Ville Leinon debyytti päättyi Chicagon juhliin

Julkaistu: , Päivitetty:

Ville Leino pääsi pelaamaan Detroitin paidassa uransa ensimmäisen Stanley Cupin ottelun, mutta Chicagon Patrick Sharp pilasi ikimuistoisen illan iskemällä jatkoajalla 4-3-voiton.

Blackhawks kavensi näin lännen konferenssifinaalisarjan 2-1:een.

Leinolle avautui mahdollisuus pukea Detroitin legendaarinen nuttu päälle, kun tähtihyökkääjä Pavel Datsjuk joutui jäämään pois jalkavamman takia.

Leino sai paikan nelosketjusta kokeneiden Kris Draperin ja Kirk Maltbyn viereltä. Luistin liikkui hyvin ottaen huomioon puutteellinen pelituntuma. Leino on seurannut Detroitin pudotuspelirynnistystä varamiehenä katsomossa.

Valmentaja Mike Babcock antoi Leinolle luottoa kolmannen erän lopussakin, kun peli oli tasan 3-3. Kokonaispeliaika jäi kuitenkin alle kolmen minuutin.

Leinolla oli maalipaikan tynkäkin kolmannessa erässä, kun hän nousi röyhkeästi kulmasta luukulle. Leino ei ollut kaukalossa yhdenkään maalin aikana, ja muutenkin nelosketjulainen selvisi debyytistään puhtain paperein.

Sen sijaan Detroitin toiselle suomalaiselle, Valtteri Filppulalle, komennus Marian Hossan ja Tomas Holmströmin ketjuun tuotti ristiriitaisia tuloksia.

Sammy Påhlssonin viimeistelemä Chicagon kolmas maali syntyi, kun Filppula ei saanut purettua kiekkoa omalta alueeltaan. Puolustaja Duncan Keith laukoi viivalta, ja ruotsalaishyökkääjä ohjasi kiekon sisään.

Filppula oli aloittamassa Detroitin huimaa nousua toisessa erässä. Hän sai syöttöpisteen Nicklas Lidströmin 3-1-kavennukseen.

Filppula oli niin ikään jäällä, kun Jonathan Ericssonin löysähkö laukaus painui Nikolai Habibulinin taakse ja toi Detroitin tasoihin. Holmström teki veskarin eteen mainion maskin.

Chicagon valmennusjohto herätti joukkuetta panemalla kolmanteen erään maaliin Cristobal Huetin. Toisessa erässä peräti 18 kertaa laukonut Detroit sai kolmannessa erässä enää kuusi laukausta kohti maalia.

Filppula joutui todistamaan Sharpin ottelun toista osumaa jatkoajan toisella minuutilla. Sharp haistoi terävästi maalin eteen jääneen irtokiekon ja sai laukoa laatan lähes tyhjään maaliin.

Ottelu jätti Detroitille muutakin mietittävää kuin sen, että Chicagolla on voiton jälkeen entistä kovempi henki päällä.

Detroitin puolustaja Niklas Kronwall lensi suihkuun, kun hän järjesti Martin Havlatille treffit nukkumatin kanssa ensimmäisessä erässä. Red Wings voi vain toivoa, ettei taklaus tuo pelikieltoa, sillä Kronwall muodostaa yhdessä Lidströmin ja Brian Rafalskin kanssa Detroitin puolustuksen kärkikolmikon.

Havlat seurasi liian tiiviisti rännistä tulevaa kiekkoa, kun hän yritti purkaa tilannetta omalta puolustusalueelta. Kovista taklauksistaan tunnettu Kronwall pääsi yllättämään täysin puskista.

Havlat jäi jäähän makaamaan ja joutui vaarallisen näköisesti tilannetta selvittämään tulleen pelaajaryppään jalkoihin. Ilmeisen sekavan oloinen Havlat lähti pukukoppiin lepäämään, eikä enää palannut.

Chicago sai selvästi virtaa United Centerin kotiyleisön edessä pelaamisesta. Sama yleisö on Blackhawksin tukena neljännessä konferenssifinaalissa sunnuntaina.

Blackhawks on nyt Chicagossa kuuma juttu, mikä näkyy katsomossa vierailevista kuuluisuuksista. Kotijoukkueen voittoa todisti muun muassa koripallosuuruus Michael Jordan.

Leino nauttii pudotuspelien tunnelmasta

Detroitin Ville Leino otti ilon irti uransa ensimmäisestä Stanley Cup -ottelusta, vaikka jalat olivatkin ottelun alussa vielä jäässä.

Leino sai aloittaa NHL:n pudotuspeliuransa huipulta: viime vuoden mestareiden paidassa konferenssifinaalissa.

- Aika hieno fiilis oli hallissa jo kansallislaulun aikana. Kovaa yleisö jaksoi huutaa. Hieno kokemus, Leino kertoi puhelimessa ottelun jälkeen.

Chicagon 4-3-jatkoaikavoitto ei miellyttänyt Leinoa ihan yhtä paljon. Hyökkääjän mukaan jäähyt sekoittivat liikaa peliä ensimmäisessä erässä.

- Ensimmäisessä erässä en oikein tahtonut pysyä pelitempossa mukana ja luistelu tuntui jäykältä, mutta jalat alkoivat tuntua paremmalta ottelun edetessä, Leino tuumi. Leino ei osannut sanoa, pelaako hän sunnuntaina sarjan neljännessä ottelussa. Leinon pelaaminen riippunee Pavel Datsjukin pelikunnosta.

- Päivä kerrallaan mennään niin kuin tähänkin asti tällä kaudella, velmu hyökkääjä naureskeli.