Valtteri Filppulan rystyvippaus käänsi voiton Detroitille

Julkaistu: , Päivitetty:

Valtteri Filppula nousi Detroitin sankariksi toisessa Stanley Cupin finaalissa. Loistavasti pelannut sentteri iski taidokkaan voittomaalin, kun Pittsburgh kaatui toisessakin loppuottelussa maalein 3-1.

Jos ensimmäisessä finaalissa päähuomion vei ratkaisusyötöllään tulokas Ville Leino, toisessa finaalissa loisti pidempään Detroitia edustanut Filppula.

Filppula vei Detroitin 2-1-johtoon vähän ottelun puolivälin jälkeen. Osumassa oli annos tuuria, mutta enemmän kyse oli silkasta taidosta ja koordinaatiokyvystä.

Marian Hossa laukoi kiekon maalille, ja Tomas Holmström yritti sorkkia mustaa sisään. Kiekko ajautui pieneen kulmaan Filppulalle, jolla ei niin sanotusti alkanut keppi täristä.

Maali oli kakkossentteri Filppulalle vasta pudotuspelien toinen, mutta osuma tuli sitäkin tärkeämpään paikkaan.

Takarivin miehet vireessä

Ottelun alku ei ollut aivan niin sähköinen kuin ensimmäisessä finaalissa. Pittsburgh sai itseluottamuksen kannalta erittäin tärkeän osuman, kun Jevgeni Malkin pääsi napauttamaan avausmaalin ensimmäisen erän 16. minuutilla.

Detroit on ollut niskan päällä aloituksissa, ja oman pään aloitustappio koitui Pittsburghin kohtaloksi toisen erän neljännellä minuutilla. Ruotsalaispuolustaja Jonathan Ericsson sai kiekon viivaan ja laukoi jo pudotuspelien kolmannen maalinsa.

Ericsson on ollut yksi Detroitin pudotuspelikevään valopilkuista. Hän kävi viikolla umpisuolileikkauksessa, mutta pääsi silti pelikuntoon ensimmäiseen finaaliin.

Detroitin takarivin miehet ovat onnistuneet enemmän kuin hyvin finaaleissa. Nelosketjun Justin Abdelkader teki jo toisessa peräkkäisessä ottelussa maalin, kun hän lisäsi Red Wingsin johtoa yllättävällä laukauksella 3-1:een.

Abdelkader, 22, on tehnyt vasta ensimmäiset maalinsa NHL:ssä ylipäätään. Viimeksi ensimmäisen NHL-maalinsa on tehnyt Stanley Cupin finaalissa puolustaja Jim Paek, joka onnistui Pittsburghin paidassa Minnesotaa vastaan vuonna 1991.

Toinen kevään läpimurtopelaajista on Darren Helm, 22. Hän taklaa kaikkea mikä liikkuu,l taistelee ja luistelee itselleen pelipaikkaa ensi kaudelle. Helm on erinomainen esimerkki siitä syvyydestä, jota Detroitin organisaatiosta löytyy.

16 runkosarjan peliä sujui tehoin 0+1, mutta 18 pudotuspelissä Helm on tehnyt jo kolme maalia ja mikä tärkeintä: taklannut peräti 93 kertaa. Eroa tilastokakkosena olevaan Dan Clearyyn on 40 pommin verran.

Crosby on ruodussa

Detroit on pystynyt pitämään erittäin hyvin kurissa Penguinsin kapteeni Sidney Crosbyn. Tähtisentteri on kahden ottelun jälkeen ilman tehopisteitä.

Suuri kunnia tästä kuuluu Henrik Zetterbergille, joka on jättänyt Crosbyn varjoonsa ja sulkenut hänet tehokkaasti pelistä.

Detroitin voittosaldo kotikaukalossa on ollut huima. Pudotuspeleissä Detroit on voittanut kotona Joe Louis Arenalla kymmenen ottelua ja hävinnyt vain yhden.

Joukkueet saavat peräkkäisinä päivinä pelattujen otteluiden jälkeen ruhtinaallisen vapaapäivän. Seuraava peli on Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Pittsburghissa.