Talbotin kahdella maalilla 2-1.

Red Wingsin suomalaiset Valtteri Filppula ja Ville Leino jäivät nuolemaan näppejään.

Filppula oli aitiopaikalla kaukalossa todistamassa surkeaa murhenäytelmää. Hän, eikä kukaan muukaan punasiipi pystynyt estämään nuoren ja nälkäisen pingviinilauman rynnistystä.

Leinokin olisi saanut virallisesti Stanley Cupin tililleen, jos Detroit olisi onnistunut pelaamaan totutulla tasolla kotikaukalossa alusta asti. Jos ja jos.

Detroitin pelaajat joutuvat miettimään pitkälle kesään, mikä meni viimeisessä ottelussa vikaan. Yleensä tasaisen varma Red Wings näytti väsyneeltä ja jopa haluttomalta juuri sillä hetkellä, kun joukkueelta olisi tarvittu parasta puristusta.

Detroitin tähdet Pavel Datsjuk ja Henrik Zetterberg eivät saaneet konetta millään käyntiin niin hyvin kuin olisi pitänyt. Mutta heitä ei yksin voi syyttää.

Pittsburgh ei olisi voinut saada maukkaampaa paikkausta viime vuoden finaalitappiolle oman kotiyleisön edessä: Detroitin kukistaminen perjantai-iltana Joe Louis Arenalla.

Pittsburgh tuli takaa

Voimasuhteet kääntyivät hämmästyttävästi. Viidennessä pelissä Detroit oli parempi peräti 5-0, ja Marc-Andre Fleury joutui jättämään kaukalon kesken ottelun.

Pittsburgh oli jo ottelusarjassa sillassa 3-2, mutta se selvitti tyylikkäästi Detroitin kaksi ottelupalloa. Viimeksi joukkue on noussut kahden tappion takaa voittoon vuonna 2004, jolloin Tampa Bay Lightning pusersi Calgary Flamesin ohi.

Kaiken lisäksi Detroit voitti finaalien ensimmäisen ja toisen pelin kotona. Pittsburgh löysi itseluottamuksen Mellon Arenalla ja tasoitti sarjan 2-2:een.

Pelit etenivät kotivoittojen tahdissa, kunnes tahtipuikon haltija vaihtui ratkaisevalla hetkellä.

Talbot antoi kyytiä

Ottelun kahdessa ensimmäisessä maalissa oli pääosassa sama parivaljakko, Detroitin Brad Stuart ja Pittsburghin Max Talbot.

Avauserässä Stuart antoi klassisen "pizzan" oman päädyn kulmasta suoraan Talbotin lapaan. Hän kiitti, kumarsi ja hiljensi Joe Louis Arenan yleisön napakalla kudilla.

Toisessa erässä sama Stuart ajoi liian syvään hyökkäysalueella, ja Talbot pääsi 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Hänen tarkka rannelaukauksensa painui yläkulmaan ohi Chris Osgoodin. Ja kotiyleisö hiljentyi jälleen. Tunnelma hallissa oli suorastaan hämmentynyt toisen erän loppupuolella, vaikka Detroit sai aikaan pari hyvää paikkaa.

Talbot pelasi muutenkin hyvät finaalit viimeistelemällä neljä maalia. Jevgeni Malkin vitsaili kesken finaalisarjan, että Talbotilla on "vähän huonot kädet". Ehkä Malkin joutuu ottamaan sanojaan takaisin....

Crosby loukkaantui ja palasi

Pittsburghin kapteeni Sidney Crosby joutui jättämään kaukalon kesken toisen erän.

Crosby luisteli lujaa vasenta laitaan, kun Johan Franzen leikkasi taklaamaan. Crosby oli huonossa asennossa, ja hänen vasen jalkansa jäi rajusti puristuksiin. Crosby nilkutti vaikean näköisesti vaihtoaitioon ja hävisi saman tien pukukoppiin.

Kun heti perään Hal Gill sai kahden minuutin rangaistuksen, hallinnan olisin voinut kuvitella siirtyvän kotijoukkueelle.

Mutta ei. Pittsburghin puolustus pelasi maalivahti Fleuryn johdolla urhoollisesti. Ja sitten, yllättäen Crosby palasi kaukaloon kolmannen erän alussa. Kukaan ei halua olla pois kaukalosta Stanley Cupin seitsemännen finaalin huipennuksesta. Ei varsinkaan sisupussi Crosby.

Crosby pelasi lyhyitä vaihtoja, eikä ollut todellakaan täydessä pelikunnossa. Silti hän tartutti pelkällä läsnäolollaan tarvittavaa taistelutahtoa.

Jonathan Ericsson toi kovalla lämärillä Detroitin vielä maalin päähän. Detroit-puolustaja Niklas Kronwall osui vielä kolmanneksi viimeisellä minuutilla tolppaan. Loppurynnistys oli kova henkiin heränneen yleisön avustuksella - muttei tarpeeksi kova.

Kolmas Stanley Cup Pittsburghiin

Vuonna 1967 NHL:ään liittynyt Pittsburgh Penguins voitti kolmannen Stanley Cupinsa. Organisaation viimeisin menestysvaihe oli 1990-luvun alussa: Penguins voitti mestaruuden Jaromir Jagrin ja Mario Lemieuxin johdolla vuosina 1991 ja 1992.

Nyt Pittsburghin omistaja Lemieux seurasi mestaruutta katsomosta, ehkä tyytyväisempänä kuin koskaan peliurallaan.